IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България гласува за 49-то Народно събрание

Повече от 12 хил. секции отвориха врати в 7 часа, а изброният ден ще продължи до 20 часа

08:55 | 02.04.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

На 2 април 2023 година се провеждат поредните, пети, предсрочни парламентарни избори в България през последните две години. Повече от 12 хил. секции в страната отвориха в 7 часа тази сутрин, а изборният ден ще продължи до 20 часа. Правилата отново са сменени - гласува се смесено с хартиени бюлетини и с машини (в секции с повече от 300 избиратели). Броенето на бюлетините ще може да бъде проследено директно чрез  видеонаблюдение. То ще бъде включено след края на изборния ден.

737 са секциите в чужбина, като най-много са в Турция, Великобритания, Испания и САЩ.

Изборният ден в страната започна в спокойна обстановка, съобщават от Министерството на вътрешните работи (МВР). Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряването на спокойно протичане на изборния ден.

Ведомството припомня, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. Служителите на МВР могат да се намесят за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.

4566 кандидати се борят за 240 места в 49-то Народно събрание, пише БНР. Те са издигнати от 15 партии и 7 коалиции. Близо 6,6 млн. души имат право да гласуват днес.

С решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 1 април за наблюдатели в процеса на избора бяха допуснати представители на българското представителство на "Прозрачност без граници" (Transparency International). Как протича изборният ден ще следят и двама представители на Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ).

Как протичат изборите можете да следите и в Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 02.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 11 месеца
Щом си нямаме Калашников!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
baba_meca
преди 11 месеца
ще си имаме нов украински парламент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 11 месеца
До: данчонефелнатарубла ... аве , не ти ли е неудобно малко под материал за избори в България , да си плющиш шuбaните рассийски безсмислици ?! паметникът окончателно го махаме !! даже по пътят до музеят половината фигури ще фанат към надин !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
danchomentata
преди 11 месеца
кошелек или (or) wallet https://ria.ru/20230401/tsifrovoy_rubl-1862252208.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още