fallback

Орбан планира да удължи извънредното положение в Унгария за още 6 месеца

Това му позволява да управлява директно чрез укази

10:20 | 06.04.23 г. 4

Правителството на унгарския премиер Виктор Орбан иска да удължи извънредното положение в страната с шест месеца, позовавайки се на войната в съседна Украйна, съобщава Bloomberg.

Законът, публикуван на сайта на парламента, ще удължи възможността за Орбан да управлява чрез декрети след края на месеца. Очаква се проектът да бъде приет, тъй като партията на Орбан „Фидес“ има над две трети мнозинство в камарата.

Орбан промени конституцията след четвъртата си поредна изборна победа миналата година, позволявайки да управлява чрез укази, когато има война в съседна държава. Дори и преди това обаче националистическият лидер използваше извънредни правомощия с години, позовавайки се на заплахата от имиграция.

Безпрецедентното му консолидиране на власт през последното десетилетие накара Европейския съюз да започне разследване по върховенството на закона и да спре финансиране за над 30 млрд. долара, насочено за Унгария.

Орбан прие стотици укази само през последната година, включително преразглеждане на тазгодишния бюджет, което обикновено е в правомощията на парламента при демокрациите. Законодателите със закъснение се съгласиха на промени миналата седмица – три месеца, след като официалният закон влезе в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:28 | 06.04.23 г.
fallback
Още от Политика виж още