IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния догони икономически Унгария - заради Орбан

Въпреки че Унгария успя да намали разликата между ядрото на ЕС и периферията на ЕС, нейната относителна позиция в региона на ЦИЕ се влошава

13:39 | 24.03.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Орбан вероятно е навредил много на унгарската икономика. Снимка: Bloomberg
Орбан вероятно е навредил много на унгарската икономика. Снимка: Bloomberg

Румъния настигна Унгария по брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението на база паритета на покупателната способност, като и двете страни са на 77% от нивото  на ЕС, на равнището на Португалия, показа експресна оценка на Евростат от тази седмица. 

През миналата година Люксембург отбеляза най-високо равнище на БВП на глава от населението (261% от ЕС), следвана от Ирландия, а България остава с най-ниско ниво (59% от средното за ЕС).

Предварителните данни за 2022 г. показват, че в региона само България, Словакия, Хърватия и Латвия остават след Унгария по икономическо развитие.

През 2021 г. БВП на глава от населението в Унгария е бил 75% от средния за ЕС, докато Румъния е успяла да намали разликата с 3 процентни пункта за една година.

Статистиката, показваща сближаването на страните от ЦИЕ между 2013 г. и 2022 г., е по-показателна. Въпреки че Унгария успя да намали разликата между ядрото на ЕС и периферията на ЕС, нейната относителна позиция в региона на ЦИЕ се влошава, отбелязват местните медии. 

През последните 10 години БВП на глава от населението в Унгария се е доближил с 8,9 процентни пункта до този на ЕС, докато в Румъния този показател е 22,4 процентни пункта. БВП на Словакия по паритет на покупателната способност на база данните на Евростат е спаднал с 10,7 процентни пункта в периода 2013-2022 г., което може да е да се обясни с по-високите ценови равнища, дължащи се на въвеждането на еврото. В Полша конвергенцията към средното за ЕС ниво се е подобрила с 12,3 пр.п. през последните 10 години, докато тази на Чехия се е увеличила с 5,5 процентни пункта. 

А задълбочаващият се спор между премиера на Унгария Виктор Орбан и централния банкер на страната също заплашва икономиката. Преди дни управителят на централната банка на Унгария порица министър-председателя за поредица от "стратегически грешки", като отправи необичайно остра критика към влиятелния премиер по отношение на разходите и държавната намеса. Форинтът се срина.  

Гуверньорът Дьорд Матолчи, някогашен близък съветник на Орбан по въпросите на икономическата политика, заяви, че сега между централната банка и правителството има „принципно противопоставяне", което подчертава задълбочаващия се разрив.

„Загубихме пътя си", каза Матолчи. „Икономическите политики, които бяха насочени към баланс и донесоха успех на Унгария, се разпаднаха". 

Институциите бяха свикнали да се движат в тандем, откакто Орбан за пръв път назначи Матолчи, бившия си министър на икономиката, да регулира паричната политика преди десет години. Няколко депутати нарекоха безпрецедентна пряката критика към Орбан, който бе прекарал това време на поста си в укрепване на властта и отстраняване на съперниците си.

Матолчи нападна премиера за това, че през миналата година е предприел предизборни разходи и е въвел таван на цените на хранителните продукти, което според централния банкер е дало обратен ефект. Според него тези мерки са довели до повишаване на лихвените плащания и са задълбочили кризата.

Критиките засенчиха незначителното подобрение на инфлацията, най-високата в Европейския съюз, която се понижи за първи път от 19 месеца насам. Инвеститорите следяха внимателно данните, за да открият признаци за размразяване на политиката на Националната банка на Унгария, която поддържа основния лихвен процент на най-високото за ЕС равнище от 18%. 

В четвъртък унгарският министър-председател се опита да ограничи възможностите на централната банка да затяга паричната си политика, като по този начин изостри напрежението в отношенията си с регулатора.  Въпреки че Унгария успя да намали разликата между ядрото на ЕС и периферията на ЕС, нейната относителна позиция в региона на ЦИЕ се влошава. Снимка: Bloomberg LP Въпреки че Унгария успя да намали разликата между ядрото на ЕС и периферията на ЕС, нейната относителна позиция в региона на ЦИЕ се влошава. Снимка: Bloomberg LP

Ограниченията, публикувани в указ късно в сряда, засилват усилията на правителството за ефективно разхлабване на паричните условия, за да подпомогне възстановяването на икономиката от продължаващата рецесия. Централната банка устоява на натиска да намали основния си лихвен процент от 18%, който е висок за ЕС, като твърди, че приоритет за нея е забавянето на инфлацията.

Орбан и Матолчи, доскоро близки съюзници, публично спореха за посоката на паричната политика, като си разменяха обвинения за годишния ръст на цените, надхвърлящ 25%, и за колебливия форинт, който през изминалата година беше един от най-нестабилните в световен мащаб. 

С последните си стъпки правителството забрани на големите местни инвеститори и банките на дребно да влагат пари в кредитни линии на централната банка, носещи 18% лихва. Кабинетът също така удължи срока на действие на тавана на лихвите, които търговските банки могат да плащат по депозити, до края на юни, като според него целта е да се премахне пропуск в закона, от който се възползват клиенти с висока стойност на портфейлите си. 

„Цената на много правителствени решения надвишава ползите от тях, но те могат да бъдат поправени", заяви Матолчи в четвъртък по време на представяне на книга в последния си остър коментар срещу администрацията на Орбан, цитиран от уебсайта Novekedes.hu. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa ... нефелен , не искам да цапам форума , таман го изчистиха от г-о-в-н-о-я-д-и като теб . И понеже съм възпитан няма да напиша , че си г-о-в-н-о-я-д ... Но ти си знаеш , че ядеш квото с-е-р-е-ш ... Затова ти препоръчвам , пиши си там дежурните нефелщини и не ме занимавай с присъствието си !! И не си отваряй устата като пишеш на клавиатурата , че и през мониторите се усеща къде и кво си ял ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: khao... а в икономическите показатели румънците направо ни закопават в пъти !! Румънската икономика направо лети , там такива като тиква007 ги изритаха отвсякъде и изпозатвориха , такива като Бащицата директно по затворите без обжалвания ... ние тука ще си го избираме пак ... Иначе си прав , икономическото развитие при Бащицата и Орбан е плачевно и за двете държави ... Русофuлистията не прощава никому !! Икономически Румъния е в ЦИЕ вече !! А унгарците мразят и в червата си рашибозуците !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: khao... ами не мога да преценя , дали са били по-зле от нас румънците ... в момента са много по-добре . те са по-голяма държава с повече население и е логично да получават повече пари от нас , а и от унгарците , от присъединителните фондове за интегриране . Унгария е европейска държава , не е като Румъния или България , *** и виж ... в това е прав !! Ама не за един уикенд , за седмица или десет дена , с екскурзовод желателно ... Румъния не е все още европейска държава ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: zelka007 какво значи доза истина?? Румъния е настигнала унгария заради една замразена програма, але че влезна 3 години след Унгария в ЕС и бяха даже по зле от нас? ... или това че цоцат повече еврофондове щото били любимци на сащ, къде баш е истината, че аз не виждам грам! ... или икономика феномен означаве нещо, освен празни приказки? нека не бъркаме статията която е за Орбан с историческото наследство на двете държави преди Орбан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 5
sssaaa
преди 1 година
Зелкич, днес ви липсва в троленето третия rлупак, да не хвана за Бахмут?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: khao... има известна доза истина , пресилил се е естествено ... но преминаването на румъснко-унгарската граница или сръбско-унгарската , е като отрязано с нож ... :))) ... пътища , маркировка , земеделски земи как са подредени , фасади на къщи , почти ежедневното миене на булевардите им , чистотата , паважа на градските улици , дори и в индустриалните зони ... няма нищо общо с това у нас или в румънско ... :))) ... дори учтивостта на хората навсякъде е очевадна , нищо, че не им се разбира .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 11
khao
преди 1 година
До: Tikva007 много ясно че ти си най големия експерт у целата вселена и си способен да изтълкуваш всяка статискита както си искаш и както е най удобно, хахахахаха! нали.. най голяма е руската, после унгарската и китайската... щото и трите са феноменални! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 21
Tikva007
преди 1 година
Първо, изобщо не е сигурно колко е достоверна *експресната оценка* на Евростат, защото унгарската икономика е феномен в ЕС и силно дразни другарите в Брюксел, поради което от години се пишат неверности за нея и второ - все пак Унгария постига този стандарт със замразени от ЕК фондове и помощи за 22 млрд. евра, а Румъния, заедно с Полша са любимците на САЩ и ЕС, сиреч - цицат от две цицци. Приликата в реалния стандарт на живота в Румъния и Унгария е в сферата на много богато въображение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
мрънмрън
преди 1 година
До: TMT това беше доста странна програма от тяхна страна, какъв ред в хаоса, след като те управляваха 10+ години. Не знам коя агенция им прави материалите, но аз бих си искал парите обратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
sosi
преди 1 година
До: iceto Тук ти е таблицатаhttps://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/PRC_PPP_IND__custom_1039745/bookmark/table?lang=en&bookmarkId=9dc46871-f567-46f1-af55-b27cfb6782b7
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още