IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния получава 2,4 млрд. евро в подкрепа на отказа от въглища

Със средствата ще се финансират зелени проекти не само във въглищни региони, но и за индустрията

16:02 | 09.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Румъния одобри своите териториални планове и ще получи 2,4 млрд. евро по фонда за справедлив преход, пише Европейската комисия. Страната се отказва от използването на въглища след 2032 година и с европейските средства ще подкрепи най-засегнатите от това решение региони.

Финансова подкрепа - за създаване на нови работни места и преквалификация на работещите в сектора, ще получат шест окръга - Долж, Горж, Хунедоара, Галац, Муреш и Прахова. Добивът на въглища продължава само в два от окръзите - Горж и Хунедоара, а в останалите е развита въглеродно интензивна индустрия - производство на стомана, цимент и торове.

Плановете на румънското правителство са да направят тези региони по-привлекателни от икономическа и социална гледна точка. Предвижда се рехабилитацията на терените, в които е извършвана минната дейност, както и на изоставени индустриални зони. Финансиране ще получат и малки и средни компании, които произвеждат екологични материали, както и проекти за възобновяема енергия и водород.

Средства получават и проекти за производството на "зелен" цимент (в Галац) и амоняк (в завода Azomureș, разположен в Муреш).

Очакванията са благодарение на програмата да бъдат подкрепени и преквалифицирани 33 хил. души и да бъдат открити нови 11 хил. работни места.

Общият бюджет на фонда за справедлив преход е 19,3 млрд. евро за периода 2021 - 2027 г. От тези средства ще могат да се възползват всички държави в ЕС, които ще затворят своите въглищни мини и мощности, за да бъдат изпълнени европейските изисквания. Фондът ще отпусне 1,3 млрд. евро за България, която обаче още не е изготвила териториалните си планове, тоест не е определила кои ще са най-засегнатите региони от затварянето на въглищните мощности.

През лятото правителството беше пуснало за обществено обсъждане плановете да включи три области - Стара Загора, Кюстендил и Перник. Срокът на приключване на процедурата беше 23 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още