IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската Касандра – Кая Калас и нейните предупреждения за Путин

Коя е жената от Източна Европа, която е считана за възможен наследник на Йенс Столтенберг начело на НАТО?

13:43 | 11.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Естонският премиер Кая Калас. Снимка: ЕРА
Естонският премиер Кая Калас. Снимка: ЕРА

В семейството на Кая Калас се разказват два вида истории за годините, прекарани в Сибир. Това са истории за глада, студа и страха. За това как съветските войници затварят майката на Калас в един вагон за добитък заедно с майка ѝ и баба ѝ през 1949 г. и ги депортират на Изток, зад Новосибирск. А после ги има и историите, на които се смеят. За това как са вкарали шевна машина във вагона за добитък и как тази машина им е осигурявала малък доход, защото са поправяли дрехи на други хора на място, където не е имало нищо друго освен няколко дървени колиби. „Баба ми и дядо ми преживяха ужасни неща" - казва Кая Калас - „и ме научиха, че трябва да празнуваш това, че си жив“. 

Калас сяда на овалната маса, на която в качеството си на ръководител на естонското правителство приема гости от чужбина и разговаря с журналисти на германския Der Spiegel. Два дни по-късно тя ще се срещне тук с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, а седмица по-рано на посещение е бил шведският министър-председател Улф Кристерсон. Всички те знаят историята на нейните баба и дядо, знаят, че министър-председателят е дъщеря на жена, която като бебе е била депортирана в Сибир и е оцеляла само благодарение на късмета си. Историята вече беше публикувана като материал на самата Калас в New York Times, тя я разказа в многозначителна реч пред Европейския парламент през март 2022 г., едва две седмици след като Русия нахлу в Украйна. 

Рядко има време за втората част от семейната история на Калас, за завръщането от Сибир и за чувството, което бабите и дядовците предават на своите деца и внуци: не можете повече да ни държите настрана. Калас казва, че вкъщи е научила, че някои хора показват най-добрата си страна в трудни времена.

През януари 2022 г., когато повечето хора в Европа все още се опитваха да не се паникьосват само защото Русия изпращаше над 100 хил. войници на украинската граница, Калас действаше. Тя поиска подкрепа за Украйна. И достави оръжия.

Балтийската аларма, с която всички бяха свикнали

По онова време предупрежденията ѝ се съобщаваха рутинно, това беше балтийската аларма, с която всички бяха свикнали: Путин е опасен, трябва да укрепим НАТО на изток, да спрем „Северен поток". След 24 февруари Калас каза същото, но сега хората я слушаха. Премиерът на една страна с население от 1,3 милиона души се превърна в политик, който е уважаван в цял свят и сега дори е смятан за претендент да наследи Йенс Столтенберг на поста генерален секретар на НАТО. 

Това е така не само защото лидерите в Берлин, Париж и Брюксел трябваше да признаят, че Калас е била права в оценката си за Путин. Също така, защото тя изглежда като човек, който се чувства добре в светлината на прожекторите на световната история.

Утвърждаването на Калас за министър-председател се смята за много вероятно след изборите на 5 март. Едва тази седмица тя съобщи, че нейната дясноцентристка Партия на реформите е постигнала споразумение с две други партии за създаването на коалиционно правителство. Това става пет седмици след парламентарните избори в балтийската страна. Но как 45-годишната Калас, която е на поста си едва от две години, се превърна в една от най-известните жени политици в Европа?

В средата на декември 2022 г. в Берлин се провежда заключителният дискусионен панел на срещата на върха на федералното правителство в областта на цифровите технологии. Предвижда се канцлерът Олаф Шолц да обясни как напредва цифровизацията в Германия. Той седи там – в „Шолцовата сгърченост“, която го кара да изглежда така, сякаш може да се сети за по-приятни неща за правене в петъчен следобед като този. Калас е заела място до него. Тя излъчва светлина. „За моята страна е голяма чест, че съм тук днес. Когато видите откъде идваме и къде сме днес, че сме равни на Германия, това означава много за нас", казва Калас.

Тя е поканена като блестящ пример в качеството си на министър-председател на „Е-Естония" - цифровия пионер на ЕС. И Калас действа. „В края на краищата, ние вече сме опитали всичко. Вие имате предимството да се учите от нашите грешки", казва тя. Спонтанни аплодисменти в залата. „Разбира се, има разлика между това да го правиш за държава с 84 милиона граждани и да го правиш за държава с вашите размери", изсумтява Шолц. „Имаме опит от 2007 г. насам как да противодействаме на кибератаките от Русия", контрира го Калас.

Калас по време на дискусията за дигитализацията с германския канцлер Олаф Шолц. Снимка:  EPA/VALDA KALNINA Калас по време на дискусията за дигитализацията с германския канцлер Олаф Шолц. Снимка: EPA/VALDA KALNINA

Образът, който остава от този дискусионен кръг, е този на жена, която говори за успехите на перфектен английски, докато до нея мъж в посредствено настроение говори за предизвикателствата на федерализма. 

Един считан за неудачник, за чужд, винаги трябва да се старае повече. А Калас демонстрира това толкова дълбоко, че когато я придружавате за по-дълго време, често я виждате да чака. На Конференцията по сигурността в Мюнхен в средата на февруари тя изчаква френския президент Еманюел Макрон, чието разбиране за власт включва да влезе последен в стаята. Тя също така чака сама пред 20 празни стола в малкото естонско село Варбола, защото пенсионерите, които са я поканили, още не са си допили кафето.

Последна актуализация: 13:44 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още