fallback

Кирил Петков остава извън проектокабинета на Денков, Василев ще е финансов министър*

Влизането на България в Шенген и в еврозоната, борбата с инфлацията и мерките по НПВУ са сред приоритетите на коалиционното управление

11:38 | 02.05.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ е готова със състав на кабинета „Денков“, който може да реализира управленската програма на ПП-ДБ. Ако получи подкрепа, правителството на акад. Николай Денков ще направи всичко необходимо да осъществи основните приоритети, сред които са влизането на България в Шенген и в еврозоната, борбата с инфлацията, изпълнението на всички забавени условия и мерки по националния План за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и промяна в подхода при подбора и финансирането на регионални проекти.

Кандидат-министри от „Демократична България" отсъстват, защото партиите в тази част от обединението смятат, че коалицията трябва да предложи експертно правителство без участието на политически лидери. По неофициална информация обсъжданията по кабинета са продължили до късно в първите часове на 2 май, не са избрани и вицепремиери вероятно защото споровете по тази тема продължават. 

„Първи и най-важен принцип е да започнем да решаваме проблемите на хората. Втори най-важен принцип е изпълнението на предизборните обещания. Трети принцип - водеща е експертността", каза съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Съпредседателят на „Демократична България" Христо Иванов добави от своя страна, че коалицията е удовлетворена от екипа, съставен от Николай Денков. 

Самият Денков посочи, че ПП-ДБ няма да участва в преговори по персоналния състав на кабинета, който определи като много качествен.

„За момента това е единственият вариант за кабинет, който ние виждаме", каза Денков.

Съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов определи проектокабинета „Денков“ като „най-добрата надежда България наистина да има управление“. Той посочи, че от ДБ са гласували доверие на кандидата за премиер Николай Денков да направи своя екип, с който ще се чувства сигурен. Помагали сме му, в предходните дни бяхме много активно ангажирани с този процес, каза Христо Иванов при представянето на проектокабинета на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ). 

Гледаме на това, което акад. Денков представя като на нещо, което олицетворява всички нас, нещо, което ще бъде подкрепено от всеки един от нас, и нещо, което смятаме, че в тази ситуация съдържа в себе си най-добрата надежда България наистина да има управление, заяви още съпредседателят на ДБ.

Много важно е да има редовно излъчен кабинет, за да се справи България с предизвикателствата във външен и вътрешен план, коментира и Владислав Панев, съпредседател на "Зелено движение", част от ДБ. По думите му България ще успее с кабинета на акад. Денков. 

Кой влиза в кабинета? 

Предложението на формацията за премиер е бившият министър на образованието и сегашен депутат Николай Денков от ПП. 

„Основната задача бе да се съберат хора, които могат да изпълнят управленската програма", каза Денков.

Управленската програма е с фокус от 18 месеца.

Асен Василев ще е финансов министър, като Денков защити номинацията му.

„По-добър финансов министър от него няма", каза Денков.

За министър на вътрешните работи е предложен Андрей Янкулов – адвокат по наказателно право и бивш зам.-министър на правосъдието по времето, в което министър беше Христо Иванов.

Предложен за министър на отбраната е Тодор Тагарев. В началото на миналата година, след като тогавашният премиер Кирил Петков поиска оставката на тогавашния министър на отбраната Стефан Янев, първоначално бе обявено, че поста ще се заеме именно от Тагарев. Това обаче не се случи, защото тогавашният партньор на ПП в управлението БСП възрази. И така за няколко месеца министър на отбраната стана Драгомир Заков.

За министър на енергетиката е предложен настоящият депутат от ПП Радослав Рибарски.

Кандидатурата за министър на иновациите е настоящ депутат от ПП – Даниел Лорер, който заемаше същия пост и в кабинет на Кирил Петков.

Номинацията за министър на регионалното развитие е Андрей Цеков.

Предложението за министър на правосъдието е Милен Матеев, който в предишния парламент беше шеф на парламентарната правна комисия.

За министър на земеделието е номиниран депутатът от ПП в 49-ото Народно събрание и бивш министър на БАБХ Христо Даскалов.  

Министър на икономиката в проектокабинета е Юлиан Войнов.

За министър на транспорта е номиниран Георги Гвоздейков, бивш ръководител на държавното дружество „България Хели Мед Сървиз".

В проектокабинета има и хора, които са били зам.-министри по времето на управлението на правителството на Кирил Петков. Такъв е случаят с номинацията за министър на образованието – Генка Петрова.

За Министерство на околната среда и водите е номиниран Юлиан Попов, бивш служебен министър. Подобна е ситуацията и с номинацията за министър на електронното управление - Александър Йоловски. Също зам.-министър от времето на последното редовно правителство е предложен за министър на социалната политика. Става дума за Иван Кръстев. 

За министър на външните работи е предложена Ирена Димитрова, която беше зам.-министър в същото ведомство по време на правителството на Кирил Петков.

За министър на здравеопазването от ПП-ДБ издигат Христо Хинков- дългогодишен директор на Националния център по обществено здраве и анализи.

Номинацията за министър на туризма е Гергана Кабаиванова. Предложена за министър на културата е Яна Генова, а за спорта - Димитър Илиев, който е бивш зам.-председател на държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата". 

Какви са приоритетите в управленската програма?

Влизането на България в Шенген и в еврозоната, борбата с инфлацията, изпълнението на всички забавени условия и мерки по националния План за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и промяна в подхода при подбора и финансирането на регионални проекти със засилена прозрачност. Това са основните приоритети в управленската програма на коалиция „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“.

Ако получи подкрепа, правителството на ПП-ДБ ще направи всичко необходимо за присъединяването на България към Шенгенското пространство още през тази година. Предвиждат се въвеждане на комплекс от антикорупционни мерки (вкл. на механизъм за разследване на главния прокурор), реформа в структурата на службите за сигурност и засилване на граничния контрол по външните граници заради усиления мигрантски натиск.

За да успеем да влезем в еврозоната не по-късно от 1 януари 2025 г., ще се приемат бюджети за 2023 и 2024 г. с 3% годишен бюджетен дефицит и стабилни държавни разходи, без прекомерно теглене на държавен дълг. Ще се проведе и мащабна разяснителна кампания, която да отговори на съществуващите притеснения и да опровергае разпространената дезинформация.

Пряко свързана с влизането в Еврозоната е борбата с инфлацията. Коалиция ПП-ДБ потвърждава ангажимента, поет в предизборната й програма: да въведе реален контрол върху нелоялните търговски практики и изкуственото завишаване на цените за потребителите чрез активизиране на комисиите за защита на конкуренцията и за защита на потребителите – за борба срещу картела при горивата и необосновано високия скок в цените на основните хранителни стоки.

Ще продължи политиката за прекратяване на енергийния монопол на външни доставчици на електроенергия и природен газ за България, която бе причина за неконкурентно високи цени на енергоизточниците у нас. Ще се осигури достъпност, прозрачност и предвидимост на цените на електроенергията и природния газ за потребителите и бизнеса.

Българското земеделие ще стане национален приоритет, ще се подкрепя производството на български храни чрез повече целеви субсидии за малки и средни производители. В същото време ще се засили контролът върху целесъобразното използване на субсидиите и срещу злоупотреби. Ще се работи също за скъсяване на веригите за доставка с цел намаляване на разходите за транспорт и съхранение и елиминиране на нуждата от посредници.

ПП-ДБ си поставя за цел България да получи второто плащане по националния План за възстановяване и устойчивост и да започнат решителни стъпки за усвояване на следващите плащания. Както евентуален редовен кабинет на ПП-ДБ, така и парламентарната група на коалицията, ще положат всички усилия за приемане на забавените закони и останалите мерки, свързани с НПВУ.

Подборът и финансирането на регионални проекти ще се извършва по нов начин. Ще се отделят над 2 мрлд. лева за общински проекти и ще се приеме предвидима и обективна методика за тяхната оценка. Преди да бъдат отпуснати с постановление на МС, проектите ще трябва да бъдат защитени пред ресорната комисия в парламента.

Така ще се гарантира максимална публичност и прозрачност при целесъобразното изразходване на финансовия ресурс за общините. Всеки потенциален бенефициент (община или друга институция) ще трябва публично да обоснове защо неговият проект заслужава да бъде финансиран и как това ще подобри живота на гражданите в съответното населено място. 

Реакцията на ГЕРБ: Единственият приятел на Асен Василев в този момент се казва Бойко Борисов

"Единственият приятел на Асен Василев в този момент се казва Бойко Борисов". Това заяви бившият премиер в първи коментар за проектокабинета на Денков. Борисов бе категоричен, че стабилен кабинет ще се получи само в един общ кабинет.

"Нека да довършим преговорите, за да знаем кой на кого и за какво може да помага. Този хаос, в тази нарастваща престъпност, миграция и обедняване на хората, нищо добро не ни очаква. След 3-4 месеца резултатите от нови избори ще бъдат същите и отново ще водим същия разговор. Но ще бъдем още по-обеднели. Така че малко егото назад. Единственият приятел на Асен Василев в този момент се казва Бойко Борисов“, каза бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ. 

*Актуализирано с позицията на Бойко Борисов

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:08 | 02.05.23 г.
fallback
Още от Политика виж още