IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри държавна помощ от 26,5 млн. евро за „Български пощи”

Заемът ще продължи осигуряването на услугите и изплащането на пенсиите

16:45 | 16.05.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че е одобрила държавна помощ от 26,5 млн. евро като спешна подкрепа за ликвидността на "Български пощи".

Мярката има за цел да осигури на „Български пощи“ ресурси за посрещане на спешните и непосредствени нужди от ликвидност до края на октомври и да продължи дейността си по предоставяне на пощенски услуги и изплащане на пенсии.

Помощта ще бъде под формата на заем. България се ангажира да гарантира, че след шест месеца заемът ще бъде изплатен или „Български пощи“ ще представи план за преструктуриране на дружеството за осигуряване на дългосрочна жизнеспособност. Такова евентуално преструктуриране ще подлежи на оценка и одобрение от страна на еврокомисията.

В съобщението на Европейската комисия се посочва, че „Български пощи“ е държавно дружество, което предоставя универсални пощенски услуги на цялата територия на България с мрежа от 2973 пощенски станции с 8500 служители. Понастоящем дружеството е изправено пред спешна нужда от ликвидност поради инфлацията и увеличените оперативни разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още