IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гешев иска депутатите да го изслушат при закрити врата за корупция 

Изслушването следва да се проведе при закрити врата предвид съдържаща се в досъдебните производства чувствителна информация, твърди главният прокурор

18:29 | 09.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Иван Гешев в парламента. Снимка: архив, Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Иван Гешев в парламента. Снимка: архив, Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Главният прокурор Иван Гешев поиска да бъде изслушан в рамките на закрито заседание в Народното събрание във връзка с досъдебни производства за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние. За искането съобщиха от пресцентъра на прокуратурата с уточнението, че той е изпратил писмо по темата до председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков с искане да бъде изслушан от народните представители.

В документа Гешев е пояснил, че искането му е по повод конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние.

Изслушването е на база чл. 26 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, посочват от пресцентъра на прокуратурата и уточняват, че този текст предвижда обсъждане с народните представители на дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително при възникнали затруднения в осъществяване на функциите им.

Главният прокурор посочва, че изслушването следва да се проведе при закрити врата предвид съдържаща се в досъдебните производства чувствителна информация.

В писмото се подчертава, че защитата на независимостта на съдебната власт е неразривно свързана с прозрачността и сътрудничеството с другите власти. Откритият диалог би спомогнал за утвърждаване на европейските стандарти с цел гарантиране на стабилност и справедливост за обществото, посочва Иван Гешев.

По-рано днес стана ясно, че идеята за премахване изобщо на фигурата на главния прокурор, лансирана от "Продължаваме промяната-Демократична България", е припозната и от Движението за права и свободи (ДПС). За това съобщи депутатът на ДПС Делян Пеевски, след като ден по-рано движението публикува на сайта си своя проект за изменения в Конституцията, раздаден иначе миналата година на парламентарно представените партии. В него ВСС се разделя на два съвета, а правомощията на обвинител номер едно се ограничават с различни способи. 

„Публикувахме на сайта нашите предложения, те са доста остарели, защото бяха писани преди година и половина. Видяхте, че приехме механизма за контрол на главния прокурор и също така обсъждахме с г-н (Христо) Иванов да премахнем фигурата на главния прокурор като цяло - да я няма в новата Конституция", посочи Пеевски след срещата, визирайки навярно измененията в основния закон, а не написването на нов такъв.

Също в петък министърът на правосъдието Атанас Славов и Надежда Йорданова от "Демократична България" проведоха срещи с ГЕРБ и ДПС, включително Пеевски, за промени в конституцията. Славов каза, че ще се срещне с всички партии. 

А във вторник се очаква главният прокурор Иван Гешев да говори пред евродепутатите от Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права, които организират извънредно обсъждане на ситуацията в страната ни. За събитието, насрочено за 13 юни, съобщи първо евродепутатът Елена Йончева (БСП), която е част от мониторинговата група. „Идеята е евродепутатите да бъдат запознати с промените в Закона за съдебната власт, както и с внезапното развитие по дела, които Европейският парламент наблюдава от години, и въпроси, възникващи от изтекъл запис от заседанието на ръководството на "Продължаваме промяната", обясни Елена Йончева причината за изслушването в началото на миналата седмица.

А за четвъртък е планирано и обръщение към нацията от Иван Гешев, което трябваше да се случи днес, но бе отложено „по лични причини".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още