IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Гешев оспорва второто искане за предсрочното му освобождаване

Пленумът на ВСС отказа да отложи дебатите по искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор

12:15 | 01.06.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

В становище до Висшия съдебен съвет (ВСС) главният прокурор Иван Гешев посочва, че второто предложение за предсрочно прекратяване на мандата му е недопустимо, тъй като е направено от орган с изтекъл мандат. 

Висшият съдебен съвет днес обсъжда отстраняването на Гешев от поста му.

В становището Гешев припомня, че е сезирал Конституционния съд (КС) с искане за тълкуване за текст от основния закон.

В становището си главният прокурор заявява, че са налице доказателства, че Йордан Стоев и Георги Кузманов са подписали искането под натиск от трети лица.

Гешев иска отвод и на четиримата, искащи оставката му по време на разискванията.

Главният прокурор посочва, че употребеният от него израз "политически боклук", който също е в основата на искането, е "събирателно съществително, без каквато и да е конкретика. Изразът е с абстрактно значение и по никакъв начин не е насочен към конкректни лица, ангажирани с политическа дейност, отбелязва Гешев.

Становището на Гешев е дълго 17 страници, той прилага искането до КС, както и редица медийни публикации по темата.

Пленумът на ВСС отказа да отложи дебатите по искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Според члена на ВСС Атанаска Дишева няма основания да се отлага заседанието, освен това Гешев е можел да уведоми, че има конференция, в която участва. Тя смята, че все пак е можело Гешев да участва в конференцията и да бъде на заседанието на ВСС. Дишева определи искането за отлагане като "превратно упражняване на права", пише БТА.

Също в рамките на заседанието стана известно, че Гешев ще е в отпуск от 5 до 9 юни. Атанаска Дишева посочи, че се очаква в понеделник да има заседание по допустимост на второто искане за предсрочно прекратяване на мандата и да се обсъди дали двете да бъдат обединени

Петима от членовете на ВСС гласуваха в подкрепа на искането дебатът да бъде отложен, но все пак то бе отхвърлено с гласовете на другите 14 човека в залата.

По искането за спиране на цялото производство срещу Иван Гешев с мотив, че е сезиран КС, всички бяха против.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още