IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Второ предложение за отстраняване на Иван Гешев е внесено във ВСС

Предлага се Пленумът на ВСС да предложи на президента предсрочното му особождаване от длъжността главен прокурор

13:12 | 23.05.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В деловодството на Висшия съдебен съвет (ВСС) е депозирано второ предложение от членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за установяване на основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“.

Посочват се действия, които накърняват престижа на съдебната власт – чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България.

Уточнява се, че той демонстрира поведение, което е в противоречие с въведените стандарти в Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което е институционално задължение за тях, както при упражняване на професионалната им дейност, така и в личния живот, посочват от ВСС.

Преди седмица шестима членове на Прокурорската колегия внесоха предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор.

В искането си днес членовете на съвета се мотивират, като посочват начина, по който Гешев скъса оставката си миналата седмица и използва израза “политически боклук”. Според подписалите искането с поведението и изказа си Гешев е нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Думите на Гешев са в разрез с разбирането на обществото за вежливост и благоприличие, посочват още членове на ВСС.

Предложението е подписано от четирима представители на колегията - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов. Те са част от подписалите и първото искане, по чиято допустимост предстои Висшия съдебен съвет да се произнесе в четвъртък.

Вчера стана ясно, че срещу Чапкънова и Кузманов са постъпили сигнали в прокуратурата и е образувана предварителна проверка за основателността им.

Предлага се Пленумът на ВСС да предложи на президента предсрочното освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още