IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВСС освободи Иван Гешев от длъжността главен прокурор

По време на гласуването 16 от членовете на Съвета са одобрили освобождаването на Гешев, докато четирима са гласували „против“

18:54 | 12.06.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Висшият съдебен съвет (ВСС) освободи Иван Гешев като главен прокурор, като 16 от членовете на Съвета са гласували „за“, а четирима „против“. Гласуването е по предложение на четирима членове на Прокурорската колегия заради изказване, което накърнява престижа на съдебната власт.

Гласуването се проведе в отсъствието на главния прокурор, посочва БТА.

Малко след обявяването на резултатите от гласуването на ВСС правосъдният министър Атанас Славов посочи, че основното, което мотивира решението на мнозинството във ВСС, е политизацията на действията на главния прокурор.

"Основният въпрос е злоупотребата с правомощия и това, което мнозина граждани, организации и политически формации говорят отдавна - политизация на прокуратурата - това е основното, което мотивира решението на ВСС", категоричен е Славов.

Той посочи, че президентът Румен Радев няма основание да спре процедурата по освобождението на Гешев.

„Оттук нататък на ход е президентът. Той няма срок, в който да издаде указа, но самата процедура предполага бързо произнасяне на държавния глава. Няма конституционни и законови пречки за това произнасяне в напълно разумен срок“, подчерта Славов.

Първото заседание на ВСС по отстраняването на Гешев продължи 14 часа. На него бяха изслушани зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров, Марчела Панталеева, старши експерт Дирекция "Публична комуникация" към администрацията на главния прокурор. В понеделник бе изслушана и зам.-главният прокурор Даниела Машева, информира БНР.

До освобождаването на Иван Гешев се стигна, след като в програмната си реч още преди да бъде съставено правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, Мария Габриел, като кандидат тогава за министър-председател заяви, че първа точка в работата на Министерството на правосъдието ще бъде отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Малко преди това Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител с инициали К.П., бивш министър-председател, по предложение на Софийската районна прокуратура (СРП). Това съобщават от пресцентъра на държавното обвинение. Единственият депутат, който отговаря на описанието, е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. 

В края на миналата седмица Гешев поиска да бъде изслушан в рамките на закрито заседание в Народното събрание във връзка с досъдебни производства за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние. За искането съобщиха от пресцентъра на прокуратурата с уточнението, че той е изпратил писмо по темата до председателя на 49-ото НС Росен Желязков с искане да бъде изслушан от народните представители.

В документа Гешев е пояснил, че искането му е по повод конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние.

В петък стана ясно, че идеята за премахване изобщо на фигурата на главния прокурор, лансирана от "Продължаваме промяната-Демократична България", е припозната и от Движението за права и свободи (ДПС). За това съобщи депутатът на ДПС Делян Пеевски, след като ден по-рано движението публикува на сайта си своя проект за изменения в Конституцията, раздаден иначе миналата година на парламентарно представените партии. В него ВСС се разделя на два съвета, а правомощията на обвинител номер едно се ограничават с различни способи.

*Информацията е обновена към 19:40 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
Абе къде е Марин от посолствоТО го дират да му изпишат веждите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
https://econ.bg/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD-%D0%A0%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7-%D0%B7%D0%B0-%D0%AE%D0%B6%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BA-_l.a_i.425076_at.1.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още