IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гешев поиска имунитета на Кирил Петков

Главният прокурор внесе искането за сваляне на имунитета на народния представител в Народното събрание

18:28 | 12.06.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител с инициали К.П., бивш министър-председател, по предложение на Софийската районна прокуратура (СРП). Това съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

Единственият депутат, който отговаря на описанието, е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. 

Искането за снемането на имунитета му е във връзка с досъдебно производство относно писмена декларация, подадена от Петков на основание чл. 110 от Конституцията на България. 

„В предложението на наблюдаващия прокурор от СРП се посочва, че К.П. е подал декларацията пред орган на власт – Президента на Република България, като в нея съзнателно е затаил истина – наличие на двойно гражданство, и потвърдил неистина – отговаряне на условията за избиране на народни представители (престъпление по чл. 313 ал. 1 от НК)“, посочват от прокуратурата. 

Преди дни Кирил Петков написа във Facebook, че ще изчака да се състави и заработи комисия в Народното събрание за неговия имунитет, „пред която да бъдат представени всички факти и доказателства, за да могат всички българи да видят ясно и нагледно как българската прокуратура се използва за политически натиск“. „В деня преди комисията да вземе решението си, ще се откажа от имунитета си доброволно, защото знам, че няма от какво да се страхувам“, написа още Петков.

С решение на Централната избирателна комисия от 8 април Кирил Петков е обявен за народен представител и след полагането на клетва на 12 април се явява лице с имунитет.

Съгласно чл. 70 от Конституцията на България и съгласно чл. 136, ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание възбуждането на наказателно преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Кирил Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още