IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВнР: Опитите за дезинформация във връзка с подкрепата на България за Украйна са недопустими

Помощта, която Република България оказва на Украйна, закономерно се обуславя от съответните законови норми и правила, се казва в позиция на ведомството

07:30 | 14.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/ВЛАДИСЛАВА ГРИГОРОВА
Снимка: БГНЕС/ВЛАДИСЛАВА ГРИГОРОВА

Опитите за дезинформация във връзка с подкрепата на България за Украйна са недопустими. Това се посочва в позиция на Министерството на външните работи (МВнР) на сайта на ведомството по повод публикувано на 12 юни т.г. в социалните мрежи обръщение на посланика на Руската федерация в България, „в което се изказват хипотези и предположения относно оказваната от Република България подкрепа за Украйна". 

Припомняме, че по-рано руският посланик в България Елеонора Митрофанова се включи в хибридната война, разпространявайки спекулации за изпращането на български военни в Украйна

„Трябва да признаем, че сегашното ниво на руско-българските отношения не отговаря на пълния потенциал на вековните двустранни връзки между нашите народи. Въпреки далеч нееднородните виждания на българските граждани за актуалния дневен ред София упорито се придържа към антируските наративи. Системното въвличане на страната в конфликта в Украйна, независимо дали става дума за снабдяване на режима в Киев с боеприпаси или например за евентуално изпращане на български контингент в зоната на военни действия, със сигурност ще има негативни последици за двустранния диалог“, казва дипломатът в публикувано в профилите на социалните мрежи обръщение по повод на Деня на Русия. 

Във връзка с публикувано в социалните мрежи обръщение на руския посланик, в което се изказват хипотези и предположения относно оказваната от България подкрепа за Украйна, МВнР напомня, че „България остро осъжда безпрецедентната и непредизвикана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна и допринася към международните усилия за подкрепа на страната. Последователни сме в позицията си на солидарност с народа на Украйна, както и в безусловната си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната в нейните международно признати граници, включително териториални води.

Помощта, която Република България оказва на Украйна, закономерно се обуславя от съответните законови норми и правила, като характерните за демократичния процес форми на общуване и отговорно поведение са несъвместими с каквото и да било изкривяване на информацията в общественото пространство. Неприемливи и недопустими са всякакви опити за пропаганда и дезинформация, които компрометират демократичните ценности.

В този смисъл България е участник в редица национални и международни инициативи за борба с дезинформацията с ясното разбиране за основополагащата роля на демократичното ни общество в споделените ни усилия за недопускане на внушения и спекулации“. 

„Неприемливи и недопустими са всякакви опити за пропаганда и дезинформация, които компрометират демократичните ценности“, допълват от МВнР. 

Подобна теза за евентуално пращане на български военни в Украйна Митрофанова е застъпила и по време на тържествения банкет в навечерието на Деня на
Русия в посолството, в който са участвали и водачи на политическа партия „Възраждане“, както и български социалисти, ветерани, представители на някои публични организации. По този начин Митрофанова подкрепя и наратива на представители на проруските партии в България. 

А в телевизионно интервю преди дни новият министър на отбраната Тодор Тагарев заяви, че България продължава да изпълнява решението на Народното събрание за помощ на Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Schopenberg
преди 10 месеца
Гнусната, миризлива *** Мутрафонка да си нарамва съветските паметници и заминава директно за пушечно месо в окопите на джуджето-психопат-военнопрестъпник путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още