IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митрофанова спекулира за пращане на български военни в Украйна

Украйна е отблъснала въздушен удар срещу Киев, САЩ са обезпокоени от възможен износ на оръжие от Северна Корея 

06:01 | 13.06.23 г. 19
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ
Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Руският посланик в България Елеонора Митрофанова се включи в хибридната война,  разпространявайки спекулации за изпращането на български военни в Украйна. 

„Трябва да признаем, че сегашното ниво на руско-българските отношения не отговаря на пълния потенциал на вековните двустранни връзки между нашите народи. Въпреки далеч нееднородните виждания на българските граждани за актуалния дневен ред София упорито се придържа към антируските наративи. Системното въвличане на страната в конфликта в Украйна, независимо дали става дума за снабдяване на режима в Киев с боеприпаси или например за евентуално изпращане на български контингент в зоната на военни действия, със сигурност ще има негативни последици за двустранния диалог“, казва дипломатът в публикувано в профилите на социалните мрежи обръщение по повод на Деня на Русия. 

Подобна теза тя е застъпила и по време на тържествения банкет в навечерието на Деня на Русия в посолството, в който са участвали и водачи на политическа партия „Възраждане“, както и български социалисти, ветерани, представители на някои публични организации. По този начин Митрофанова подкрепя и наратива на представители на проруските партии в България. 

Украйна е отблъснала въздушен удар срещу Киев

Според украински източници пореден руски въздушен удар в района на Киев е бил отблъснат през нощта. Украинските системи за противовъздушна отбрана са унищожили всички ракети, насочени към столицата, твърдят военни. „Все още няма информация за жертви или щети", казва в канала си вTelegram Серхий Попко, началник на военната администрация на града. 

През нощта в района на Киев отново са били разположени системи за противовъздушна отбрана, за да отблъснат руските атаки, съобщиха от военната администрация на региона чрез Telegram. Около 3 ч. сутринта местно време въздушна тревога е обявена и в други региони на Украйна.

САЩ са обезпокоени от възможен износ на оръжие от Северна Корея 

САЩ изразяват загриженост относно възможни доставки на оръжие от Северна Корея за Русия. Въпреки противоположните изявления на правителството в Пхенян през ноември 2022 г. Северна Корея е доставила оръжейна пратка, включваща пехотни ракети и снаряди, на наемническата групировка „Вагнер", казва говорител на Държавния департамент на САЩ. 

„Опасяваме се, че КНДР планира да достави още военно оборудване на Русия". Корейската народнодемократична република (КНДР) е официалното наименование на Северна Корея. През март САЩ бяха заявили, че Русия се опитва да получи допълнителни оръжия от Северна Корея в замяна на хранителни помощи. Те наложиха санкции на лице, за което се твърди, че се е опитало да посредничи за доставката на севернокорейски оръжия на Русия. Северна Корея се стреми към по-близки отношения с Кремъл и защитава инвазията на Русия в Украйна.

Киев: Освободихме нови 90 квадратни километра

Украинските сили си възвърнаха контрола върху още три села, с което отвоюваните от началото на контраофанзивата населени места са вече седем, заяви украинската заместник-министърка на отбраната Хана Маляр, цитирана от Ройтерс.  

През последната седмица украинските сили са отвоювали седем села по протежение на около 100-километрова линия от запад на изток, която се пада югоизточно от град Запорожие. Сред тях са и Лобковое, Левадное и Новодаровка. 

Маляр допълни, че украинските войски са напреднали с общо 6,5 километра и че отново са поели контрола върху площ от 90 квадратни километра. 

Преди това Киев заяви, че украинската армия е отвоювала четири села в същия район: Сторожевое, Благодатное, Нескучное, Макаровка. 

Москва все още не е признала официално напредъка на украинските сили, но известни руски военни блогъри заявиха, че украинските сили са превзели Благодатное, Нескучное, Макаровка и са продължили на юг, отбелязва Ройтерс.

Полша настоява за перспектива за членство на Украйна в НАТО 

Държавният глава на Полша Анджей Дуда призовава страните членки на НАТО да предложат на Украйна перспектива за членство в отбранителния съюз. 

„Украйна очаква ясен сигнал относно ясна перспектива за членство в НАТО", казва Дуда. Това, по думите му, е очакването на украинското ръководство и на войниците, които защитават страната, нападана от Русия. Той се надява, че предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс ще донесе на Украйна „светлината в края на тунела", за която тя копнее, допълни Дуда.

Германия: Няма да можем да заменим всеки отпаднал танк 

На фона на неотдавнашните съобщения за унищожени танкове Leopard 2 в Украйна германският министър на отбраната Борис Писториус обяви допълнителна военна помощ за страната. 

„Няма да можем да заменим всеки танк, който сега е излязъл от строя", каза политикът в ефира на "RTL Direkt". „Но това, което ще направим (...), е, че от юли ще продължим да доставяме ремонтираните танкове Leopard 1 А5. А до края на годината те ще бъдат над 100", продължава Писториус. За съжаление, част от естеството на войната е оръжията и танковете да бъдат унищожавани, а хората да бъдат убивани. „Ето защо нашата подкрепа за Украйна е толкова важна“.

Зеленски: Сраженията са трудни, но ние вървим напред 

След като Киев си върна няколко села в Източна Украйна, президентът Володимир Зеленски заговори за успех на настъпателните операции срещу руските сили до момента. „Сраженията са тежки, но ние се движим напред и това е важно", казва Зеленски във вечерното си видеообръщение. Той поясни, че на срещата с генералите за ситуацията в зоната на фронта са били обсъдени „успехите", но и въпросите за това къде на фронта са необходими подкрепления, за да се пробият руските отбранителни позиции.

Зеленски дава висока оценка на факта, че са взети руски военнопленници. Това спомагало за натрупване на резерви за размяна със собствени войници от руски плен. С военното ръководство са били обсъдени и мерки за стабилизиране на ситуацията в освободените райони. Работи се за осигуряване на необходимите оръжия и боеприпаси там, поясни президентът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 4
Alex Silver
преди 10 месеца
Форумчето заприлича на градска тоалетна от недалечното минало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 4
Alex Silver
преди 10 месеца
Митрофанова спекулира, ама ПосолствотО хич не се занимава със спекулации, а просто разпорежда на еничарите си ДА ИЗПЪЛНЯВАТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 11
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 как да нямам образованието... имам 5ти клас ==> по образован съм от теб! Но виждам че отново уцелих, щом надърви зърната!.... наистина имаш мечта митрофанова да е от зад със сапа докато пееше доволно "Три танкиста, три веслых друга" , але че намигаш и правиш намеци на мен и зелката! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 8
Tikva007
преди 10 месеца
Провокираш някакви словесни борби с мен, но нито имаш образование, нито словесна култура за това. Да не говорим за въображение. Под шшпека си ми. Само голям мерак - като цигганне пред тото пункт. Фетиш. Знаеш ли смисъла на тази дума, като се плюнчиш с нея? Фетиш могат да са ти на теб мустаките на Мустафа. Анадънму бре, кьопекк?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 12
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 абе ти да нямаш фетиш към другарката митрофанова и тайно да желаеш да те чебръсти с голямата баданарка ?!!? Нещо много резко се метна на амбразурата за нея, Путин ще те ревнува! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 11
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 да повторя за мегааа тъпппите *** които имат трудности с четенето.... ние хората не сме на вашата диета, копейки и каквото ядеш ако обичаш да не го споделяш с нас! .. имай някво лично самоуважение, такъв клошшшар като теб не бях срещал скоро.. че и да се хвали! .. даже ме е гнууус да прочета втората половина на повръщаното.. .. Другите копейки може да са войнствени, но поне да са гнууусари като теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 9
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: Аха, значи, щом не си ял храна, си някакъв феномен, израснал до 2 метра с ядене на говвнаа. Въпросът е, чии? Някой е ял истинска храна, за да има после за теб от другото, нали? По спомени на очевидци, само висшият комунистически апарат не се е хранел от магазините, та трябва техните да си гълтал. Сега разбирам, защо все наляво залиташ. С Търчилъжи май сте били заедно на комунистическата суб-софра - и той отрича да е ял нормална храна по соца, ама иначе добре гледан като теб. Левичар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 14
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 опа това не е уста и не те целувам... за другото си прав, не се заглждай по тялото ми... дъртт пергиш! Кво имам да връщам, прозззз... пиян ли си, кви ги дрънкаш? ква здравословна храна... през комунизма нямаше нищо в магазина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 12
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: Така те харесвам - с уста, пълна с говвнаа. А е голяма и много събира - нали се хвалиш с едро тяло и пищни мерки. Добре са те хранили с копейките като дете, щом сега толкова материал събираш. Още имаш даже да връщаш на старата държава за здравословна храна и безплатно образование. Защото новата, дето вие я дърпате, само расте на борч и намалява на население. Дълговете от $12 млрд. ги докарахте до (почти) $50 млрд, а населението - от (почти) 9 млн. до (почти) 6 млн. Яко дърпане пада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 16
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 дали сме малцинство незнам... но ние сме хората които дърпат тая държава и ви хранят... така че целувай ръка безработна и безполова гнидооо и после поред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още