IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна обяви освобождаването на села като първи резултати от контранастъплението

Международният наказателен съд е започнал разследване на разрушаването на язовир „Каховка"

06:55 | 12.06.23 г. 20
Автор - снимка
Създател
Украински военни в близост до Бахмут. Снимка:  EPA/ROMAN CHOP
Украински военни в близост до Бахмут. Снимка: EPA/ROMAN CHOP

По данни на Украйна тя е отвоювала още села в югоизточната част на страната. Паралелно с превземането на село Макаривка украинските части на южния фронт са напреднали с между 300 и 1500 метра в две различни посоки, твърди заместник-министърът на отбраната Хана Маляр. Освен това не са загубени позиции на местата, където украинските сили са били в отбрана. „Виждаме първите резултати от контранастъплението, локални резултати", заяви по телевизията Валерий Шершен, говорител на украинския военен сектор „Таврия".

Освен това военно подразделение публикува видеоклип в услугата за кратки съобщения Telegram, за който се твърди, че показва как войниците издигат украинското знаме в село Нескучна. Преди това подобна сцена беше показана от село Благодатне в Донецка област. Информацията не може да бъде проверена по независим начин.

В петък руският президент Владимир Путин заяви, че украинската армия е предприела операции, но не е успяла да пробие руските отбранителни линии и е дала тежки жертви.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски похвали войските си във вечерното си видеообръщение, но не спомена конкретните райони, в които се съобщава за сражения.

„Разбира се, аз съм благодарен на нашите войници за този ден", каза Зеленски, като спомена само двата основни сектора на боевете в източната и южната част на страната. „На всяка една от нашите бойни бригади, на всяко едно от нашите подразделения“. 

В събота Зеленски даде най-силния досега сигнал, че Киев е започнал дългоочакваната си контраатака, за да си върне земите на изток и юг, като потвърди, че се провеждат "контранастъпателни и отбранителни операции". 

Официалните власти в Киев наложиха строг период на оперативно мълчание и призоваха украинците да не разкриват никаква информация, която би могла да компрометира операцията.

Видеозаписът от Благодатне показва украински войници в силно повредена сграда, докато в далечината гърми артилерия.

„Изхвърляме врага от родните ни земи. Това е най-топлото чувство, което съществува. Украйна ще победи, Украйна над всичко", казва неидентифициран войник във видеото във Facebook.

Поне два пъти тази седмица Русия заяви, че е отблъснала нападения в близост до близкото селище Велика Новосилка.

Украинските настъпления последваха пробива на язовир „Каховка" на запад в Херсонска област миналата седмица, който предизвика наводнения и наложи спасяването на жители от потопените райони.

Международният наказателен съд разследва разрушаването на язовир "Каховка"

Според украинския президент Володимир Зеленски международното разследване на разрушаването на язовир „Каховка" вече е в ход. „През последните дни представители на Международния наказателен съд посетиха Херсонска област", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.

По думите му още в деня на скъсването на язовира главният прокурор е изпратил съответното искане до Международния наказателен съд (МНС). „Работата вече е започнала", каза Зеленски. Важно е международните правни експерти да разследват последиците от бедствието, каза той. Това включва и обстрела на наводнените райони, добави украинският президент. По данни на Украйна трима души са загинали при руска атака срещу спасителна лодка. Москва отхвърля обвиненията. 

Други новини от вечерта:

  • От 63 000 бомбоубежища в Украйна, които са били проверени към 10 юни, около една трета са неизползваеми или затворени, съобщи Държавната служба за извънредни ситуации във Facebook.  
     
  • Според украински съобщения трима души са загинали при руска атака срещу спасителна лодка в наводнените райони. Други десет души са били ранени, съобщи в Telegram губернаторът на Херсонска област Олександър Прокудин. 
     
  • Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) планира да изясни въпросителните при подаването на вода за охлаждане на украинската атомна електроцентрала "Запорожие". Поради това експертите на МААЕ, които са разположени там, ще трябва да имат достъп до водоприемника в близост до окупираната от Русия атомна електроцентрала, за да проверят сами нивото, заяви ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси.  
     
  • Севернокорейският лидер Ким Чен Ун увери руския президент Владимир Путин в засилено сътрудничество. Ким също така защити инвазията на Путин в Украйна и го увери в „пълна подкрепа и солидарност".

Какво ще бъде важно днес:

  • Германският канцлер Олаф Шолц и полският държавен глава Анджей Дуда ще бъдат приети в Париж от френския президент Еманюел Макрон на вечеря, на която ще бъде обсъдена продължаващата подкрепа за украинската отбранителна война и подготовката за срещата на върха на НАТО, планирана във Вилнюс през юли.  
     
  • Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще замине на двудневно посещение във Вашингтон, където в понеделник се очаква да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън и държавния секретар Антъни Блинкен в Белия дом.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

20
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 ае пак тайни желания на дърт пееерас, езици.. незнам си кво! ... не се ли усещаш че си гнусеен и никой не го интересува за сексуалните ти желания с мъже... Толкова са въображаеми, че даже вашето МО ги призна! .... но от празноглава копейка, толкова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 9
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: Аз докато пускам лакърдии, вие с другата паччаввра Търчилъжи така се въодушевихте от въображаемите победи на укропитеците, че чак се захласнахте да си пускате езици. Пфу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 8
khao
преди 10 месеца
До: zelka007 така е, но може и да пита един и същи въпрос като дебииила под мен ... але че му отговаряме всеки път :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 8
sssaaa
преди 10 месеца
До: zelka007, Фекален, пак си в еуфория нещо. Така беше последно, кото ни излъга, че Бахмут ще бъде превзет от Укрите за 1 седмица. Кажи сега, Укрите влезнаха ли в контра-атака или не? Нещо все бягаш от отговора на този въпрос. *** ДА или НЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 10 месеца
До: andy ... войската ни е колкото българска толкова и НАТОвска ... имаме ангажименти към съюза . ако е необходимо , за въдрворяването на мир в Украйна , ще изпратим ... теб това кво те притеснява ?! така дори за рашибозука е по-добре , щото ще спрем бременните украинки да ги излагат и шамаросват , и ще се върнат живи в матушката да си се наливат с бopяшник ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 9
zelka007
преди 10 месеца
До: khao ... иначе требе да спре да пише като златцето и opkата ... :))) ... пък така размива темата и оригиналничи , стандартни похвати в идеологически епистоларни схватки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 5
andy
преди 10 месеца
До: ИмпeраторътСъществото Тагарев каза, че няма да праща български войски в Украйна. И аз му вярвам! Те от ППДБГЕРБСДСДПС+ никога не лъжат, не крадат, не мамят и не алабаламосват! Гласувайта само за тях! Отново!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 10
Импeраторът
преди 10 месеца
До: andy 7 000 са само украинците, ако добавиш още 3 000 поляка и още общо 8 000 натовски войника става реалната картина - затова е много важно да гласуваме само за Костя Копейкин, за да няма и в тези сводки 500 българчета! като техника рашистите винаги си трошат като орехи западна техника - и то стотици на ден, така че тук новина няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 9
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 тъъъп, понеже ви бият като тууупан на цииигнаска сватба и няма с кво да излъжеш... реши да пуснеш лакърдиите и литературните есета :):) така те обичам най много!! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 8
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: Нямам нито представа, нито *напредстава*. Разкажи, каквото знаеш - очевидно, доста си запознат. Сподели, щом си толкова дълбоко компетентен в тази материя. Ти не си толкова дърт, но при тази благоприятна либерална среда явно предсрочно си натрупал ударно опит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още