IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски официално потвърди началото на украинското контранастъпление

Премиерът на Канада обяви военна помощ за Украйна за още 500 млн. долара по време на посещение в Киев

17:55 | 10.06.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/MICHAEL REYNOLDS
Снимка: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви на брифинг, че се извършват контранастъпателни и отбранителни действия срещу руските сили в страната и че украинските военни са положително настроени, предава украинската агенция УНИАН.

"В Украйна се провеждат контранастъпателни и отбранителни действия, на какъв етап, няма да кажа подробно... Трябва да вярваме в нашите военни, а аз им вярвам. Ежедневно съм в контакт с нашите командири в различните направления", добави украинският президент.

"В момента всички са настроени положително. Предайте това на Путин", каза с усмивка Зеленски, застанал до пристигналия на посещение в Киев премиер на Канада Джъстин Трюдо. Канадският министър-председател обяви военна помощ за Украйна за още 500 млн. долара и припомни, че от миналата година Канада е отделила над 8 млрд. долара финансова помощ за Украйна, включително над 1 млрд. долара военна помощ, от началото на руската инвазия в Украйна.

Руската армия от шест дни съобщава за масирани украински атаки, главно по южния фронт, отбелязва Франс прес. Вчера руският президент Владимир Путин каза, че украинските сили са започнали контранастъпление срещу руснаците, но заяви, че те няма да постигнат целите си и че понасят тежки загуби.

Украйна от месеци говори, че планира контраофанзива за отвоюване на окупираните от Русия територии на изток и на юг. Киев обаче пазеше стриктно мълчание относно извършваните операции и досега отричаше да е започнала операция, отбелязва Ройтерс.

Британското министерство на отбраната казва, че Украйна е провела големи операции през последните 48 часа и че на места са били пробити руските отбранителни линии. "В някои райони украинските сили вероятно са напреднали бързо и са проникнали на предната линия на руската отбрана. В други напредъкът на украинските сили е по-бавен", казва се в изявление на ведомството.

Същевременно руското министерство на отбраната съобщи днес, че през последните 24 часа украинските сили са продължили "неуспешните" опити да предприемат атаки южно от Донецк и в Запорожка област, както и в района на източния град Бахмут, предава Ройтерс. Агенцията посочва, че не е в състояние да провери по независим начин това твърдение или ситуацията на бойното поле.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 10.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 5
Alex Silver
преди 10 месеца
До: aldy Нещо си се объркАл. Танкове могат да се унищожават само с "Джавелини" и с нищо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
Alex Silver
преди 10 месеца
Това настъпление на урките повече ми прилича на резултат от прекаляване с развален боб и вкиснало зеле. Прословутият защитет вид го унищожават незаконно преди дори да е достигнал до вражеските позиции, кеф ти с артилерия, кеф ти с дронове и въртолети. Да се оплачат на съюза за защита на незаконно тормозените видове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 6
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... мда ... кисело е гроздето ... около Благодатне как дела ... ?! ... къф беше лафа , не бягат , а правят тактическо изравняване на линията на съприкосновение ... :))) ... ама нещо много криво стана това изравняване ... на 30км фронт до вчера беше 6км изравняването и май няма да спрат украинците да изравняват ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 6
zelka007
преди 10 месеца
До: ratten ... ама на добре сварен бобец и хубаво кисело зеле всички се облизвате ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 10
Tikva007
преди 10 месеца
До: Имитаторът: Да, настана пак *време разделно* за теб. Пак със страшна сила надвисна над измъчената ти глава сакралният въпрос: Бахмут или Сватове. Търчилъжи си е лесен - той се е окопал в Олешка и даже каховското наводнение не може да го измие оттам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 10
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: Бегут някаква пидери, но май в обратната посока. От от зор да замажете резила, вече крадете клипчета от рашибозука. Бобът ви вкиснат още преди да заври. Това клипче се върти от руснаците и ако съдим по чистия, незамърсен от славаукраински диалект руски език на коментиращите оператори на дрона, май бегут вашите пидери накъмто там, откъдето са излезли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 13
ratten
преди 10 месеца
До: zelka007сега ври боба, наесен втасва зелето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 13
Импeраторът
преди 10 месеца
За 5 дни 30 процента. Значи още 10 дни и няма да има нищо. Да видим дори до десет дни ще стигнете Киев :-) само дано укрианците не изпратят пак бременни жени и старци, че предния път заради тях на превзехте Киев за три дни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 13
aldy
преди 10 месеца
За тия 4-5 дни на победоносно настъпление урките са загубили над 100 танка, не просто бронемашини, а танкове. Десетината Леопарда са си отишли в общия калабалък. Това означава, че ВСУ са загубили около 25-30% от бронетанковите си сили и следва да пристъпят към преокомплектоване. При загуба на 30% от състава на една воинска част се счита, че е загубила боеспособност. Сега ВСУ преминават към нова тактика - напред ще върви пехотата, а след нея танковете. Хитро. Касапницата няма да спре. Засега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 18
zelka007
преди 10 месеца
хех ... все още нищо не е започнало ... боба тепърва завира ... цяло лято ще ври ... специален поздрав за копейкопоклонниците ... да видят втората най-могъща в Украйна какво прави най-добре ... цитирам от клипчето "смотри какая талпа бегут , пидери бегут ... (смях) ... " ... https://***.youtube.com/watch?v=7Q599wFvPCA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още