IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинската армия съобщава за нови победи над руските сили близо до Бахмут

В някои части от фронтовата линия украинските войски са напреднали с до 1400 м, съобщават военни ръководители

10:18 | 11.06.23 г. 17
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Контраатакуващите украински сили са напреднали с до 1400 м в редица части от фронтовата линия близо до източния град Бахмут през изминалия ден, съобщи военен говорител, цитиран от Ройтерс.

Настъплението е поредното от серията сходни настъпления близо до Бахмут, за които Киев съобщи тази седмица. Миналия месец Русия заяви, че е установила пълен контрол върху града след най-кървавата и най-дълга битка от началото на пълномащабното нашествие през февруари 2022 г.

„Опитваме се…да извършим удари срещу врага, ние контраатакуваме. Успяхме да напреднем с до 1400 м в редица части от фронта“, заяви говорителят на източното военно командване в отговор на въпрос за боевете близо до Бахмут.

Сергий Черевати каза в телевизионно изявление, че руските сили също се опитват да контраатакуват, но не са постигнали успех.

По думите му украинските сили са нанесли тежки загуби на руските части и са унищожили военна техника в района.

Ройтерс не може да провери независимо твърденията, нито положението на бойното поле.

Москва и Киев съобщиха за тежки сражения в Украйна в петък, като блогъри заявиха, че са видели за първи път германски и американски бронетранспортьори, сигнал, че дългоочакваната контраатака на Украйна е в ход.

Русия, която изгради значителни укрепления в окупираните източни и южни области на Украйна, съобщи тази седмица, че голямо настъпление на Киев не е успяло да пробие руските линии.

Британското министерство на отбраната съобщи, че украинските сили са проникнали през първата линия на руската отбрана в някои райони, но напредъкът на Киев е по-бавен в други области.

Ръководители в Украйна, която от седмици се очакваше да започне широка контраофанзива, отричат дългоочакваното настъпление да е започнало и твърдят, че когато това се случи, ще бъде очевидно.

Товарен влак дерайлира близо до руско-украинската граница

Петнайсет вагона от празен товарен влак са дерайлирали в южната руска Белгородска област, граничеща с Украйна, съобщи местният губернатор късно в събота и добави, че за момента няма информация каква е причината за инцидента, предава Ройтерс. 

"По първоначална информация няма жертви", съобщи губернаторът Вячеслав Гладков в Телеграм. 

Инцидентът е станал близо до гара в община Алексеевски и влакът бил празен, уточни Гладков. 

Взривовете и нападенията срещу инфраструктура в областта стават почти ежедневие през последните седмици, като официални представители обвиняват или украинските сили, или проукраински саботьори. 

Украйна почти никога не поема публично отговорност за нападения в Русия или срещу контролирана от Русия територия в Украйна. 

Американски гражданин е задържан в Москва по обвинение в наркотрафик

Американски гражданин, музикант и бивш паравоенен, е бил задържан в Русия по обвинения в организиране на наркотрафик, съобщи московски съд, цитиран от Ройтерс. 

"На 10 юни 2023 г. московският районен съд в Хамовники прие ограничителна мярка срещу американски гражданин", се казва в съобщение в Телеграм на московските съдилища с обща юрисдикция. 

"Бившият паравоенен и музикант, който е обвинен в ръководене на бизнес с наркотици, включващ млади хора, ще остане под стража до 6 август 2023 г.", се казва още в съобщението. 

Руската осведомителна агенция Интерфакс съобщи, че ако бъде признат за виновен, мъжът може да бъде осъден на до 12 години затвор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 11.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

17
rate up comment 10 rate down comment 6
zelka007
преди 11 месеца
До: aldy ... ми къде са им арматите на рашибозуците ?! само в игричките ги има , нещо и по представленията на красная площад ги спреха ... сервизна акция имало , за тия 20бр дето са произведени . ти си вътрешен , разузнай и докладвай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 7
zelka007
преди 11 месеца
До: Alex Silver ... Буданов си е екстра ... раздава на всички антиваксъре-газовици небелени краставици намазани със зехтин по азбучен ред ... ти гледам си първи в списъка , бързаш да вземеш най-правата и най-дебелата ... "кинжал" кво беше , неква бутафория , дето я ползваше зануленият детеубиец за представленията на красная площад ?! ти кажи Белгород все още рассийски ли е ?! че нещо референдум се гласят да правят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 11
aldy
преди 11 месеца
Дребна подробност е, че баш в средата се вижда Леопард, а около него Брадлита. Ама кой ти гледа? А напоследък в Тубата се научиха да пускат фейкове с парчета от игри. И там унищожават всичко - и Ту160, и Армата, и какво ли не. За радост на зарзавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 14
Alex Silver
преди 11 месеца
Кво стана с шефа на ГУР Буданов, дето се ерчеше, че ще изтребва руснаците в Крим? Къде му хвръкна шапката заедно с кратуната на 30 май, когато е бил затрит с "Кинжал" и още "нещо" подземният бункер на острова край Киев? Че и един ЦРУ-шен генерал е дал фира. За другите "мигранти" към Св. Петър засега никой не е изревал. Мълчат и стискат зъби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 13
mr. Yoda
преди 11 месеца
Тоя *** е много зле! Аз го казвам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 21
pinoccio
преди 11 месеца
Огорчен съм, че *** все още не са изтикани на рибалку в ледените води на Амур. Изглежда контраофанзивата куца. Хора, дайте дадем всички, кой - лев, кой - два, целият свят сега на нас разчита. После ще има мемориал на българския лев в задния двор на Белия дом.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 11
khao
преди 11 месеца
Нещата вървят много добре... въпреки че информацията която идва е само от руска страна (източници), украинците са в медийна тишина от седмица и не кзват нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 16
Alex Silver
преди 11 месеца
До тук съм 12-13 хиляди пришелци при Св. Петър. Ама на кого му пука? На Ze или на неговите господари? Ахъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 19
Alex Silver
преди 11 месеца
Как има "нови" победи, като няма стари, не мога да схвана. Вагнеровците ги изчегъртаха от Бахмут до последния квадратен сантиметър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 27 rate down comment 19
penkiler1415
преди 11 месеца
Да си спомним началото? За три дни в Киев. Да погледнем реалностите днес? Путин обявява контраофанзивата на Украйна. Санкции, избягалите руснаци, избягалите фирми, загиналите, бюджетните загуби и прочие, и прочие, и прочие. И по-зле ще става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още