IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пригожин: "Вагнер" няма да подпише договори с руския министър на отбраната

Сергей Шойгу нареди в събота всички доброволчески полкове да подпишат договори с министерството му до края на месеца

17:18 | 11.06.23 г. 1
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Най-влиятелният руски наемник Евгений Пригожин заяви, че бойците му от „Вагнер“ няма да подпишат договори с министъра на отбраната Сергей Шойгу, с което отхвърли публично опит на министерството на отбраната да постави бойните му сили под свое влияние, предава Ройтерс.

Пригожин, който е основател на групата „Вагнер“, многократно е обвинявал висшето военно ръководство на президента Владимир Путин в предателство, тъй като не води правилно войната в Украйна.

Нито Шойгу, нито началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов са коментирали публично обидите от Пригожин, чиито сили превзеха Бахмут през май след битка, отнела живота на десетки хиляди души.

В събота министерството на отбраната съобщи, че Шойгу е наредил всички „доброволчески полкове“ да подпишат договори с министерството му до края на месеца – крачка, която според него ще повиши ефективността на руската армия.

Макар министерството да не споменава "Вагнер" в публичното си изявление, руските медии съобщиха, че това е опит на Шойгу да подчини наемниците.

„Вагнер няма да подпише никакви договори с Шойгу“, заяви Пригожин в отговор на молба за коментар. Заповедта според него не се отнася за „Вагнер“.

Пригожин и неговите наемници от „Вагнер“ станаха известни с дестабилизирането според САЩ на страни в Африка, плячкосване на природни ресурси и дори намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Според него САЩ дестабилизират толкова много страни в света, че Вашингтон няма морално право да поучава никого.

Пригожин заяви, че „Вагнер“ е напълно подчинена на интересите на Русия, но нейната много ефективна командна структура ще пострада, ако докладва на Шойгу.

„Шойгу не може да управлява надлежно военни формирования“, каза Пригожин и допълни, че „Вагнер“ координирали действията си в Украйна с генерал Сергей Суровикин, наричан „генерала Армагедон“ от руските медии.

Министерството на отбраната съобщи, че в интерес на повишаването на ефективността на „доброволческите отряди“ всички такива бойни части или техните мъже ще трябва да подпишат договор с министерството на отбраната до 1 юли.

То не спомена конкретно „Вагнер“, но често нарича групата „доброволчески щурмови полкове“.

„Това ще даде на доброволческите формирования необходимия правен статут, ще създаде единен подход към организирането на обхватно възлагане и изпълнение на техните задачи“, съобщи министерството.

„Тези мерки ще повишат бойните способности и ефективността на въоръжените сили и техните доброволчески полкове“, каза заместник-министърът на отбраната Николай Панков.

Пригожин заяви, че министерството може да използва отказа му да се подчини на заповедта като основание да лиши „Вагнер“ от припаси.

„Това, което може да се случи след тази заповед, е да не ни дадат оръжия и боеприпаси. Ще видим, както казват те“, отбеляза Пригожин.

„Но когато удари гръм, те ще дотичат и ще донесат оръжия и боеприпаси с молба за помощ“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 11.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Alex Silver
преди 11 месеца
Еленовъдът Шойгу малце се е пообъркал. Никъде по света ЧВК не подписват никакви договори с никакви минестерства на отбрани. Пригожин съвсем намясто го прати на трите букви. Като много знаят, ЧВК "Вагнер" отново ще отиде в ЮАР. Там има досатъчно работа и достатъчно платежни клиенти. ЧВК "Вагнер" е било повикано от ЮАР в началото на март 2022 г. Били са на предния край на фронта над 420 дни без никакви ротации, попълнения и почивки. Унищожили са над 50 000 души само в Бахмут. Най-ефективните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още