IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пригожин: Медийното затъмнение върху мен и "Вагнер" няма да остане без последици

До два-три месеца хората ще реагират гневно на това, че затварят устата и запушват ушите на всички, заяви най-влиятелният руски наемник

16:50 | 28.05.23 г. 13
Ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин. Снимка: Bloomberg LP
Ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин. Снимка: Bloomberg LP

Най-влиятелният руски наемник Евгений Пригожин изрази убеденост, че високопоставени представители на Кремъл са забранили на държавните медии да включват материали за него и предупреди, че такъв подвеждащ подход ще доведе до недоволство на руснаците до няколко месеца, предава Ройтерс.

Пригожин, който е основател на наемническата група „Вагнер“, е най-видният член на обкръжението на президента Владимир Путин, спечелил си всеобща слава в хода на 15-месечната война в Украйна.

Пригожин, който е бивш ресторантьор, се пошегува миналата седмица, че прозвището му не трябва да бъде „Готвача на Путин“, а „Касапина на Путин“. Той превзе украинския град Бахмут по-рано този месец, но ролята му за победата беше омаловажена от държавната телевизия.

61-годишният Пригожин се прочу с налагането на сурова дисциплина на наемниците му и с употребата на нецензурни думи и затворнически жаргон, за да напада висшето военно ръководство, включително министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Като доказателство за това колко далеч се смята, че е стигнал Пригожин в нарушаването на табута в Путинова Русия, държавната телевизия не отрази падането на Бахмут в продължение на 20 часа и не излъчи победната реч на Пригожин.

В отговор на въпрос за предполагаемата забрана държавните медии да съобщават за него Пригожин използва различни руски поговорки, за да подиграе отговорните лица: „Забраненото винаги е по-сладко“, каза той.

„Вагнер не е калъп плъзгав сапун, който бюрократите са свикнали да си прехвърлят; „Вагнер“ е шило, което няма как да бъде скрито“, допълни Пригожин. „Напълно убеден съм, че те са забранили да ме отразяват“, каза още той.

„Тези високопоставени бюрократи, същите тези кули на Кремъл, се опитват да затворят устата на всеки, за да не говори за „Вагнер“, но това ще се превърне в нов тласък за хората“, заяви Пригожин.

Според него този подход ще предизвика гневната реакция на руския народ.

„В дългосрочен план – това са два-три месеца, хората ще реагират гневно на това, че затварят устата и запушват ушите на всички“, каза Пригожин.

Кремъл и министерството на отбраната пренебрегват изблиците на Пригожин, които изглежда нарушават правилата на строго контролираната политическа система, създадена от Путин, откакто той спечели най-високия пост в Кремъл в последния ден на 1999 г.

След като Пригожин обяви победа в Бахмут, на Кремъл му бяха нужни десет часа, за да разпространи изявление от 36 думи, с което поздравява „Вагнер“ и части на въоръжените сили за „освобождаването“ на Артьомовск, името на Бахмут от съветско време, използвано от Русия. Притожин не беше споменат поименно.

В неделното си аудиообръщение Пригожин заяви, че 72 хил. украински войници са били убити в „месомелачката“ в Бахмут, а около 100 хил. до 140 хил. са били ранени.

Ройтерс не е могла да потвърди данните за загубите на бойното поле на нито една от воюващите страни. Нито Русия, нито Украйна публикуват данни за убитите си войници, но Киев съобщи, че загубите на Русия в Бахмут са огромни, тъй като тя е нападащата страна.

Киев твърди, че неговите сили все още контролират малка част от града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 28.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 3
sssaaa
преди 9 месеца
До: khao, Явно про теб Shift-а е сработил, поздравления! Сега чакаме и мозака ти да заработи в един момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 9 месеца
До: sssaaa да живеят браДските народи, тъъъпак! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 5
sssaaa
преди 9 месеца
До: Скъсана_Ушанка, Дезертьорче, като ми отговориш на моите въпроси и аз ще отговоря на твоите. Защо дезертира от Украйна, а не помагаш на Родината си? На хранилка ли си в България? Украинци и Руснаци са брадски народи, така както сме ние с Македонците. Нима нашата вражда не е по-малко от вашата? Но нито ние, нито те сме толкова глупави, та да се убиват жени, деца и възрастни хора, та да се започват военни действия. Това правише Русия, а целия Евроатлантически съюз + Хага спяха и всичко бе ОК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 15
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
До: sssaaa Ама ти верно си един от най-тАпите тpoлове на Bгъ3paждане! Американците били настроили украинците и те против интереса си скочили на пPaccия, така ли? И сега против интереса си толкова отдадено воюват? Верно си слабoyмен. И още един факт - никога не си стъпвал ни в Украйна, ни в пpaccийската провинция! Хората в Украйна НЕ желаят да живеят по феодално-мордорски модел, не искат да са бедни скъсаняци, нямащи път и баня,искат по европейски. И ще си го извоюват, а пPaccията отива в канал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 9
evlogi
преди 9 месеца
Ама че гр,озна му,тра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 14
penkiler1415
преди 9 месеца
До: sssaaa САЩ си имат своите интереси. А интереса на хората е да живеят по-добре. Украйна реши че в ЕС и НАТО ще бъде по-добре от колкото под руски протекторат. А Путин-при който жителите на най-голямата държава в света живеят по-зле от най - бедните в ЕС-реши да се направи на Петър Велики. Ако украинците искаха с Русия, да са се предали досега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 10
aldy
преди 9 месеца
Пълното интервю на Пригожин, без преразкази и редакции === https://politikus.info/video/152024-bolshoe-intervyu-evgeniya-prigozhina.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 11
sssaaa
преди 9 месеца
До: khao, "умен" я ни кажи на "глупавите" защо се стигна до там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 19
khao
преди 9 месеца
До: sssaaa слабоум... демек Късия е агент на ЦРУ! До колкото си спомнят той обяви началото на войната преди година и половина! Ама кви тъъъпи парчета ви избират, не е истина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 23
sssaaa
преди 9 месеца
До: penkiler1415, Ако си следил коментарите ми щеше да разбереш, че САЩ настроиха двата братски народа един срещу друг, карайки ги да се избиват. Сега посолството на САЩ и в България диктуват какво да правим и какви решения да взимаме. Същото е в много други страни. Няма как да бъде щастлив от факта, че някъде умират хора, без значение ие дали са Славянин и Християнин като мен или не. Но няма как и да бъда щастлив, че някакво чуждо правителство, решава вместо всички ни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още