IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пригожин твърди, че бойците на "Вагнер" са превзели Бахмут

Украйна отрича твърдението му и казва, че боевете в града продължават

18:34 | 20.05.23 г. 27
Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK
Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

Командирът на руските наемници от частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин обяви в събота, че бойците му са завършили превземането на Бахмут.

Украйна обаче бързо отхвърли твърдението му и каза, че боевете в града продължават, предава Ройтерс.

Пригожин направи това твърдение във видео, в което се появява в бойна униформа пред редица войници, които държат руски знамена и знамена на „Вагнер“.

„Днес в 12 часа на обяд Бахмут беше напълно превзет“, казва Пригожин. „Превзехме напълно целия град, от къща на къща“, допълва той.

Пригожин казва още, че неговите сили ще се изтеглят от Бахмут от 25 май за почивка и преквалификация, като ще предадат контрола на редовната руска армия.

Украинският военен говорител Серхий Череватий обаче отрича информацията пред Ройтерс. "Това не е вярно. Нашите части се бият в Бахмут“, допълва той.

Бахмут е в центъра на най-дългата и кръвопролитна битка от войната на Русия в Украйна, която продължава вече почти 15 месеца.

Докато Пригожин говори във видеото, на заден план се чуват далечни експлозии.                              

Във видеото Пригожин се подиграва с украинския президент Володимир Зеленски и президента на САЩ Джо Байдън, които участваха в срещата на върха на Г-7 в Япония в събота. Като се обръща към Зеленски, Пригожин казва: „Днес, когато видите Байдън, целунете го по темето, кажете му „Здравей!“ от мен“.

Пригожин повтаря и старите си оплаквания - че силите му са претърпели много тежки загуби поради неадекватна подкрепа и доставки на боеприпаси от армията. По-рано този месец той заплаши да изтегли войските си, след като публикува яростна тирада срещу министъра на отбраната Сергей Шойгу, докато стоеше в поле от окървавени трупове.

Твърдението му за победа последва ожесточените боеве около Бахмут през изминалата седмица, в които Украйна каза, че е отблъснала част от руските сили.

Британското разузнаване на отбраната коментира в събота, че е "много вероятно" Русия да е разположила до няколко батальона, за да подсили позициите си в Бахмутслед украинските тактически успехи по фланговете на града. Според британското военно разузнаване "забележителен ангажимент от страна на руското командване".

„Военното ръководство на Русия вероятно ще продължи да вижда превземането на Бахмут като ключова непосредствена военна цел, която ще им позволи да претендират за известна степен на успех в конфликта“, посочват още британците в Twitter.

Самият Пригожин признава, че Бахмут, град с население от 70 хил. души преди войната, няма стратегическо значение, но е придобил огромно символично значение и за двете страни поради чистата интензивност на боевете и мащаба на загубите и на двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 20.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

27
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 10 месеца
До: SnaGi тогава пускайте самолетите и ги почвайте... кво само се мотате по нивите с години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 3
SnaGi
преди 10 месеца
До: zelka007, Абе Зелка я кажи Пейтриъта има ли го вече в oryx, или те на десетки видеа пък и официални признание на САЩ, че е повреден не го приемат за доказателство. След случката с Пейтриъта, решиха да спрат всички градски камери в Киев, за да няма доказателства и репотационни щети, все пак великата задокеанска техника тряба да се продава и на васалите после с надпис 0 загуби :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 12 rate down comment 5
SnaGi
преди 10 месеца
До: zelka007 Хаха, ти верно си много зле. Пеитриъта изстреля всичките си ракети в рамките на 2 минути, найстина ли мислиш, че е имало толкова цели колкото ракети изстреля. Най интересното е накрая какво се случи с него след изстреляни ракети за 100млн. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 18
zelka007
преди 10 месеца
До: aldy ... ти по принцип си объркана душа , която има доста натрапчиви мисли !! например защо СВОто съкратено го наричат тридневната война , след като вече се точи година и половина ... защо елитните десантни части на рассийската ходиха до Киев , но нито хеликоптери се върнаха нито десантници , дали не са дезертирали ?! защо в Европа не е тъмно, парното работи навсякъде , след като си гръмнаха тръбите крадците на перални ?! защо втората най-могъща армия не може 10 месеца да вземе едно градче ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 17
zelka007
преди 10 месеца
До: SnaGi ... шебек , с претенция за интелект ... всички пускови установки са заредени с еднакви ракети ?! смислов би ли предположил , че системата има няколко вида задачи и различни ракети за задачите ?! има далекобойни има и за близка дистанция , има и антирадарни ?! една такава система има поне , ПОНЕ , 200 ракети на склад ... смислов , какво се случва ако нефелните атакуват с 24 крилати ракети , после пуснат една ескадрила изтребители ?! седят от ПВОто и гледат ?! де.би ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 16
zelka007
преди 10 месеца
До: Alex Silver ... хаха ... нефелен ... :))) ... изрожденският промит мозък смята , че всички са по-зле от него или най-малкото равни на него по полирана повърхност ... най-обичам пропагандни сайтове без автор , без да се знае къде са хоствани и без собственик ... със снимки и материали без авторски права ... смешен що не провериш некой военен сайт за авиация и/или ПВО кво пише ?! тъй за спорта ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 4
SnaGi
преди 10 месеца
Доста видеа имаше как Петриъта изстрелва всичките си ракети за над 100млн и накрая бива унищожен. Даже и наказателна акция срещу граждани, които са снимали фиаското имаше. Ушанката още не вярвал. Западните военни издания потвърждават загубата му, но не и нашите форумни гении. Сащ също тактично признават, че е повредена. Тая система вече и арабите няма да я купуват:))). Чакаме сега фиаското с Ейбрамс и скоро с прехвалените ф16.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 3
sssaaa
преди 10 месеца
Алекс, недей пуска такива Недемократични новини. Сега ще дойде ЦАРЯ на плочките и пералните пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 6
Alex Silver
преди 10 месеца
И тия лъжат май? === https://militarywatchmagazine.com/article/patriot-station-batteries-destroyed-hypersonic
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 15 rate down comment 6
aldy
преди 10 месеца
Пригожин твърди, че бойците на "Вагнер" са превзели Бахмут. === Маа молам висе, това не мое да е вярно. Пригожин лъже. Лъже и като обвинява Шойгу и го псува като хамалин. Въобше копейките лъжат. Унищожеха ли Патриота? Не, разбира се. Само му одраскаха боята. Или само боята му остана, вече съвсем се объркАх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още