IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пригожин твърди, че бойците на "Вагнер" са превзели Бахмут

Украйна отрича твърдението му и казва, че боевете в града продължават

18:34 | 20.05.23 г. 27
Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK
Снимка: EPA/OLEG PETRASYUK

Командирът на руските наемници от частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин обяви в събота, че бойците му са завършили превземането на Бахмут.

Украйна обаче бързо отхвърли твърдението му и каза, че боевете в града продължават, предава Ройтерс.

Пригожин направи това твърдение във видео, в което се появява в бойна униформа пред редица войници, които държат руски знамена и знамена на „Вагнер“.

„Днес в 12 часа на обяд Бахмут беше напълно превзет“, казва Пригожин. „Превзехме напълно целия град, от къща на къща“, допълва той.

Пригожин казва още, че неговите сили ще се изтеглят от Бахмут от 25 май за почивка и преквалификация, като ще предадат контрола на редовната руска армия.

Украинският военен говорител Серхий Череватий обаче отрича информацията пред Ройтерс. "Това не е вярно. Нашите части се бият в Бахмут“, допълва той.

Бахмут е в центъра на най-дългата и кръвопролитна битка от войната на Русия в Украйна, която продължава вече почти 15 месеца.

Докато Пригожин говори във видеото, на заден план се чуват далечни експлозии.                              

Във видеото Пригожин се подиграва с украинския президент Володимир Зеленски и президента на САЩ Джо Байдън, които участваха в срещата на върха на Г-7 в Япония в събота. Като се обръща към Зеленски, Пригожин казва: „Днес, когато видите Байдън, целунете го по темето, кажете му „Здравей!“ от мен“.

Пригожин повтаря и старите си оплаквания - че силите му са претърпели много тежки загуби поради неадекватна подкрепа и доставки на боеприпаси от армията. По-рано този месец той заплаши да изтегли войските си, след като публикува яростна тирада срещу министъра на отбраната Сергей Шойгу, докато стоеше в поле от окървавени трупове.

Твърдението му за победа последва ожесточените боеве около Бахмут през изминалата седмица, в които Украйна каза, че е отблъснала част от руските сили.

Британското разузнаване на отбраната коментира в събота, че е "много вероятно" Русия да е разположила до няколко батальона, за да подсили позициите си в Бахмутслед украинските тактически успехи по фланговете на града. Според британското военно разузнаване "забележителен ангажимент от страна на руското командване".

„Военното ръководство на Русия вероятно ще продължи да вижда превземането на Бахмут като ключова непосредствена военна цел, която ще им позволи да претендират за известна степен на успех в конфликта“, посочват още британците в Twitter.

Самият Пригожин признава, че Бахмут, град с население от 70 хил. души преди войната, няма стратегическо значение, но е придобил огромно символично значение и за двете страни поради чистата интензивност на боевете и мащаба на загубите и на двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 20.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

7
rate up comment 14 rate down comment 21
Импeраторът
преди 10 месеца
Има ли видео как рускоговорящи посрещат освободители с хляб и водка? За един приятел, Амеба007, питам :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 17
SnaGi
преди 10 месеца
До: sssaaa, С една мобилизация, с предимно техни оръжия унищожиха 2рата по бронетехника армия в Европа, унищожиха всичката соц техника в Европа пък и Марково и Пакистан пращаха официално техника и сега продължават да унищожават натовска техника на бойното поле. Официално и САЩ признаха че Петриът е повреден, преведено значи е унищожен. Смятай за каква ефективност говорим и то само с една мобилизация. Тук говорим за официални доставки, не официалните са мн по големи. Зелката е де,би,л,знаем го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 39
zelka007
преди 10 месеца
До: sssaaa ти па една мобилизация , тва са инсинуации , не е имало въобще !! всичко е било учебна тревога , да проверят готовността на населението , щото скоро тръгват за Аляска да си я връщат ... всички са си по къщите живи и здрави ... не знаеш ли ?! с един кинжал два patriot-а сте бишнали ... а леопардите и мардерите не вървят , щото нема нафффта , рассияните я спряха на ЕС и УСАто и сега транспортна криза ... по-нефелни от рашибозуците са само форумните им пoдлоги у нас !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 37 rate down comment 17
sssaaa
преди 10 месеца
На Руснаците не им ли свършиха ракетите и военните. Всеки ден *** като мравки, а пък само с 1 мобилизация я карат още. Украинците с над 10 мобилизации и никакви жертви нямат, даже Кинжалите вече с поглед ги свалят. Ех какви Евроатлантически ценности са изградили в теб тези Хамериканци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 35
zelka007
преди 10 месеца
До: sssaaa ... ххаххаа ... нефелен ... "пригожин каза ..." ... хаххаха ... вие сте в Киев от един месец но крият и не казват ; хамериканците не могат да качват космонафффти на МКС без вас ; хамериканските ракети летят с рассийски двигатели ; кинжалите не могат да се свалят ; без рассийски газ в Европа гаснат светлините и топлото ; без рассийско жито световен глад и мор ; без рассийски ваксини светът умирга ; земята не е кръгла ; втората най-могъща ; копейкин и изрожденците си падат по жени :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
Може абревиатурата СЕМ днес не раоти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 12
sssaaa
преди 10 месеца
Веднага да идва някой от Тримата *** да ни обясни че това е Неделната лъжа + малко спам за дете убиеца, съдимиялни и други Евроатлантически ценни стоки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още