IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Кадировците" се обидиха на собственика на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин

Русия продължава с нощните обстрели над Киев

11:00 | 02.06.23 г. 10
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Чеченски лидери започнаха координирана атака срещу собственика на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, пише в своя обзор на 463-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна Институтът за изучаване на войната (ISW). Вероятно става въпрос за опит на Кремъл да дискредитира бизнесмена, известен доскоро с прозвището "готвача на Путин", тъй като е собственик на фирма за кетъринг, използвана от руските власти при официални събития.

Експертите визират изявления на депутата в руската Дума от Чечня Адам Делимханов, който коментира изявление на Пригожин отпреди ден, в което той коментира, че не знае къде са позициите на "кадировците" и очаква, че те, заедно с руската армия, ще се бият за избрани селища, а не за цялата Донецка област. На пръв поглед коментарът на Пригожин е неутрален спрямо много по-остри негови думи, но Делихманов реагира и призова фамилярно "Женя" да се срещнат и да обсъдят какво правят чеченските сили "Ахмат" на фронтовата линия.

Депутатът призова и руския бизнесмен да спре да се оплаква от недостиг на муниции и да показва провалите на руската армия по света. "Вагнер" е получила повече военна техника от всеки друг и все още търпи значителни загуби, допълни още Делимханов.

Неговата "атака" беше подкрепена и от командващия на специалните сили на "Ахмат" генерал-майор Апти Алаудинов, който коментира, че уважава "вагнеровците", но не и Евгений Пригожин, въпреки привързаността на чеченския лидер Рамзан Кадиров към бизнесмена.

Алаудинов също коментира значителната подкрепа, която Министерството на отбраната на Русия оказва на ЧВК "Вагнер",  както и че много от наемниците на Пригожин са се присъединили към чеченците.

Председателят на чеченския парламент Магомед Даудов пък беше категоричен, че не е нужно Пригожин да знае къде са позициите на чеченците, намеквайки, че решенията за военните действия в Украйна се взимат от руския президент Владимир Путин и от Рамзан Кадиров. Даудов коментира още, че заради критиките си към руската армия Пригожин би бил убит по време на Втората световна война.

Пригожин обаче не остана длъжен на тези атаки, коментират още военните наблюдатели. Той беше категоричен, че ще продължи да критикува, докато отговорните за грешките при планирането на нахлуването в Украйна не бъдат наказани. Командир от "Вагнер" се включи с думите, че възприемат критиките към своя лидер като лична обида.

Пригожин открито критикува министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и главнокомандващия руските военни сили Валерий Герасимов за несполуките на фронта. Сега обаче позициите му могат да се окажат по-уязвими. Кремъл подкрепяше ЧВК "Вагнер", разчитайки наемниците да превземат Бахмут. С превземането на града обаче необходимостта от Пригожин може и да намалее, допълват от ISW.

Мястото на Украйна е в НАТО

Поредни заявления, подкрепящи членството на Украйна в НАТО, получи президентът Володимир Зеленски по време на участието си на Втората среща на върха на Европейската политическа общност, която се проведе в Молдова. "Съгласен съм с генералния секретар на НАТО, че правилното място на Украйна е в НАТО", коментира британският премиер Риши Сунак пред CNBC. По-рано той разговаря със Зеленски и представители на "авиационната коалиция" - премиерите на Нидерландия, Дания и Белгия, на която бяха договорени сроковете за обучение на украинските пилоти за работа с F-16. 

От Офиса на украинския президент уточниха още, че към коалицията се присъединяват и Полша, която предостави своите стари МиГ29 на Украйна, Франция, Португалия и Швеция. Очаква се, че още по време на следващата среща на министрите на отбраната на НАТО (формат "Рамщайн") ще бъдат уточнени всички подробности около обучението на пилотите, обслужването на самолетите и изграждане на инфраструктурата за това. Германия също коментира, че поддържа "самолетната коалиция", но не може да се включи в нея, защото не притежава самолети F-16. 

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг коментира, че Русия няма право на вето по отношение на разширяването на НАТО - решението за членството на Украйна ще се вземе от самата Украйна и от членовете на НАТО, категоричен беше той.

Нощните удари по Киев не спират

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщава за поредната нощна атака над Киев. Столицата е обстрелвана с ракети и дронове от две посоки - от юг и от север, уточняват военните в своя профил във Facebook. Унищожени са 21 дрона и 15 крилати ракети Х-101 и Х-555. В нощта срещу 1 юни руските военни изстреляха 10 крилати ракети "Искандер", изстреляни от Брянска област. Всички ракети са били унищожени от противовъздушната отбрана на града, включително и чрез Patriot, за която руските сили твърдят, че са унищожили.

Близо месец Русия обстрелва почти всяка нощ Киев, което от една страна е опит да бъдат намалени резервите от ракетите за ПВО, което да подкрепи въздушни десанти над Украйна, а от друга - вероятно е опит да забавяне на контранастъплението на украинските военни, смятат украински военни анализатори.

Международни адвокати установяват доказателства за военни престъпления в Украйна

Руските окупационни сили са прекъсвали линии за доставки на храни, превземали са селскостопанска продукция и са разрушавали водна инфраструктура, установи екип от международни адвокати, които разследват военни престъпления в Украйна, пише CNBC.

Експертите от Mobile Justice Teams, част от консултативната група, което се финансира от Държавния департамент на САЩ, ЕС и британското Министерство на външните работи, са съсредоточили работата си в Чернигов - един от окупираните от руснаците градове в Украйна. Според техни изявления случилото се там е само "върхът на айсберга". В доклада на адвокатите е записано, че руските военни са извършвали "рутинни удари" в районите, където се е раздавала хуманитарна помощ и храни.

На 16 март 2022 година руските военни нанасят удар по супермаркет в града, при който загиват поне 20 души, показват данните. Нашето заключение е, че на този етап със сигурност има нарушение на международното хуманитарно право, коментира Катриона Мърдок от адвокатската компания Global Rights Compliance, която ръководи работата на екипа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 11
aldy
преди 9 месеца
Кадировците са циркаджии. Когато Пригожин ги повика да заемат вече освободения Бахмут, кадировците се направиха на утрепани. ЧВК "Вагнер" са били над 420 дни на предния край на фронта, без ротация, без попълнения и с недостатъчно снабдяване с муниции. Нормално другите части извършват ротация и попълнение на около месец. Това само показва изключително високата ефективност на хората на Пригожин. С тридесетина хиляди души и съотношение 1:3 те взеха непревземаемия Бахмут и очистиха 72000 урки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 13
khao
преди 9 месеца
До: мрънмрън а добър ден! ... така е от създаването на руската империя, та до днес... и в руската армия която е минала Дунава зада се бие с турската, пак руснаците са били малцинство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 18
khao
преди 9 месеца
До: danchomentata военнен, че и рашист... кво очакваш озвен глууупости от него? Кви културни връзки имаме точно па с унгарцияте, само чорапа знае...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 13
мрънмрън
преди 9 месеца
Путин прави етническо прочистване в собствената си държава, взимат се хора от източните и централни части на страната, а тия в Москва и Петербург не се пипат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 21
evlogi
преди 9 месеца
Скоро ще се сбият един с друг и империята ще приключи окончателно със съществуването си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 22
zelka007
преди 9 месеца
иначе по темата , като за унищожени с "кинжали" , patriot-ите добре са се справили ... "искандер"-ите са квазибалистични ракети . ПВОто patriot беше разположено точно за тях и за "кинжалите" . то е предвидено да противодейства за такива мирни действия от най-мирната държава в галактиката ... а х-101 е крилата ракета "въздух-земя" и я изстрелват от стратегическите бомбардировачи Т-95 . интересно, преди фъргаха по 70-80 броя на ден крилати ракети сега по 10-15 ... некой ракетчик да се прехласне ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 14
danchomentata
преди 9 месеца
До: zelka007Пишем ти бавно на европеиски хърватски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 21
zelka007
преди 9 месеца
До: данчонефелнатарубля ... смехорино , пак те е напънало нещо , взимай имодиум ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 18
danchomentata
преди 9 месеца
Zlato, zlacanoSlatko luce, slatko, sladjanoMnogu vredis, zlatni decko mojNase usne u poljubac spoj https://***.google.com/search?client=firefox-b-e&q=%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%BD%D0%B5%D0%B2+%D1%86%D0%B5%D0%BB%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 26
danchomentata
преди 9 месеца
Партньорството между България и Унгария е изградено върху дълбоки исторически, културни и духовни връзки и е независимо от политическите промени, в която и да е от двете държави, беше общата позиция на държавния глава Румен Радев и унгарския министър-председател Виктор Орбан, които проведоха среща в Будапеща в рамките на официалната визита на българския президент в Унгария. https://***.bg/***/sviat/kakvo-vazhno-si-kazaha-rumen-radev-i-viktor-orban-v-budapeshta-2171593
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още