IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският месарски магнат, който наложи интересите на Путин 

Един германски футболен клуб и неговият председател са били особено полезни за прокарването на руските интереси

08:00 | 01.06.23 г. 24
Автор - снимка
Създател
Клеменс Тьонис. Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL
Клеменс Тьонис. Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

В продължение на почти две десетилетия германският месен магнат Клеменс Тьонис бе приятел на Русия.

Той се изказваше топло за Владимир Путин и казваше, че подарява на руския президент сушено свинско при всяка тяхна среща. Да, на всяка среща в Кремъл Клеменс Тьонис носи малък подарък от собственото производство. "Господин Путин обича джолана посолен", казва германският предприемач. Логото на руската държавна газова компания „Газпром" бе било изписано на фланелките на играчите във футболния клуб, на който Тьонис бе председател. И когато други предупреждаваха, че Русия се превръща в глобална заплаха, Тьонис подкрепяше Кремъл.

В Германия историята на Тьонис далеч не е уникална.

В продължение на десетилетия Русия поддържаше отношения с политически обвързани германски индустриалци. Последователно редица германски лидери, като се започне от канцлера от епохата на Студената война Вили Бранд, насърчават икономическото сътрудничество с Москва в опит да осигурят мир и просперитет. Германия се превърна в най-важния западен партньор на Русия и най-големия вносител на нейния газ. Доверието на Берлин в тази политика, известна като "Ostpolitik", се запази дори когато Русия направи по-мрачен завой при управлението на Путин.

Сега интервюта на Ройтерс с повече от 40 души, които са имали преки познания за дейността на Тьонис или за усилията на „Газпром" да спечели съюзници в Германия, както и преглед на стотици документи, дават представа за това как Русия е използвала тази връзка в своя полза и как Тьонис е извлякъл търговска изгода.

В центъра на кампанията за влияние на „Газпром" е "Шалке 04" - футболният клуб, на който по това време председател бе Тьонис и който „Газпром" започва да спонсорира през 2006 г. Ръководителите на берлинския офис на "Газпром" събират имена на политици и бизнесмени, които да поканят във ВИП ложата на стадиона на „Шалке" по време на домакинските мачове. А през 2017 г., на фона на нарастващото безпокойство от руската хватка върху европейските газови доставки, рекламата покрай терена започна да популяризира газопровода „Северен поток 2" от Русия до Германия, който все още не бе получил окончателното одобрение на германските регулаторни органи.

Междувременно Тьонис тръгна по пътя на много други германски фирми и разшири бизнеса си в Русия. Преди инвазията на Русия в Украйна германските компании изнасяха стоки на стойност почти 30 млрд. долара годишно, много повече от всяка друга европейска държава.

Според двама негови бизнес партньори отношенията на Тьонис с Путин и други високопоставени руски служители са осигурявали предимства за контролираните от него фирми. Тези фирми са получили над 100 млн. евро под формата на заеми от руски държавни банки и безвъзмездни средства от руската държава: Един петгодишен заем от държавната „Сбербанк“ е бил обезпечен с едно единствено прасе, показват документите. Ройтерс не успява да определи стойността на заема.

Днес, повече от година след началото на войната в Украйна, мнозина в Германия поставят под въпрос разумността на поддържането на толкова тесни връзки с Москва, тъй като доказателствата за руската агресия се увеличават. След нахлуването на 24 февруари 2022 г. Берлин обяви коренна промяна във външната и отбранителната си политика. Вносът на руски газ рязко намаля, а Германия доставя танкове и други оръжейни системи на Украйна.

От своя страна Тьонис заяви, че отношенията му с руския президент вече са приключили. Той е продал руските предприятия. А в родния му град в Западна Германия в неговата фабрика за месо сега работят десетки украинци, които са избягали от войната.

В изявление за Ройтерс Тьонис заяви, че ангажиментът на компанията му с Русия не се различава от този на много големи германски фирми, включително Miele, Volkswagen и Deutsche Telekom. Всички те вече са прекъснали или значително намалили връзките си с Русия.

Според Тьонис в началото на 2000-те години е имало политически и икономически стимул да се помогне на Русия да развие икономиката си.

„Струва си да си спомним, че през 2006 г. Москва беше домакин на срещата на върха на Г8", а през 2011 г. тогавашният канцлер Ангела Меркел заяви, че „Северен поток" показва „ангажимента на Германия за сигурно и силно партньорство", каза той. „По онова време нашите инвестиции в Русия бяха правилното решение, както в икономически, така и в политически план. С днешните познания и безмилостната, нечовешка агресивна война на руснаците срещу Украйна обаче тези дейности явно трябва да бъдат оценени по различен начин“. 

Меркел е защитавала предишната си позиция спрямо Русия. След като през 2014 г. Москва незаконно анексира Крим, а проруските сепаратисти започнаха нападения в Източна Украйна, Германия се опита да намери мирен път напред, „именно за да предотврати подобна война", каза тя в интервю в края на миналата година. Говорител на кабинета на Меркел отказва коментар за тази статия.

Тьонис също така заявява, че не е нито приятел, нито съюзник на Путин и всякакви евтини заеми или подкрепа за бизнеса му от руската държава са нормална практика за насърчаване на инвестициите. Според него не е имало специално отношение.

Кремъл препрати молбата за коментар към „Газпром“, който не отговори на въпросите за лобирането или отношенията си с Тьонис. В изявлението си фирмата казва, че спонсорирайки Шалке 04, се е стремяла да повиши престижа на марката си и е успяла да постигне тази цел. Проучване на общественото мнение показва, че германците смятат „Газпром“ за „икономически успешна и надеждна международна компания, която осигурява надеждни доставки на газ", се казва в съобщението.

„Шалке“ прекрати спонсорския си договор с Газпром четири дни след като Русия нахлу в Украйна. В изявлението се казва, че „от днешна гледна точка е ясно, че „Газпром“, особено в ролята си на руска държавна корпорация, не се вписва в ценностите на клуба като цялостен партньор". „Шалке“ отчете обща загуба от 19,4 млн. евро за 2022 г. - година, която нарече "изключително трудна" поради загубата на спонсорството на „Газпром“ и пандемията. Въпреки че през последните години клубът е намалил значително бюджета си, той заявяв, че все още е изправен пред финансови задължения в размер на 141,5 млн. евро.

Последна актуализация: 08:22 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

24
rate up comment 4 rate down comment 11
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 или както беше казал един известен форумен дебббил, покажи в кой пост демонстрирам русофобия ? :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 10
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 сега па, ще ни четеш... че ще земеш да се образоваш и да разбереш къв тъъъпак си бил! Ае нема нужда... нали си чукча... ти си писаел, а не читател! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 12 rate down comment 6
Tikva007
преди 10 месеца
До: Търчилъжи & kuhao: Даже няма да ви чета. Ако можехте да си подушите русофобията от където ме завари вечерта. Сммрадд на вкиснато зеле и влашки църрвулли. Много ви здраве от Калофер. Тук на площада, пред строя на бойците от 61 Стрямска Мех. Бригада, стиснали автомати *Калашников*, деца изпълниха *Топчето пукна* - химна на панагюрските въстаници. Да ви припомня текста: *Пустите клисурци станали московци, а панагюрци - донски казаци*. Българите празнуват Ботев - явно виждат връзка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 17
khao
преди 10 месеца
До: zelka007 няма да се обясняват.. просто ще сменпт опорката с нещо друго! Те ак оимаха акъл за 5ст, вече трябва да са се усетили какви тъъъпаци са били и да мълчат с надежда да забравим! А направи ли ти впечатление как в последните две семици загубите им на хора намаляха по две, но артилерията се вдигна на х3,х4 ? Което ще рече, че са човешките вълни са спрели и са започнали с чесането от тила от поне 10тина дни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 18
zelka007
преди 10 месеца
До: khao ... аз днеска го видях ... голем провал , и то с обикновенна ракета , която би трябвало да могат да открият навреме и да свалят . а вероятно и са сваляли himars , те не са нещо уникално като технология и възможности ... докато С-400 уж е топ ъф дъ топ , и на книга е много добра ПВО система ... мен ми е интересно копейкопоклонниците , как ще обяснят , защо хамериканците изпращат нови количества боеприпаси за Patriot , след като същият е тотал щета от "кинжалите" ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 18
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... а гнъсъвите рашибозуци решиха , че вместо да си развиват държавата ще правят оружия и ще водят освабадителни операции по света ... :))) ... германската икономика боботи на пълни обороти , само в изрожденските болни мозъчета е на колене и е фалирала ... целият ЕС работи , виж финасовите отчети на който отрасъл искаш в който регион искаш ... !! ... въпросният от материалът е един от проводниците , той не е икономиката на Германия , а наследствен меринджей , не по заслуги !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 18
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... квuчунгер ... СА са богата на ресурси държава , мнооого богата , защо строят градове , правят университети , изстрелват космически кораби за изследвания , инвестират във ВЕИ по цял свят , инвестират в медицина ... защо ве нефелен , защо не се тъпчат с ракети и танкове и да освабаждават съседните територии ?! Норвегия е богата на ресурси държава , защо инвестират в цял свят в наука , медицина , иновативни компании(например тесла) , а не правят оружия и да асвабаждават ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 18
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... хех , вопли на политкомисарчето на омрело ... квuчунгер смешен , с обичайните си гавноедски коментари и нефелни опорки ... Алжир богата на ресурси ли е държава ?! защо никой няма нищо против икономическата й интеграция с ЕС ?! Мароко каква икономика е ?! защо никой няма нищо против интеграцията й с ЕС ?! че те даже кандидатстваха за ЕС ... :))) ... а Виетнам , а Нова Зеландия , а Мексико , а Чили , а Канада ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 17
khao
преди 10 месеца
До: zelka007 да, това още оня ден се случи... в Украйна работата вече е ясна, въпрос на време е да изритат рашистите и да си върнат свободата. Сега по интересния въпрос е дали рашистите ще успеят да допровалят нашата Държава през зеления чорап?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 19
zelka007
преди 10 месеца
До: khao ... издумкали са командна кабина и радар на непробиваемата С-400 триумф ... и то с himars , пряко попадение ... има кадри из мрежата от видеоканали на рашибозуците ... :))) ... не украински , а рассийски ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още