IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският месарски магнат, който наложи интересите на Путин 

Един германски футболен клуб и неговият председател са били особено полезни за прокарването на руските интереси

08:00 | 01.06.23 г. 24
Автор - снимка
Създател
Клеменс Тьонис. Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL
Клеменс Тьонис. Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Създаден бе съюз

Тьонис е роден през 1956 г. в семейство на месари от малък град в Реда-Виденбрук, Западна Германия. От 70-те години на миналия век по-големият му брат Бернд превръща предприятието в голям месопреработвателен концерн. Когато Бернд умира, Клеменс поема семейната фирма.

През 2001 г. Тьонис поема още една от функциите на по-големия си брат - председател на футболния клуб "Шалке 04". Историческият отбор на „сините якички" има многобройни и предани привърженици и редовно се класира в първата петица на германската висша футболна лига. Но клубът имал дългове и се нуждаел от спонсор с голям бюджет.

Междувременно „Газпром" търсеше германски футболен отбор, който да популяризира марката му. Бивш изпълнителен директор на „Газпром" заявява пред Ройтерс, че газовият гигант е почерпил вдъхновение от покупката на английския клуб „Челси" от руския олигарх Роман Абрамович през 2003 г. Руският концерн искал да подобри имиджа си в Европа и да увеличи печалбите си, като продава газ директно на промишлеността и домакинствата в региона. Целта, казва бившият изпълнителен директор, е била "да се създаде имидж на уважаван руснак, който се грижи за вашето отопление".

Това е част от по-широка офанзива на „Газпром" в западните страни, която тогавашният прессекретар на Путин, Алексей Громов, ръководи от Кремъл, твърдят двама източници, близки до "Газпром". Громов, който сега е заместник-ръководител на президентската администрация, не е отговорил на молбата за коментар, изпратена до него чрез Кремъл.

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е помогнал за запознаването на Тьонис с ръководството на „Газпром“, според трима души, близки до „Газпром“, и трима души, близки до „Шалке“. Шрьодер бе станал председател на комитета на акционерите в ръководения от "Газпром" консорциум за газопровода "Северен поток" една година след като напуска поста си през 2005 г. Шрьодер не е отговорил на молбата за коментар. В изявлението си Тьонис посочва, че германски политици и представители на германска бизнес лобистка група са му помогнали да установи контакт с компанията. В изявлението не се посочват имената на тези хора.

Договорени са условията за спонсорство и "Газпром" се присъединява към легиона от богати корпорации, които популяризират своите марки чрез европейския футбол. Според трима души, запознати с договора, стойността на сделката е около 20 млн. евро годишно, което я прави едно от най-големите спонсорства в германския футбол. Тя е скрепена в присъствието на Путин в петзвездния хотел Taschenbergpalais в Дрезден - източногермански град, където руският президент е работил като шпионин в КГБ. Тьонис подарява на Путин фланелка на „Шалке“ с логото на „Газпром“ отпред.

Две години по-късно Буркхард Вьолки, ръководител на комуникациите на германското подразделение на „Газпром“, Gazprom Germania, създава презентация от слайдове. Тя показва как спонсорството успешно е променило германското обществено мнение за Путин. През 2007 г. 11% от анкетираните са имали положителни асоциации за руския президент. Година по-късно този дял е нараснал до 14%. Възприемането на Шрьодер, най-изявеният германец в орбитата на Газпром, също се е променило. Положителният му рейтинг се е повишил от 35% на 52%. „Газпром“ очаква "да стане по-известен" и "да засили диалога между Русия и Германия" чрез партньорството, се казва в слайдовете. Ройтерс не успява да установи дали Вьолки, който не е дал коментар за тази статия, някога е представял презентацията пред публика.

Според петима души, които са работили в подразделението или са се занимавали с „Газпром“ в „Шалке“, служителите на Gazprom Germania са събрали имената на влиятелни личности, които да поканят във ВИП ложата за мачовете. Ройтерс не успява да определи тези имена. Един от източниците казва, че целта е била "да се предложи рамка чрез гостоприемство за разговори с лица, вземащи решения".

ВИП зоните редовно са събирали служители на „Газпром" и обществени фигури. През 2011 г. например тогавашният германски президент Кристиан Вулф и Франк-Валтер Щайнмайер, бъдещ външен министър и президент, са гледали мача на Шалке с Дуисбург. Във ВИП зоната на стадиона са и Тьонис и служители на „Газпром“. Представители на Щайнмайер и Вулф заявиха, че са присъствали по покана на Германския футболен съюз.

През юли 2014 г. - няколко месеца след като Русия незаконно анексира Крим – „Шалке“ изиграва приятелски мач в Мекленбург-Предна Померания, германския регион, в който щеше да стъпи на сушата предложеният газопровод "Северен поток 2". Служителят на "Газпром" Вьолки е там, а вътрешният министър на Мекленбург Лоренц Кафие е почетен гост на мача. Бивш служител на "Газпром Германия" казва, че целта е била да се популяризира проектът за газопровод. В отговор на въпроси на Ройтерс Кафие казва, че мачът е събрал пари за местна кампания за борба с хулиганството и затова го е подкрепил. Той поясни, че не знае, че „Газпром“ е разглеждал мача като възможност за лобиране и не може да коментира този аспект. 

Зигмар Габриел, бивш германски министър на икономиката и външните работи, се появява във ВИП ложата на „Шалке 04“ за мача срещу Борусия Дортмунд през 2018 г. Габриел също така е работил за кратко като съветник на месопреработвателния бизнес на Тьонис. В ложата с Габриел са бившият канцлер Шрьодер и Матиас Варниг, бивш служител на Щази, който от десетилетия поддържа приятелски отношения с Путин. В качеството си на шеф на консорциума "Северен поток" Варниг е обект на американски санкции от февруари 2022 г. за „съзнателно улесняване на измамни или структурирани сделки", свързани с проекта. Германия спря „Северен поток 2" в началото на миналата година, когато Русия се готвеше да нахлуе в Украйна. Габриел, Шрьодер и Варниг не са отговорили на запитванията за коментар. В имейл от миналата година до кмета на германския град, където има дом, Варниг казва, че нахлуването на Русия е било грешка. Той не засегна пряко въпроса за санкциите. "Газпром" сключва мащабен спонсорски договор. Снимка:  EPA/Franz-Peter Tschauner "Газпром" сключва мащабен спонсорски договор. Снимка: EPA/Franz-Peter Tschauner

През март 2019 г. „Шалке“ играе с английския клуб Манчестър Сити в мач от Шампионската лига на УЕФА. Човек, който е бил във ВИП ложата на мача в Манчестър, казва, че е видял петима или шестима ръководители на "Газпром" и Матео Ренци, бившия италиански министър-председател, който по-късно същата година помогна за сформирането на нова управляваща коалиция. По онова време на "Газпром" се падат около 40% от вноса на газ в Италия. Представител на Ренци казва, че той е бил там като гост на президента на Манчестър Сити и няма никакви отношения с ръководството и собствеността на „Шалке“, нито с „Газпром“.

Последна актуализация: 08:22 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

24
rate up comment 4 rate down comment 11
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 или както беше казал един известен форумен дебббил, покажи в кой пост демонстрирам русофобия ? :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 10
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 сега па, ще ни четеш... че ще земеш да се образоваш и да разбереш къв тъъъпак си бил! Ае нема нужда... нали си чукча... ти си писаел, а не читател! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 12 rate down comment 6
Tikva007
преди 10 месеца
До: Търчилъжи & kuhao: Даже няма да ви чета. Ако можехте да си подушите русофобията от където ме завари вечерта. Сммрадд на вкиснато зеле и влашки църрвулли. Много ви здраве от Калофер. Тук на площада, пред строя на бойците от 61 Стрямска Мех. Бригада, стиснали автомати *Калашников*, деца изпълниха *Топчето пукна* - химна на панагюрските въстаници. Да ви припомня текста: *Пустите клисурци станали московци, а панагюрци - донски казаци*. Българите празнуват Ботев - явно виждат връзка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 17
khao
преди 10 месеца
До: zelka007 няма да се обясняват.. просто ще сменпт опорката с нещо друго! Те ак оимаха акъл за 5ст, вече трябва да са се усетили какви тъъъпаци са били и да мълчат с надежда да забравим! А направи ли ти впечатление как в последните две семици загубите им на хора намаляха по две, но артилерията се вдигна на х3,х4 ? Което ще рече, че са човешките вълни са спрели и са започнали с чесането от тила от поне 10тина дни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 18
zelka007
преди 10 месеца
До: khao ... аз днеска го видях ... голем провал , и то с обикновенна ракета , която би трябвало да могат да открият навреме и да свалят . а вероятно и са сваляли himars , те не са нещо уникално като технология и възможности ... докато С-400 уж е топ ъф дъ топ , и на книга е много добра ПВО система ... мен ми е интересно копейкопоклонниците , как ще обяснят , защо хамериканците изпращат нови количества боеприпаси за Patriot , след като същият е тотал щета от "кинжалите" ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 18
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... а гнъсъвите рашибозуци решиха , че вместо да си развиват държавата ще правят оружия и ще водят освабадителни операции по света ... :))) ... германската икономика боботи на пълни обороти , само в изрожденските болни мозъчета е на колене и е фалирала ... целият ЕС работи , виж финасовите отчети на който отрасъл искаш в който регион искаш ... !! ... въпросният от материалът е един от проводниците , той не е икономиката на Германия , а наследствен меринджей , не по заслуги !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 18
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... квuчунгер ... СА са богата на ресурси държава , мнооого богата , защо строят градове , правят университети , изстрелват космически кораби за изследвания , инвестират във ВЕИ по цял свят , инвестират в медицина ... защо ве нефелен , защо не се тъпчат с ракети и танкове и да освабаждават съседните територии ?! Норвегия е богата на ресурси държава , защо инвестират в цял свят в наука , медицина , иновативни компании(например тесла) , а не правят оружия и да асвабаждават ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 18
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... хех , вопли на политкомисарчето на омрело ... квuчунгер смешен , с обичайните си гавноедски коментари и нефелни опорки ... Алжир богата на ресурси ли е държава ?! защо никой няма нищо против икономическата й интеграция с ЕС ?! Мароко каква икономика е ?! защо никой няма нищо против интеграцията й с ЕС ?! че те даже кандидатстваха за ЕС ... :))) ... а Виетнам , а Нова Зеландия , а Мексико , а Чили , а Канада ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 17
khao
преди 10 месеца
До: zelka007 да, това още оня ден се случи... в Украйна работата вече е ясна, въпрос на време е да изритат рашистите и да си върнат свободата. Сега по интересния въпрос е дали рашистите ще успеят да допровалят нашата Държава през зеления чорап?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 19
zelka007
преди 10 месеца
До: khao ... издумкали са командна кабина и радар на непробиваемата С-400 триумф ... и то с himars , пряко попадение ... има кадри из мрежата от видеоканали на рашибозуците ... :))) ... не украински , а рассийски ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още