IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският месарски магнат, който наложи интересите на Путин 

Един германски футболен клуб и неговият председател са били особено полезни за прокарването на руските интереси

08:00 | 01.06.23 г. 24
Автор - снимка
Създател
Клеменс Тьонис. Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL
Клеменс Тьонис. Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

В изявлението си Тьонис заявява, че винаги е било изцяло отговорност на "Газпром" да решава кого да покани в своята ВИП ложа, а отговорните лица в „Шалке" не са участвали. „Не сме запознати с евентуални списъци на политици", се казва в изявлението.

След като Русия анексира Крим през март 2014 г., Европейският съюз наложи забрани за пътуване и замрази активите на десетки руски служители. Съединените щати също наложиха санкции и призоваха Берлин да прекрати сътрудничеството по „Северен поток 2". Но Тьонис застана на страната на Путин, като заяви пред германския вестник Bild: “Имаме добри отношения." В интервю за германския телевизионен оператор ntv през 2017 г. Тьонис казва, че бойкотирането на Русия не помага на никого. „Нуждаем се от мостовете, които имаме към Русия", каза той.

Когато много други главни изпълнителни директори останаха настрана от ежегодната витрина на Путин за чуждестранни инвеститори - Международния икономически форум в Санкт Петербург, Тьонис присъства на него през 2017 г.  Той се присъединява и към германска бизнес делегация, която се среща с Путин в руския град Сочи през 2019 г.

Дори когато Вашингтон и други съюзници алармираха за прекомерната зависимост на Берлин от руския газ, Тьонис и други германски индустриалци не се отказват. През май 2015 г. Тоенис заяви на енергиен форум, организиран от "Газпром", че природният газ е "чист, ефективен и универсален".

До 2018 г. "Газпром" пренасочва спонсорството на "Шалке" към популяризирането на „Северен поток 2". Рекламата на стадиона носи името на консорциума за газопровода вместо това на Газпром. Скоро след това Варниг, лидерът на консорциума "Северен поток 2", заема място в борда на „Шалке“, а ръководителите на "Северен поток" започват да изготвят собствени списъци на гостите за ВИП ложата, според източник от клуба и друг, който е работил за "Газпром".

Междувременно Тьонис изиграва решаваща роля в предотвратяването на действията на някои фенове на Шалке - сдружение с нестопанска цел, което е собственост на 165 000 членове - за разхлабване на връзките с „Газпром“.

Роман Колбе, един от редакторите на фенското списание Schalke Unser, описва два случая, в които е имал лични разногласия с шефовете на клуба по отношение на връзките му с Русия: веднъж, когато Тьонис е искал да лети с отбора за Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г., и втори път, след като Русия анексира Крим и Колбе поставя под въпрос разумността на спонсорската сделка с Газпром. Тьонис, чрез ръководството на клуба, е защитил връзката, казва Колбе. Изпълнителният директор на клуба е казал на Колбе, че „Газпром“ е платил повече, отколкото би платил всеки друг потенциален спонсор.

В изявлението си Тьонис казва, че днес перспективите са се променили, но че през 2014 г. и след това нито един водещ германски политик или ръководен орган на европейския футбол не е поставял под въпрос сътрудничеството с „Газпром“ и той е бил напълно приет като доставчик на газ за Германия. "От гледна точка на клуба нямаше причина да не задържим спонсора по онова време". Сред другите спонсори на клуба също не е имало признаци на безпокойство, твърдят хора, които са работили в Шалке.

През 2008 г., две години след като "Газпром" става спонсор на "Шалке", Тьонис обяви, че негови частни компании с миноритарни партньори ще стартират предприятия за отглеждане на свине в Русия. Той избира Белгород, близо до границата с Украйна, част от най-плодородния руски регион "Черна земя", където хълмовете са осеяни с промишлени земеделски комплекси и силози.

По-късно, през 2013 г., в интервю за германско издание за селско стопанство, наречено Wochenblatt fuer Landwirtschaft und Landleben, Тьонис си спомня: "Обещах на Путин, че ще се занимавам и с Русия“.  Тьонис на мач на "Шалке". Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL Тьонис на мач на "Шалке". Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Местните служители са ентусиазирани. Губернаторът на Белгород, Евгений Савченко, пътува до германската централа на Toennies в Реда-Виденбрук - комплекс, обграден с висока бетонна стена, където във въздуха витае миризмата на животновъдство и производство на месо. Съюзник на Савченко е назначен за генерален директор на едно от най-големите нови предприятия в Русия, а град Белгород предоставя 88 парцела общинска собственост на стойност най-малко 1,3 млн. долара като обезпечение за гарантиране на кредити.

През следващото десетилетие предприятията се разрастват и разширяват дейността си в съседната Воронежка област, където контролираното от Тьонис предприятие получава разрешение да наеме големи парцели земя. По време на среща през 2012 г. с губернатора на Воронеж Алексей Гордеев, бивш министър на земеделието на Путин, роден в Германия, Тьонис му благодарил от "цялото си сърце" за сътрудничеството, показва отчет за срещата, публикуван от управляващата партия на Русия.

Растежът е бил финансиран чрез широкомащабни заеми. Данните на Белгородската областна управа за 2017 г. показват, че за всяка рубла, която Тьонис и партньорите му са инвестирали в инфраструктурни проекти в основното си предприятие в региона - "Алексиевски бекон", те са взели шест заема.

Документи за заеми, прегледани от Ройтерс, показват, че в някои случаи банките са облекчили правилата си за отпускане на кредити за контролираните от Тьонис предприятия. По-голямата част от този дълг е емитиран от руските държавни кредитори „Росселхозбанк“ и „Сбербанк“. Документите са достъпни в базата данни на Spark-Interfax, която събира официални данни от Федералната нотариална камара и Fedresurs, руска правителствена база данни. Базата данни не дава данни за стойността на отделните заеми, нито за общата сума.

Един от документите показва, че петгодишен заем на неуточнена стойност е обезпечен с "прасе". Базата данни показва, че един и същи камион „Камаз", руско производство, е посочен като обезпечение на стойност около 30 000 долара в три заема, които „Сбербанк“ е отпуснала на контролирана от Тьонис фирма. „Сбербанк“ отказва коментар. „Росселхозбанк“, руското министерство на земеделието и правителствата на Белгородска и Воронежка област не отговарят на молбите за коментар.

В изявлението си Тьонис отрича да е обезпечил кредита с едно животно или превозно средство. Той казва, че заемът е бил обезпечен с висококачествено земеделско оборудване и паричен депозит от 50 млн. евро, депозиран в „Сбербанк“, но не представя доказателства. По отношение на държавната помощ като цяло в изявлението се казва: "В нито един момент Toennies не е била третирана по специален начин в Русия или не е имала предимства, които не са били общодостъпни за всяка компания в Русия“. 

Последна актуализация: 08:22 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

24
rate up comment 4 rate down comment 11
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 или както беше казал един известен форумен дебббил, покажи в кой пост демонстрирам русофобия ? :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 10
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 сега па, ще ни четеш... че ще земеш да се образоваш и да разбереш къв тъъъпак си бил! Ае нема нужда... нали си чукча... ти си писаел, а не читател! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 12 rate down comment 6
Tikva007
преди 10 месеца
До: Търчилъжи & kuhao: Даже няма да ви чета. Ако можехте да си подушите русофобията от където ме завари вечерта. Сммрадд на вкиснато зеле и влашки църрвулли. Много ви здраве от Калофер. Тук на площада, пред строя на бойците от 61 Стрямска Мех. Бригада, стиснали автомати *Калашников*, деца изпълниха *Топчето пукна* - химна на панагюрските въстаници. Да ви припомня текста: *Пустите клисурци станали московци, а панагюрци - донски казаци*. Българите празнуват Ботев - явно виждат връзка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 17
khao
преди 10 месеца
До: zelka007 няма да се обясняват.. просто ще сменпт опорката с нещо друго! Те ак оимаха акъл за 5ст, вече трябва да са се усетили какви тъъъпаци са били и да мълчат с надежда да забравим! А направи ли ти впечатление как в последните две семици загубите им на хора намаляха по две, но артилерията се вдигна на х3,х4 ? Което ще рече, че са човешките вълни са спрели и са започнали с чесането от тила от поне 10тина дни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 18
zelka007
преди 10 месеца
До: khao ... аз днеска го видях ... голем провал , и то с обикновенна ракета , която би трябвало да могат да открият навреме и да свалят . а вероятно и са сваляли himars , те не са нещо уникално като технология и възможности ... докато С-400 уж е топ ъф дъ топ , и на книга е много добра ПВО система ... мен ми е интересно копейкопоклонниците , как ще обяснят , защо хамериканците изпращат нови количества боеприпаси за Patriot , след като същият е тотал щета от "кинжалите" ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 18
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... а гнъсъвите рашибозуци решиха , че вместо да си развиват държавата ще правят оружия и ще водят освабадителни операции по света ... :))) ... германската икономика боботи на пълни обороти , само в изрожденските болни мозъчета е на колене и е фалирала ... целият ЕС работи , виж финасовите отчети на който отрасъл искаш в който регион искаш ... !! ... въпросният от материалът е един от проводниците , той не е икономиката на Германия , а наследствен меринджей , не по заслуги !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 18
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... квuчунгер ... СА са богата на ресурси държава , мнооого богата , защо строят градове , правят университети , изстрелват космически кораби за изследвания , инвестират във ВЕИ по цял свят , инвестират в медицина ... защо ве нефелен , защо не се тъпчат с ракети и танкове и да освабаждават съседните територии ?! Норвегия е богата на ресурси държава , защо инвестират в цял свят в наука , медицина , иновативни компании(например тесла) , а не правят оружия и да асвабаждават ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 18
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... хех , вопли на политкомисарчето на омрело ... квuчунгер смешен , с обичайните си гавноедски коментари и нефелни опорки ... Алжир богата на ресурси ли е държава ?! защо никой няма нищо против икономическата й интеграция с ЕС ?! Мароко каква икономика е ?! защо никой няма нищо против интеграцията й с ЕС ?! че те даже кандидатстваха за ЕС ... :))) ... а Виетнам , а Нова Зеландия , а Мексико , а Чили , а Канада ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 17
khao
преди 10 месеца
До: zelka007 да, това още оня ден се случи... в Украйна работата вече е ясна, въпрос на време е да изритат рашистите и да си върнат свободата. Сега по интересния въпрос е дали рашистите ще успеят да допровалят нашата Държава през зеления чорап?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 19
zelka007
преди 10 месеца
До: khao ... издумкали са командна кабина и радар на непробиваемата С-400 триумф ... и то с himars , пряко попадение ... има кадри из мрежата от видеоканали на рашибозуците ... :))) ... не украински , а рассийски ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още