IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският месарски магнат, който наложи интересите на Путин 

Един германски футболен клуб и неговият председател са били особено полезни за прокарването на руските интереси

08:00 | 01.06.23 г. 24
Автор - снимка
Създател
Клеменс Тьонис. Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL
Клеменс Тьонис. Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Идва раздялата

Тьонис е поканен да разговаря неформално с вътрешни хора от Кремъл по време на Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. И той е имал аудиенции с Алексей Милер, сътрудник на Путин, който оглавява "Газпром".

След това, през 2020 г., той се оттегля от поста председател на борда на директорите на „Шалке 04“. Беше обвинен в расизъм, след като в реч пред годишна среща на германски търговци заяви, че ако африканците имат повече електроцентрали, "ще спрат да правят бебета, когато се стъмни". Той се извинява. Но също така беше затънал в дълбока криза, след като епидемия от COVID в един от заводите му предизвика критики към работните практики от страна на правителствен министър и активисти за правата на работниците. Компанията заяви, че много от обвиненията са неверни.

През август 2021 г. беше обявено, че Тьонис и неговият миноритарен партньор са продали руските си предприятия на тайландска фирма. Според известие на купувача до тайландската фондова борса покупната цена е била приблизително 22 млрд. рубли, или около 300 млн. долара. Сделката е била завършена в края на 2021 г., показват данните за собствеността на руските компании, седмици преди да започне пълномащабната инвазия в Украйна. В изявлението си до Ройтерс Тьонис казва, че компанията е решила да продаде, защото първоначалните планове за руския бизнес вече не са били осъществими, а офертата от тайландската фирма е била изгодна.

На 28 февруари миналата година, четири дни след инвазията, „Шалке 04“ прекрати спонсорския си договор с „Газпром“, а логото на газовия гигант беше премахнато от фланелките на играчите.

На следващия ден Тьонис праща туит, в който се казваше: „Шокиран съм от унищожителната война на Путин в Украйна и я осъждам по най-категоричен начин. Грешах за него, както и много други. Нашите бизнес дейности в Русия бяха прекратени през 2021 г. И „Шалке“ също приключи с „Газпром“. Всичко беше направено както трябва“. 

И допълва в социалната мрежа: „Мислите ми са с всички украинци, засегнати от тази безсмислена война“. 

През март Тьонис е заснет да посещава полски склад, в който се разпределя хуманитарна помощ за Украйна. Сред помощта, която той предостави: дълготрайни консервирани колбаси. В рамките на друга инициатива той се опитва да наеме бежанци на работа в завода си в Реда-Виденбрук. Местните жители разказват пред Ройтерс, че той ползва къща край езерото в града, а местният клуб по стрелба го посочва като почетен председател.

A 65-годишният милиардер е същият човек, който стана обект на сериозна критика, след като над 1000 служители в негова кланица в провинция Северен Рейн-Вестфалия дадоха положителен тест за Covid-19. Във фабриките му за месо работят предимно хора от Румъния, България и Полша (вече и Украйна). Те са настанени в лоши условия и получават мизерно заплащане.

В края на март група за помощ, наречена "Приятели на Медика", съобщи, че служители на Toennies са разнасяли листовки в център за приемане на бежанци в полския граничен град Пшемишъл, предлагайки заплати, започващи от 11 евро на час - минималната заплата в Германия за сектора по това време. Участници в кампанията за защита на правата на работниците мигранти обвиниха компанията, че експлоатира човешката болка. На 31 март компанията направи изявление, в което се казва, че е предлагала работа на бежанци на границата като хуманитарен жест, но е преосмислила и е решила да преустанови инициативата. „Съжаляваме, но може би прибързахме", заяви компанията. Toennies пояснява пред Ройтерс, че по-голямата част от работниците ѝ получават над минималната работна заплата. Във фабриките за месо работят предимно хора от Румъния, България и Полша. Снимка:  EPA/SASCHA STEINBACH Във фабриките за месо работят предимно хора от Румъния, България и Полша. Снимка: EPA/SASCHA STEINBACH

Въпреки това някои украинци са се възползвали от помощта на месния магнат. Две украинки, избягали от войната, разказват пред Ройтерс, че тази година са работили заедно с няколко десетки други украинци в завода на Toennies в Реда-Виденбрук. Едната от жените разказва, че работи на смени, като стои до конвейерна лента и опакова, сортира и претегля месо. Тя казва, че печели по 12,20 евро на час и живее в двуетажна къща с група други работници.

Тя казва, че не знае, че шефът ѝ е имал бизнес в Русия. За нея най-важното е, че Toennies ѝ е даларабота на сигурно място, далеч от насилието в Украйна.

„Селото ми беше ударено два пъти. Ракети. Те бомбардираха покрайнините на селото. Бомбардираха и горите", казва тя.

Путин се бе направил на „добър човек", разсъждава тя и добавя, че може би Тьонис не е видял какво се случва в действителност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

24
rate up comment 4 rate down comment 11
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 или както беше казал един известен форумен дебббил, покажи в кой пост демонстрирам русофобия ? :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 10
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 сега па, ще ни четеш... че ще земеш да се образоваш и да разбереш къв тъъъпак си бил! Ае нема нужда... нали си чукча... ти си писаел, а не читател! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 12 rate down comment 6
Tikva007
преди 10 месеца
До: Търчилъжи & kuhao: Даже няма да ви чета. Ако можехте да си подушите русофобията от където ме завари вечерта. Сммрадд на вкиснато зеле и влашки църрвулли. Много ви здраве от Калофер. Тук на площада, пред строя на бойците от 61 Стрямска Мех. Бригада, стиснали автомати *Калашников*, деца изпълниха *Топчето пукна* - химна на панагюрските въстаници. Да ви припомня текста: *Пустите клисурци станали московци, а панагюрци - донски казаци*. Българите празнуват Ботев - явно виждат връзка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 17
khao
преди 10 месеца
До: zelka007 няма да се обясняват.. просто ще сменпт опорката с нещо друго! Те ак оимаха акъл за 5ст, вече трябва да са се усетили какви тъъъпаци са били и да мълчат с надежда да забравим! А направи ли ти впечатление как в последните две семици загубите им на хора намаляха по две, но артилерията се вдигна на х3,х4 ? Което ще рече, че са човешките вълни са спрели и са започнали с чесането от тила от поне 10тина дни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 18
zelka007
преди 10 месеца
До: khao ... аз днеска го видях ... голем провал , и то с обикновенна ракета , която би трябвало да могат да открият навреме и да свалят . а вероятно и са сваляли himars , те не са нещо уникално като технология и възможности ... докато С-400 уж е топ ъф дъ топ , и на книга е много добра ПВО система ... мен ми е интересно копейкопоклонниците , как ще обяснят , защо хамериканците изпращат нови количества боеприпаси за Patriot , след като същият е тотал щета от "кинжалите" ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 18
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... а гнъсъвите рашибозуци решиха , че вместо да си развиват държавата ще правят оружия и ще водят освабадителни операции по света ... :))) ... германската икономика боботи на пълни обороти , само в изрожденските болни мозъчета е на колене и е фалирала ... целият ЕС работи , виж финасовите отчети на който отрасъл искаш в който регион искаш ... !! ... въпросният от материалът е един от проводниците , той не е икономиката на Германия , а наследствен меринджей , не по заслуги !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 18
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... квuчунгер ... СА са богата на ресурси държава , мнооого богата , защо строят градове , правят университети , изстрелват космически кораби за изследвания , инвестират във ВЕИ по цял свят , инвестират в медицина ... защо ве нефелен , защо не се тъпчат с ракети и танкове и да освабаждават съседните територии ?! Норвегия е богата на ресурси държава , защо инвестират в цял свят в наука , медицина , иновативни компании(например тесла) , а не правят оружия и да асвабаждават ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 18
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... хех , вопли на политкомисарчето на омрело ... квuчунгер смешен , с обичайните си гавноедски коментари и нефелни опорки ... Алжир богата на ресурси ли е държава ?! защо никой няма нищо против икономическата й интеграция с ЕС ?! Мароко каква икономика е ?! защо никой няма нищо против интеграцията й с ЕС ?! че те даже кандидатстваха за ЕС ... :))) ... а Виетнам , а Нова Зеландия , а Мексико , а Чили , а Канада ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 17
khao
преди 10 месеца
До: zelka007 да, това още оня ден се случи... в Украйна работата вече е ясна, въпрос на време е да изритат рашистите и да си върнат свободата. Сега по интересния въпрос е дали рашистите ще успеят да допровалят нашата Държава през зеления чорап?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 19
zelka007
преди 10 месеца
До: khao ... издумкали са командна кабина и радар на непробиваемата С-400 триумф ... и то с himars , пряко попадение ... има кадри из мрежата от видеоканали на рашибозуците ... :))) ... не украински , а рассийски ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още