IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският месарски магнат, който наложи интересите на Путин 

Един германски футболен клуб и неговият председател са били особено полезни за прокарването на руските интереси

08:00 | 01.06.23 г. 24
Автор - снимка
Създател
Клеменс Тьонис. Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL
Клеменс Тьонис. Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Идва раздялата

Тьонис е поканен да разговаря неформално с вътрешни хора от Кремъл по време на Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. И той е имал аудиенции с Алексей Милер, сътрудник на Путин, който оглавява "Газпром".

След това, през 2020 г., той се оттегля от поста председател на борда на директорите на „Шалке 04“. Беше обвинен в расизъм, след като в реч пред годишна среща на германски търговци заяви, че ако африканците имат повече електроцентрали, "ще спрат да правят бебета, когато се стъмни". Той се извинява. Но също така беше затънал в дълбока криза, след като епидемия от COVID в един от заводите му предизвика критики към работните практики от страна на правителствен министър и активисти за правата на работниците. Компанията заяви, че много от обвиненията са неверни.

През август 2021 г. беше обявено, че Тьонис и неговият миноритарен партньор са продали руските си предприятия на тайландска фирма. Според известие на купувача до тайландската фондова борса покупната цена е била приблизително 22 млрд. рубли, или около 300 млн. долара. Сделката е била завършена в края на 2021 г., показват данните за собствеността на руските компании, седмици преди да започне пълномащабната инвазия в Украйна. В изявлението си до Ройтерс Тьонис казва, че компанията е решила да продаде, защото първоначалните планове за руския бизнес вече не са били осъществими, а офертата от тайландската фирма е била изгодна.

На 28 февруари миналата година, четири дни след инвазията, „Шалке 04“ прекрати спонсорския си договор с „Газпром“, а логото на газовия гигант беше премахнато от фланелките на играчите.

На следващия ден Тьонис праща туит, в който се казваше: „Шокиран съм от унищожителната война на Путин в Украйна и я осъждам по най-категоричен начин. Грешах за него, както и много други. Нашите бизнес дейности в Русия бяха прекратени през 2021 г. И „Шалке“ също приключи с „Газпром“. Всичко беше направено както трябва“. 

И допълва в социалната мрежа: „Мислите ми са с всички украинци, засегнати от тази безсмислена война“. 

През март Тьонис е заснет да посещава полски склад, в който се разпределя хуманитарна помощ за Украйна. Сред помощта, която той предостави: дълготрайни консервирани колбаси. В рамките на друга инициатива той се опитва да наеме бежанци на работа в завода си в Реда-Виденбрук. Местните жители разказват пред Ройтерс, че той ползва къща край езерото в града, а местният клуб по стрелба го посочва като почетен председател.

A 65-годишният милиардер е същият човек, който стана обект на сериозна критика, след като над 1000 служители в негова кланица в провинция Северен Рейн-Вестфалия дадоха положителен тест за Covid-19. Във фабриките му за месо работят предимно хора от Румъния, България и Полша (вече и Украйна). Те са настанени в лоши условия и получават мизерно заплащане.

В края на март група за помощ, наречена "Приятели на Медика", съобщи, че служители на Toennies са разнасяли листовки в център за приемане на бежанци в полския граничен град Пшемишъл, предлагайки заплати, започващи от 11 евро на час - минималната заплата в Германия за сектора по това време. Участници в кампанията за защита на правата на работниците мигранти обвиниха компанията, че експлоатира човешката болка. На 31 март компанията направи изявление, в което се казва, че е предлагала работа на бежанци на границата като хуманитарен жест, но е преосмислила и е решила да преустанови инициативата. „Съжаляваме, но може би прибързахме", заяви компанията. Toennies пояснява пред Ройтерс, че по-голямата част от работниците ѝ получават над минималната работна заплата. Във фабриките за месо работят предимно хора от Румъния, България и Полша. Снимка:  EPA/SASCHA STEINBACH Във фабриките за месо работят предимно хора от Румъния, България и Полша. Снимка: EPA/SASCHA STEINBACH

Въпреки това някои украинци са се възползвали от помощта на месния магнат. Две украинки, избягали от войната, разказват пред Ройтерс, че тази година са работили заедно с няколко десетки други украинци в завода на Toennies в Реда-Виденбрук. Едната от жените разказва, че работи на смени, като стои до конвейерна лента и опакова, сортира и претегля месо. Тя казва, че печели по 12,20 евро на час и живее в двуетажна къща с група други работници.

Тя казва, че не знае, че шефът ѝ е имал бизнес в Русия. За нея най-важното е, че Toennies ѝ е даларабота на сигурно място, далеч от насилието в Украйна.

„Селото ми беше ударено два пъти. Ракети. Те бомбардираха покрайнините на селото. Бомбардираха и горите", казва тя.

Путин се бе направил на „добър човек", разсъждава тя и добавя, че може би Тьонис не е видял какво се случва в действителност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

14
rate up comment 7 rate down comment 15
khao
преди 11 месеца
До: sssaaa алооо, теб даже не си правя да те чета след първото изречение! Достатъчно ми е да видя коя опорка се опитваш да продадеш, че даже и там си назад с по няколко сецмици от фабриката! Така че не се бутай при големите.... има още мнооого връзки да вързваш докато приемеш рашизма по полов път като батко ти Тиква!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 17
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 за съжаление всеки ден ги тласкаш по няколко тук във форума, но който за квото е учил и квото може... ае, ходи да борите имериалистите с другите безработни безделници в парка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 8
sssaaa
преди 11 месеца
До: khao, Кухич, не виждаш ли че ти и другите двама rлyпака браните тези Евриатлантически ценности, основани на лъжи; който превари, той завари; моето си е мое, чуждото е общо; може да плащаме скъпо, но поне не е Руско; ние сме Демократи, другите са фашисти и Диктатори. Дори се вижда как най-големия иконимически двигател на ЕС вече се задъха от високите разходи за суровини, услуги и работна ръка. Така, че не ни обяснявах на нас кой си играе на Труд и Творчество и то точно в Икономически сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 9
Tikva007
преди 11 месеца
До: kuhao: Да, но го изтласках и сега съм лек и готов за по-интересни неща, защото времето позволява занимания на открито. Предоставям ви сцената и микрофона - намазал съм ви го с мармалад. Вие с онзи пунгашш под теб вече го облизахте, но тепърва предстои да изригнат Търчилъжи и Пурко. Може и евлоги да надникне - ще се съберете за баскетболен отбор без резервите. Забавлявайте се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 19
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 хахахахахахахахахахахаха, днес те е напънало на труд, творчество и нови висоти в измислиците, може би пак са избомбили нещо голямо в Русия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 19
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
До: Tikva007 За теб се отнася коментар 8. То ти си знаеш, ама да не се правиш на неразбрал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 21
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
Слабоумник, Германия била "на колене", а? Ахахаха, представям си в реалния живот какъв изцъклен лузър си. От ония скъсаняци, дето разбират всичко, но са си скъсаняци, за което обаче не си виновен ти, а щото някой те е прецакал, нали? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 9
Tikva007
преди 11 месеца
Смело връщате времето 20 години назад, за да обслужвате тезата си. Ами върнете го още 20 и ще видите един друг свят, който за повечето германци още им докарва кошмари. Затова Германия се бори до последно за връзките си с Русия, както и Русия за връзките си с Германия. Путин не прегази Украйна още през 2014 г. само заради Меркел, за което сега плащат с живота си руски войници. Но вашите работодатели отново постигнаха това, за което работиха и преди 80 години. Да видим дали и финалът ще е подобен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 11
Tikva007
преди 11 месеца
До: Tikva007: В Германия, обаче, някои - не Бербок и Шолц, но политици и хора от едрия бизнес, помнят кой благослови и направи възможно обединението на Германия и как това се отрази на благосъстоянието й, а от там - и на цяла Европа. Политици като Кол, Шрьодер и Меркел и тези бизнесмени, които обмазвате с нечистотии тук, построиха икономическия фундамент на днешна Европа заедно с Русия. Без тях и България не се знае къде щеше да бъде и вие дали щяхте да работите това, което работите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 26
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 че нали от година и нещо ти го повтаряме бре, полезен... на всички е ясно че Путин стартира войната! Добре че и кухата ти лейка най после го осъзна! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още