IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският месарски магнат, който наложи интересите на Путин 

Един германски футболен клуб и неговият председател са били особено полезни за прокарването на руските интереси

08:00 | 01.06.23 г. 24
Автор - снимка
Създател
Клеменс Тьонис. Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL
Клеменс Тьонис. Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

В изявлението си Тьонис заявява, че винаги е било изцяло отговорност на "Газпром" да решава кого да покани в своята ВИП ложа, а отговорните лица в „Шалке" не са участвали. „Не сме запознати с евентуални списъци на политици", се казва в изявлението.

След като Русия анексира Крим през март 2014 г., Европейският съюз наложи забрани за пътуване и замрази активите на десетки руски служители. Съединените щати също наложиха санкции и призоваха Берлин да прекрати сътрудничеството по „Северен поток 2". Но Тьонис застана на страната на Путин, като заяви пред германския вестник Bild: “Имаме добри отношения." В интервю за германския телевизионен оператор ntv през 2017 г. Тьонис казва, че бойкотирането на Русия не помага на никого. „Нуждаем се от мостовете, които имаме към Русия", каза той.

Когато много други главни изпълнителни директори останаха настрана от ежегодната витрина на Путин за чуждестранни инвеститори - Международния икономически форум в Санкт Петербург, Тьонис присъства на него през 2017 г.  Той се присъединява и към германска бизнес делегация, която се среща с Путин в руския град Сочи през 2019 г.

Дори когато Вашингтон и други съюзници алармираха за прекомерната зависимост на Берлин от руския газ, Тьонис и други германски индустриалци не се отказват. През май 2015 г. Тоенис заяви на енергиен форум, организиран от "Газпром", че природният газ е "чист, ефективен и универсален".

До 2018 г. "Газпром" пренасочва спонсорството на "Шалке" към популяризирането на „Северен поток 2". Рекламата на стадиона носи името на консорциума за газопровода вместо това на Газпром. Скоро след това Варниг, лидерът на консорциума "Северен поток 2", заема място в борда на „Шалке“, а ръководителите на "Северен поток" започват да изготвят собствени списъци на гостите за ВИП ложата, според източник от клуба и друг, който е работил за "Газпром".

Междувременно Тьонис изиграва решаваща роля в предотвратяването на действията на някои фенове на Шалке - сдружение с нестопанска цел, което е собственост на 165 000 членове - за разхлабване на връзките с „Газпром“.

Роман Колбе, един от редакторите на фенското списание Schalke Unser, описва два случая, в които е имал лични разногласия с шефовете на клуба по отношение на връзките му с Русия: веднъж, когато Тьонис е искал да лети с отбора за Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г., и втори път, след като Русия анексира Крим и Колбе поставя под въпрос разумността на спонсорската сделка с Газпром. Тьонис, чрез ръководството на клуба, е защитил връзката, казва Колбе. Изпълнителният директор на клуба е казал на Колбе, че „Газпром“ е платил повече, отколкото би платил всеки друг потенциален спонсор.

В изявлението си Тьонис казва, че днес перспективите са се променили, но че през 2014 г. и след това нито един водещ германски политик или ръководен орган на европейския футбол не е поставял под въпрос сътрудничеството с „Газпром“ и той е бил напълно приет като доставчик на газ за Германия. "От гледна точка на клуба нямаше причина да не задържим спонсора по онова време". Сред другите спонсори на клуба също не е имало признаци на безпокойство, твърдят хора, които са работили в Шалке.

През 2008 г., две години след като "Газпром" става спонсор на "Шалке", Тьонис обяви, че негови частни компании с миноритарни партньори ще стартират предприятия за отглеждане на свине в Русия. Той избира Белгород, близо до границата с Украйна, част от най-плодородния руски регион "Черна земя", където хълмовете са осеяни с промишлени земеделски комплекси и силози.

По-късно, през 2013 г., в интервю за германско издание за селско стопанство, наречено Wochenblatt fuer Landwirtschaft und Landleben, Тьонис си спомня: "Обещах на Путин, че ще се занимавам и с Русия“.  Тьонис на мач на "Шалке". Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL Тьонис на мач на "Шалке". Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Местните служители са ентусиазирани. Губернаторът на Белгород, Евгений Савченко, пътува до германската централа на Toennies в Реда-Виденбрук - комплекс, обграден с висока бетонна стена, където във въздуха витае миризмата на животновъдство и производство на месо. Съюзник на Савченко е назначен за генерален директор на едно от най-големите нови предприятия в Русия, а град Белгород предоставя 88 парцела общинска собственост на стойност най-малко 1,3 млн. долара като обезпечение за гарантиране на кредити.

През следващото десетилетие предприятията се разрастват и разширяват дейността си в съседната Воронежка област, където контролираното от Тьонис предприятие получава разрешение да наеме големи парцели земя. По време на среща през 2012 г. с губернатора на Воронеж Алексей Гордеев, бивш министър на земеделието на Путин, роден в Германия, Тьонис му благодарил от "цялото си сърце" за сътрудничеството, показва отчет за срещата, публикуван от управляващата партия на Русия.

Растежът е бил финансиран чрез широкомащабни заеми. Данните на Белгородската областна управа за 2017 г. показват, че за всяка рубла, която Тьонис и партньорите му са инвестирали в инфраструктурни проекти в основното си предприятие в региона - "Алексиевски бекон", те са взели шест заема.

Документи за заеми, прегледани от Ройтерс, показват, че в някои случаи банките са облекчили правилата си за отпускане на кредити за контролираните от Тьонис предприятия. По-голямата част от този дълг е емитиран от руските държавни кредитори „Росселхозбанк“ и „Сбербанк“. Документите са достъпни в базата данни на Spark-Interfax, която събира официални данни от Федералната нотариална камара и Fedresurs, руска правителствена база данни. Базата данни не дава данни за стойността на отделните заеми, нито за общата сума.

Един от документите показва, че петгодишен заем на неуточнена стойност е обезпечен с "прасе". Базата данни показва, че един и същи камион „Камаз", руско производство, е посочен като обезпечение на стойност около 30 000 долара в три заема, които „Сбербанк“ е отпуснала на контролирана от Тьонис фирма. „Сбербанк“ отказва коментар. „Росселхозбанк“, руското министерство на земеделието и правителствата на Белгородска и Воронежка област не отговарят на молбите за коментар.

В изявлението си Тьонис отрича да е обезпечил кредита с едно животно или превозно средство. Той казва, че заемът е бил обезпечен с висококачествено земеделско оборудване и паричен депозит от 50 млн. евро, депозиран в „Сбербанк“, но не представя доказателства. По отношение на държавната помощ като цяло в изявлението се казва: "В нито един момент Toennies не е била третирана по специален начин в Русия или не е имала предимства, които не са били общодостъпни за всяка компания в Русия“. 

Последна актуализация: 08:22 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

14
rate up comment 7 rate down comment 15
khao
преди 11 месеца
До: sssaaa алооо, теб даже не си правя да те чета след първото изречение! Достатъчно ми е да видя коя опорка се опитваш да продадеш, че даже и там си назад с по няколко сецмици от фабриката! Така че не се бутай при големите.... има още мнооого връзки да вързваш докато приемеш рашизма по полов път като батко ти Тиква!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 17
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 за съжаление всеки ден ги тласкаш по няколко тук във форума, но който за квото е учил и квото може... ае, ходи да борите имериалистите с другите безработни безделници в парка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 8
sssaaa
преди 11 месеца
До: khao, Кухич, не виждаш ли че ти и другите двама rлyпака браните тези Евриатлантически ценности, основани на лъжи; който превари, той завари; моето си е мое, чуждото е общо; може да плащаме скъпо, но поне не е Руско; ние сме Демократи, другите са фашисти и Диктатори. Дори се вижда как най-големия иконимически двигател на ЕС вече се задъха от високите разходи за суровини, услуги и работна ръка. Така, че не ни обяснявах на нас кой си играе на Труд и Творчество и то точно в Икономически сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 9
Tikva007
преди 11 месеца
До: kuhao: Да, но го изтласках и сега съм лек и готов за по-интересни неща, защото времето позволява занимания на открито. Предоставям ви сцената и микрофона - намазал съм ви го с мармалад. Вие с онзи пунгашш под теб вече го облизахте, но тепърва предстои да изригнат Търчилъжи и Пурко. Може и евлоги да надникне - ще се съберете за баскетболен отбор без резервите. Забавлявайте се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 19
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 хахахахахахахахахахахаха, днес те е напънало на труд, творчество и нови висоти в измислиците, може би пак са избомбили нещо голямо в Русия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 19
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
До: Tikva007 За теб се отнася коментар 8. То ти си знаеш, ама да не се правиш на неразбрал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 21
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
Слабоумник, Германия била "на колене", а? Ахахаха, представям си в реалния живот какъв изцъклен лузър си. От ония скъсаняци, дето разбират всичко, но са си скъсаняци, за което обаче не си виновен ти, а щото някой те е прецакал, нали? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 9
Tikva007
преди 11 месеца
Смело връщате времето 20 години назад, за да обслужвате тезата си. Ами върнете го още 20 и ще видите един друг свят, който за повечето германци още им докарва кошмари. Затова Германия се бори до последно за връзките си с Русия, както и Русия за връзките си с Германия. Путин не прегази Украйна още през 2014 г. само заради Меркел, за което сега плащат с живота си руски войници. Но вашите работодатели отново постигнаха това, за което работиха и преди 80 години. Да видим дали и финалът ще е подобен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 11
Tikva007
преди 11 месеца
До: Tikva007: В Германия, обаче, някои - не Бербок и Шолц, но политици и хора от едрия бизнес, помнят кой благослови и направи възможно обединението на Германия и как това се отрази на благосъстоянието й, а от там - и на цяла Европа. Политици като Кол, Шрьодер и Меркел и тези бизнесмени, които обмазвате с нечистотии тук, построиха икономическия фундамент на днешна Европа заедно с Русия. Без тях и България не се знае къде щеше да бъде и вие дали щяхте да работите това, което работите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 26
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 че нали от година и нещо ти го повтаряме бре, полезен... на всички е ясно че Путин стартира войната! Добре че и кухата ти лейка най после го осъзна! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още