IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският месарски магнат, който наложи интересите на Путин 

Един германски футболен клуб и неговият председател са били особено полезни за прокарването на руските интереси

08:00 | 01.06.23 г. 24
Автор - снимка
Създател
Клеменс Тьонис. Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL
Клеменс Тьонис. Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Създаден бе съюз

Тьонис е роден през 1956 г. в семейство на месари от малък град в Реда-Виденбрук, Западна Германия. От 70-те години на миналия век по-големият му брат Бернд превръща предприятието в голям месопреработвателен концерн. Когато Бернд умира, Клеменс поема семейната фирма.

През 2001 г. Тьонис поема още една от функциите на по-големия си брат - председател на футболния клуб "Шалке 04". Историческият отбор на „сините якички" има многобройни и предани привърженици и редовно се класира в първата петица на германската висша футболна лига. Но клубът имал дългове и се нуждаел от спонсор с голям бюджет.

Междувременно „Газпром" търсеше германски футболен отбор, който да популяризира марката му. Бивш изпълнителен директор на „Газпром" заявява пред Ройтерс, че газовият гигант е почерпил вдъхновение от покупката на английския клуб „Челси" от руския олигарх Роман Абрамович през 2003 г. Руският концерн искал да подобри имиджа си в Европа и да увеличи печалбите си, като продава газ директно на промишлеността и домакинствата в региона. Целта, казва бившият изпълнителен директор, е била "да се създаде имидж на уважаван руснак, който се грижи за вашето отопление".

Това е част от по-широка офанзива на „Газпром" в западните страни, която тогавашният прессекретар на Путин, Алексей Громов, ръководи от Кремъл, твърдят двама източници, близки до "Газпром". Громов, който сега е заместник-ръководител на президентската администрация, не е отговорил на молбата за коментар, изпратена до него чрез Кремъл.

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е помогнал за запознаването на Тьонис с ръководството на „Газпром“, според трима души, близки до „Газпром“, и трима души, близки до „Шалке“. Шрьодер бе станал председател на комитета на акционерите в ръководения от "Газпром" консорциум за газопровода "Северен поток" една година след като напуска поста си през 2005 г. Шрьодер не е отговорил на молбата за коментар. В изявлението си Тьонис посочва, че германски политици и представители на германска бизнес лобистка група са му помогнали да установи контакт с компанията. В изявлението не се посочват имената на тези хора.

Договорени са условията за спонсорство и "Газпром" се присъединява към легиона от богати корпорации, които популяризират своите марки чрез европейския футбол. Според трима души, запознати с договора, стойността на сделката е около 20 млн. евро годишно, което я прави едно от най-големите спонсорства в германския футбол. Тя е скрепена в присъствието на Путин в петзвездния хотел Taschenbergpalais в Дрезден - източногермански град, където руският президент е работил като шпионин в КГБ. Тьонис подарява на Путин фланелка на „Шалке“ с логото на „Газпром“ отпред.

Две години по-късно Буркхард Вьолки, ръководител на комуникациите на германското подразделение на „Газпром“, Gazprom Germania, създава презентация от слайдове. Тя показва как спонсорството успешно е променило германското обществено мнение за Путин. През 2007 г. 11% от анкетираните са имали положителни асоциации за руския президент. Година по-късно този дял е нараснал до 14%. Възприемането на Шрьодер, най-изявеният германец в орбитата на Газпром, също се е променило. Положителният му рейтинг се е повишил от 35% на 52%. „Газпром“ очаква "да стане по-известен" и "да засили диалога между Русия и Германия" чрез партньорството, се казва в слайдовете. Ройтерс не успява да установи дали Вьолки, който не е дал коментар за тази статия, някога е представял презентацията пред публика.

Според петима души, които са работили в подразделението или са се занимавали с „Газпром“ в „Шалке“, служителите на Gazprom Germania са събрали имената на влиятелни личности, които да поканят във ВИП ложата за мачовете. Ройтерс не успява да определи тези имена. Един от източниците казва, че целта е била "да се предложи рамка чрез гостоприемство за разговори с лица, вземащи решения".

ВИП зоните редовно са събирали служители на „Газпром" и обществени фигури. През 2011 г. например тогавашният германски президент Кристиан Вулф и Франк-Валтер Щайнмайер, бъдещ външен министър и президент, са гледали мача на Шалке с Дуисбург. Във ВИП зоната на стадиона са и Тьонис и служители на „Газпром“. Представители на Щайнмайер и Вулф заявиха, че са присъствали по покана на Германския футболен съюз.

През юли 2014 г. - няколко месеца след като Русия незаконно анексира Крим – „Шалке“ изиграва приятелски мач в Мекленбург-Предна Померания, германския регион, в който щеше да стъпи на сушата предложеният газопровод "Северен поток 2". Служителят на "Газпром" Вьолки е там, а вътрешният министър на Мекленбург Лоренц Кафие е почетен гост на мача. Бивш служител на "Газпром Германия" казва, че целта е била да се популяризира проектът за газопровод. В отговор на въпроси на Ройтерс Кафие казва, че мачът е събрал пари за местна кампания за борба с хулиганството и затова го е подкрепил. Той поясни, че не знае, че „Газпром“ е разглеждал мача като възможност за лобиране и не може да коментира този аспект. 

Зигмар Габриел, бивш германски министър на икономиката и външните работи, се появява във ВИП ложата на „Шалке 04“ за мача срещу Борусия Дортмунд през 2018 г. Габриел също така е работил за кратко като съветник на месопреработвателния бизнес на Тьонис. В ложата с Габриел са бившият канцлер Шрьодер и Матиас Варниг, бивш служител на Щази, който от десетилетия поддържа приятелски отношения с Путин. В качеството си на шеф на консорциума "Северен поток" Варниг е обект на американски санкции от февруари 2022 г. за „съзнателно улесняване на измамни или структурирани сделки", свързани с проекта. Германия спря „Северен поток 2" в началото на миналата година, когато Русия се готвеше да нахлуе в Украйна. Габриел, Шрьодер и Варниг не са отговорили на запитванията за коментар. В имейл от миналата година до кмета на германския град, където има дом, Варниг казва, че нахлуването на Русия е било грешка. Той не засегна пряко въпроса за санкциите. "Газпром" сключва мащабен спонсорски договор. Снимка:  EPA/Franz-Peter Tschauner "Газпром" сключва мащабен спонсорски договор. Снимка: EPA/Franz-Peter Tschauner

През март 2019 г. „Шалке“ играе с английския клуб Манчестър Сити в мач от Шампионската лига на УЕФА. Човек, който е бил във ВИП ложата на мача в Манчестър, казва, че е видял петима или шестима ръководители на "Газпром" и Матео Ренци, бившия италиански министър-председател, който по-късно същата година помогна за сформирането на нова управляваща коалиция. По онова време на "Газпром" се падат около 40% от вноса на газ в Италия. Представител на Ренци казва, че той е бил там като гост на президента на Манчестър Сити и няма никакви отношения с ръководството и собствеността на „Шалке“, нито с „Газпром“.

Последна актуализация: 08:22 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

14
rate up comment 7 rate down comment 15
khao
преди 11 месеца
До: sssaaa алооо, теб даже не си правя да те чета след първото изречение! Достатъчно ми е да видя коя опорка се опитваш да продадеш, че даже и там си назад с по няколко сецмици от фабриката! Така че не се бутай при големите.... има още мнооого връзки да вързваш докато приемеш рашизма по полов път като батко ти Тиква!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 17
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 за съжаление всеки ден ги тласкаш по няколко тук във форума, но който за квото е учил и квото може... ае, ходи да борите имериалистите с другите безработни безделници в парка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 8
sssaaa
преди 11 месеца
До: khao, Кухич, не виждаш ли че ти и другите двама rлyпака браните тези Евриатлантически ценности, основани на лъжи; който превари, той завари; моето си е мое, чуждото е общо; може да плащаме скъпо, но поне не е Руско; ние сме Демократи, другите са фашисти и Диктатори. Дори се вижда как най-големия иконимически двигател на ЕС вече се задъха от високите разходи за суровини, услуги и работна ръка. Така, че не ни обяснявах на нас кой си играе на Труд и Творчество и то точно в Икономически сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 9
Tikva007
преди 11 месеца
До: kuhao: Да, но го изтласках и сега съм лек и готов за по-интересни неща, защото времето позволява занимания на открито. Предоставям ви сцената и микрофона - намазал съм ви го с мармалад. Вие с онзи пунгашш под теб вече го облизахте, но тепърва предстои да изригнат Търчилъжи и Пурко. Може и евлоги да надникне - ще се съберете за баскетболен отбор без резервите. Забавлявайте се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 19
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 хахахахахахахахахахахаха, днес те е напънало на труд, творчество и нови висоти в измислиците, може би пак са избомбили нещо голямо в Русия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 19
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
До: Tikva007 За теб се отнася коментар 8. То ти си знаеш, ама да не се правиш на неразбрал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 21
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
Слабоумник, Германия била "на колене", а? Ахахаха, представям си в реалния живот какъв изцъклен лузър си. От ония скъсаняци, дето разбират всичко, но са си скъсаняци, за което обаче не си виновен ти, а щото някой те е прецакал, нали? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 9
Tikva007
преди 11 месеца
Смело връщате времето 20 години назад, за да обслужвате тезата си. Ами върнете го още 20 и ще видите един друг свят, който за повечето германци още им докарва кошмари. Затова Германия се бори до последно за връзките си с Русия, както и Русия за връзките си с Германия. Путин не прегази Украйна още през 2014 г. само заради Меркел, за което сега плащат с живота си руски войници. Но вашите работодатели отново постигнаха това, за което работиха и преди 80 години. Да видим дали и финалът ще е подобен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 11
Tikva007
преди 11 месеца
До: Tikva007: В Германия, обаче, някои - не Бербок и Шолц, но политици и хора от едрия бизнес, помнят кой благослови и направи възможно обединението на Германия и как това се отрази на благосъстоянието й, а от там - и на цяла Европа. Политици като Кол, Шрьодер и Меркел и тези бизнесмени, които обмазвате с нечистотии тук, построиха икономическия фундамент на днешна Европа заедно с Русия. Без тях и България не се знае къде щеше да бъде и вие дали щяхте да работите това, което работите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 26
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 че нали от година и нещо ти го повтаряме бре, полезен... на всички е ясно че Путин стартира войната! Добре че и кухата ти лейка най после го осъзна! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още