IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският месарски магнат, който наложи интересите на Путин 

Един германски футболен клуб и неговият председател са били особено полезни за прокарването на руските интереси

08:00 | 01.06.23 г. 24
Автор - снимка
Създател
Клеменс Тьонис. Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL
Клеменс Тьонис. Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

В продължение на почти две десетилетия германският месен магнат Клеменс Тьонис бе приятел на Русия.

Той се изказваше топло за Владимир Путин и казваше, че подарява на руския президент сушено свинско при всяка тяхна среща. Да, на всяка среща в Кремъл Клеменс Тьонис носи малък подарък от собственото производство. "Господин Путин обича джолана посолен", казва германският предприемач. Логото на руската държавна газова компания „Газпром" бе било изписано на фланелките на играчите във футболния клуб, на който Тьонис бе председател. И когато други предупреждаваха, че Русия се превръща в глобална заплаха, Тьонис подкрепяше Кремъл.

В Германия историята на Тьонис далеч не е уникална.

В продължение на десетилетия Русия поддържаше отношения с политически обвързани германски индустриалци. Последователно редица германски лидери, като се започне от канцлера от епохата на Студената война Вили Бранд, насърчават икономическото сътрудничество с Москва в опит да осигурят мир и просперитет. Германия се превърна в най-важния западен партньор на Русия и най-големия вносител на нейния газ. Доверието на Берлин в тази политика, известна като "Ostpolitik", се запази дори когато Русия направи по-мрачен завой при управлението на Путин.

Сега интервюта на Ройтерс с повече от 40 души, които са имали преки познания за дейността на Тьонис или за усилията на „Газпром" да спечели съюзници в Германия, както и преглед на стотици документи, дават представа за това как Русия е използвала тази връзка в своя полза и как Тьонис е извлякъл търговска изгода.

В центъра на кампанията за влияние на „Газпром" е "Шалке 04" - футболният клуб, на който по това време председател бе Тьонис и който „Газпром" започва да спонсорира през 2006 г. Ръководителите на берлинския офис на "Газпром" събират имена на политици и бизнесмени, които да поканят във ВИП ложата на стадиона на „Шалке" по време на домакинските мачове. А през 2017 г., на фона на нарастващото безпокойство от руската хватка върху европейските газови доставки, рекламата покрай терена започна да популяризира газопровода „Северен поток 2" от Русия до Германия, който все още не бе получил окончателното одобрение на германските регулаторни органи.

Междувременно Тьонис тръгна по пътя на много други германски фирми и разшири бизнеса си в Русия. Преди инвазията на Русия в Украйна германските компании изнасяха стоки на стойност почти 30 млрд. долара годишно, много повече от всяка друга европейска държава.

Според двама негови бизнес партньори отношенията на Тьонис с Путин и други високопоставени руски служители са осигурявали предимства за контролираните от него фирми. Тези фирми са получили над 100 млн. евро под формата на заеми от руски държавни банки и безвъзмездни средства от руската държава: Един петгодишен заем от държавната „Сбербанк“ е бил обезпечен с едно единствено прасе, показват документите. Ройтерс не успява да определи стойността на заема.

Днес, повече от година след началото на войната в Украйна, мнозина в Германия поставят под въпрос разумността на поддържането на толкова тесни връзки с Москва, тъй като доказателствата за руската агресия се увеличават. След нахлуването на 24 февруари 2022 г. Берлин обяви коренна промяна във външната и отбранителната си политика. Вносът на руски газ рязко намаля, а Германия доставя танкове и други оръжейни системи на Украйна.

От своя страна Тьонис заяви, че отношенията му с руския президент вече са приключили. Той е продал руските предприятия. А в родния му град в Западна Германия в неговата фабрика за месо сега работят десетки украинци, които са избягали от войната.

В изявление за Ройтерс Тьонис заяви, че ангажиментът на компанията му с Русия не се различава от този на много големи германски фирми, включително Miele, Volkswagen и Deutsche Telekom. Всички те вече са прекъснали или значително намалили връзките си с Русия.

Според Тьонис в началото на 2000-те години е имало политически и икономически стимул да се помогне на Русия да развие икономиката си.

„Струва си да си спомним, че през 2006 г. Москва беше домакин на срещата на върха на Г8", а през 2011 г. тогавашният канцлер Ангела Меркел заяви, че „Северен поток" показва „ангажимента на Германия за сигурно и силно партньорство", каза той. „По онова време нашите инвестиции в Русия бяха правилното решение, както в икономически, така и в политически план. С днешните познания и безмилостната, нечовешка агресивна война на руснаците срещу Украйна обаче тези дейности явно трябва да бъдат оценени по различен начин“. 

Меркел е защитавала предишната си позиция спрямо Русия. След като през 2014 г. Москва незаконно анексира Крим, а проруските сепаратисти започнаха нападения в Източна Украйна, Германия се опита да намери мирен път напред, „именно за да предотврати подобна война", каза тя в интервю в края на миналата година. Говорител на кабинета на Меркел отказва коментар за тази статия.

Тьонис също така заявява, че не е нито приятел, нито съюзник на Путин и всякакви евтини заеми или подкрепа за бизнеса му от руската държава са нормална практика за насърчаване на инвестициите. Според него не е имало специално отношение.

Кремъл препрати молбата за коментар към „Газпром“, който не отговори на въпросите за лобирането или отношенията си с Тьонис. В изявлението си фирмата казва, че спонсорирайки Шалке 04, се е стремяла да повиши престижа на марката си и е успяла да постигне тази цел. Проучване на общественото мнение показва, че германците смятат „Газпром“ за „икономически успешна и надеждна международна компания, която осигурява надеждни доставки на газ", се казва в съобщението.

„Шалке“ прекрати спонсорския си договор с Газпром четири дни след като Русия нахлу в Украйна. В изявлението се казва, че „от днешна гледна точка е ясно, че „Газпром“, особено в ролята си на руска държавна корпорация, не се вписва в ценностите на клуба като цялостен партньор". „Шалке“ отчете обща загуба от 19,4 млн. евро за 2022 г. - година, която нарече "изключително трудна" поради загубата на спонсорството на „Газпром“ и пандемията. Въпреки че през последните години клубът е намалил значително бюджета си, той заявяв, че все още е изправен пред финансови задължения в размер на 141,5 млн. евро.

Последна актуализация: 08:22 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

14
rate up comment 7 rate down comment 15
khao
преди 10 месеца
До: sssaaa алооо, теб даже не си правя да те чета след първото изречение! Достатъчно ми е да видя коя опорка се опитваш да продадеш, че даже и там си назад с по няколко сецмици от фабриката! Така че не се бутай при големите.... има още мнооого връзки да вързваш докато приемеш рашизма по полов път като батко ти Тиква!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 17
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 за съжаление всеки ден ги тласкаш по няколко тук във форума, но който за квото е учил и квото може... ае, ходи да борите имериалистите с другите безработни безделници в парка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 8
sssaaa
преди 10 месеца
До: khao, Кухич, не виждаш ли че ти и другите двама rлyпака браните тези Евриатлантически ценности, основани на лъжи; който превари, той завари; моето си е мое, чуждото е общо; може да плащаме скъпо, но поне не е Руско; ние сме Демократи, другите са фашисти и Диктатори. Дори се вижда как най-големия иконимически двигател на ЕС вече се задъха от високите разходи за суровини, услуги и работна ръка. Така, че не ни обяснявах на нас кой си играе на Труд и Творчество и то точно в Икономически сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 9
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: Да, но го изтласках и сега съм лек и готов за по-интересни неща, защото времето позволява занимания на открито. Предоставям ви сцената и микрофона - намазал съм ви го с мармалад. Вие с онзи пунгашш под теб вече го облизахте, но тепърва предстои да изригнат Търчилъжи и Пурко. Може и евлоги да надникне - ще се съберете за баскетболен отбор без резервите. Забавлявайте се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 19
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 хахахахахахахахахахахаха, днес те е напънало на труд, творчество и нови висоти в измислиците, може би пак са избомбили нещо голямо в Русия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 19
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: Tikva007 За теб се отнася коментар 8. То ти си знаеш, ама да не се правиш на неразбрал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 21
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Слабоумник, Германия била "на колене", а? Ахахаха, представям си в реалния живот какъв изцъклен лузър си. От ония скъсаняци, дето разбират всичко, но са си скъсаняци, за което обаче не си виновен ти, а щото някой те е прецакал, нали? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 9
Tikva007
преди 10 месеца
Смело връщате времето 20 години назад, за да обслужвате тезата си. Ами върнете го още 20 и ще видите един друг свят, който за повечето германци още им докарва кошмари. Затова Германия се бори до последно за връзките си с Русия, както и Русия за връзките си с Германия. Путин не прегази Украйна още през 2014 г. само заради Меркел, за което сега плащат с живота си руски войници. Но вашите работодатели отново постигнаха това, за което работиха и преди 80 години. Да видим дали и финалът ще е подобен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 11
Tikva007
преди 10 месеца
До: Tikva007: В Германия, обаче, някои - не Бербок и Шолц, но политици и хора от едрия бизнес, помнят кой благослови и направи възможно обединението на Германия и как това се отрази на благосъстоянието й, а от там - и на цяла Европа. Политици като Кол, Шрьодер и Меркел и тези бизнесмени, които обмазвате с нечистотии тук, построиха икономическия фундамент на днешна Европа заедно с Русия. Без тях и България не се знае къде щеше да бъде и вие дали щяхте да работите това, което работите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 26
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 че нали от година и нещо ти го повтаряме бре, полезен... на всички е ясно че Путин стартира войната! Добре че и кухата ти лейка най после го осъзна! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още