IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шалке се разделя със спонсора си „Газпром“

Договорът на финансово затруднения клуб с "Газпром" е до 2025 г.

17:40 | 28.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: FC Schalke 04 Facebook Page</em></p>

Снимка: FC Schalke 04 Facebook Page

Втородивизионният германски футболен клуб Шалке 04 прекратява партньорството си с противоречивия си руски основен спонсор „Газпром“ в резултат на руската инвазия в Украйна. Клубът обяви съвместното решение на изпълнителния и надзорния съвет. Допълнителна информация ще бъде обявена от клуба „своевременно".

Договорът на финансово затруднения клуб с "Газпром" е до 2025 г. За участието във Втора лига руският доставчик на газ трябваше да плаща по 9 млн. евро годишно, а в случай на промоция сумата вероятно щеше да нарасне до 15 млн. евро на сезон. „Това решение не засяга пълния финансов капацитет на клуба да действа. Ръководството на клуба е убедено, че в близко бъдеще ще успее да представи нов партньор", обявиха от Шалке.

След нападението на Русия над Украйна кралскосините вече бяха премахнали надписа „Газпром" на фланелките си по време на гостуването в Карлсруе в събота (1:1). Представителят на „Газпром" Матиас Варниг вече подаде оставка от надзорния съвет с незабавно действие в четвъртък. Варниг е председател на управителния съвет на Nord Stream 2 AG, която е дъщерно дружество на руската енергийна компания „Газпром“. Енергийният гигант бе привлечен от бившия председател на надзорния съвет на Шалке и производител на месо Клеменс Тьонис.

Временният президент на Германския футболен съюз Ханс-Йоахим Вацке е изтъкнал перспективата за финансова помощ за Шалке в случай на раздяла с основния спонсор. „Ако е необходима солидарността на другите клубове в Германия, за да се измъкнат сравнително добре от тази ситуация, тогава трябва да обсъдим как можем да се справим с това", каза изпълнителният директор на „Борусия Дортмунд“ пред ZDF Sportstudio.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още