IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: В БНБ има хора, които не са убедени в членството в еврозоната, но това не е Радев

С Димитър Радев свършихме 90% от работата по влизането в чакалнята на еврозоната, каза бившият финансов министър

11:09 | 16.07.23 г. 8
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В Управителния съвет на БНБ има хора, които гласно или негласно "саботират или не са били убедени в еврозоната", но това не е гуверньорът Димитър Радев. Това заяви бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов по БНТ.

"Ако има някой в БНБ, който гласно или негласно е саботирал или не е бил убеден в еврозоната, това не е Димитър Радев. И ако има критика, която мога да отправя към него, е, че той допусна в БНБ да се налагат асиметрично подобни гласове. Не тропна по масата в подходящия момент, а допусна определени членове на УС да прокарват, и то не с лицето си, тези тези", каза той.

"С Димитър Радев свършихме 90% от работата по влизането в чакалнята на еврозоната и да го упрекват, че не е бил за еврото е исторически грешно", добави Горанов. "Радвам се, че Димитър Радев ще получи подкрепа, защото той, първо, е твърдо за еврото и, второ, е човекът, който с опита и контактите си може да движи по-бързо процеса от колкото някой друг".

Според Горанов, когато България е на този етап от присъединяването към еврозоната, не е удачно да се сменят ключови участници в този процес. Той изтъкна, че през последните години не е направено необходимото по този въпрос и "изпуснахме питомното, а сега гоним дивото".

"Проблемът с еврото е симптоматичен от гледна точка на действията на Асен Василев, защото тръгнахме преди Хърватия по пътя към еврозоната, финишираме след тях. Кабинетът "Петков" можеше да придвижи доста неща", заяви Горанов.

"Като изключим настрани фискалните аспекти и ограничения за влизане в еврозоната, можем да подозираме, че или е имало колебание от страна на президента Румен Радев, или ПП тепърва припознават влизането в еврозоната като приоритет и то след като инфлацията е много далеч от това, което трябва да бъде, фискалните показатели са на ръба. Усилията ще бъдат по-сложни, тоест ние вече гоним дивото, изпуснахме питомното", изтъкна той.

Относно подкрепата на ДПС към правителството, Горанов посочи, че Движението за права и свободи има интерес в това да се освободят от критиките срещу тях, че възпрепятстват определени реформи и че могат да се легитимират чрез участието си в промените в Конституцията. Ето защо тяхната подкрепа може да се използва в определени моменти.

Засега Владислав Горанов не вижда заплаха за ротационното управление на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 16.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 9 месеца
До: andy ... всичко убаво си го написАл ... само що се надпреварват тия дет са на плюс да ни продават суровини и да купуват от нас квото се сетиш ... пък и населението им има изходни визи , щото нещо напъва да иде къмтопринас , не ще в онзи положителен рай ... ти що не ни прецакаш всички и да се изнесеш там ?! тъй за 25г , да поживееш , пък ще пишеш после къв е хубост , таман ще се спасиш от колапса тук догодина или както там пророкуваше ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 8
khao
преди 9 месеца
До: andy 50г. не мръднахте и сантиметър в умственото ви развитие... едни и същи неща и тъъъпотии, от едни и същи глуууучации! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 9
andy
преди 9 месеца
До: OHЯЕврозоната и Шенген са минало. Просто някои хора все още си затварят очите и отказват да повярват. А най-ироничното в лучая е, че там ги пращат "приятелят" и "партньора" им ФАЩ. Всъщност ФАЩ създадоха Европа след ВСВ, контролираха ги, а сега ги пренесоха в жертва и всичко това за собствена изгода. ФАЩ влязоха в края на ВСВ на територията на европа от страх от влиянието на СССР (Русия). Но за да го осъзнае, на човек са му нужни поне 2 функциониращи мозъчни клетки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 9
andy
преди 9 месеца
До: evlogiЯвно някой е заспал 50 години назад във времето. Да, има една империя на злото, но тя е в западна посока. Тя приюти много от нaциcтите и фaшиcтите преди 80 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 9
mr. Yoda
преди 9 месеца
До: OHЯ: Наивник! Зоната ти е до ушите в дългове, Русия и Китай са на плюс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 17
OHЯ
преди 9 месеца
Еврозоната и Шенген са кошмарът на русоробите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 12
evlogi
преди 9 месеца
До: andy Ей такива тъ.паци като тебе през осемдесетте дращеха от името на БКП и КПСС как съвсем скоро капитализмът и западният блок ще са история..Вместо това история се оказаха БКП ,КПСС и Съветската империя на злото.Съвсем скоро същото ще се случи и с нейният наследник,значително по-незначителната империя на злото Русия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 15
andy
преди 9 месеца
Титаникът ФЕС потъва след като айсберга ФАЩ го настъпи в опит самия той да се задържи още малко над водата. Първият вероятно до 2030 ще е история. Вторият малко след това. А родните нeoфaшиcти са решили да и качат, както и още 100 поразии. Доброзopно, както всеки път! БОГ да пази БЪЛГАРИЯ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още