IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МИ-6: Естественият интелект е бъдещето на шпионажа

Агентите могат да идентифицират нови въпроси и да влияят на правителства и терористични групи, посочва Ричард Мур

13:18 | 19.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Централата на МИ-6 в Лондон. Снимка: Bloomberg LP
Централата на МИ-6 в Лондон. Снимка: Bloomberg LP

Изкуственият интелект никога няма да замени човешкия фактор при предотвратяването на терористични нападения. Това се очаква да заяви ръководителят на британското външно разузнаване МИ-6 в подготвена реч, която ще изнесе в Прага в сряда.

На фона на събиращия информация изкуствен интелект (ИИ) „някои попитаха дали той ще извади от бизнеса разузнавателни служби като моята? Всъщност точно обратното е вярното“, посочва Ричард Мур, цитиран от Bloomberg. Агентите „могат да идентифицират нови въпроси, които не сме знаели да зададем, и понякога те могат да повлияят на решения на правителство или терористична група“, ще каже той.

Коментарите му биват отправени, след като актуализирана правителствена стратегия констатира, че агенциите трябва „безмилостно да приоритизират ограничените си ресурси“, за да отговорят на тероризма. Постоянната заплаха от ислямския екстремизъм и технологичния напредък, заедно с все по-трудно засичаните конспиратори на местна почва, доведоха до нарастващ риск от ново нападение, се казва в доклад на британското вътрешно министерство от вторник.

Очаква се Мур да коментира и темата за Украйна и това как Русия продължава да не успява да осъществи военните си цели. Той също така ще анализира и скорошната вълна руски империализъм в Африка и как страни като Иран само разпалват допълнително конфликта в Украйна, посочват от неговия кабинет.

В понеделник британският министър на външните работи Джеймс Клевърли председателства първия брифинг за изкуствен интелект на Съвета за сигурност на ООН, по време на който се коментираха възможните последици за международния мир и сигурност. Великобритания също така ще е домакин на първата международна среща на върха за сигурност на ИИ по-късно тази година.

Мур ще говори в Прага заради "близките и продуктивни двустранни отношения между Обединеното кралство и Чехия и освен това за историческия контекст след поредната руска инвазия в Европа", съобщиха от кабинета му, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Както и при предишната негова реч, шефът на МИ-6 ще обърне внимание на това, че Китай и Русия се надпреварват в овладяването на технологии като изкуствения интелект и квантовите изчисления.

За човешкия фактор в разузнаването Мур ще посочи, че хората „никога не са просто пасивни събирачи на информация: на нашите агенти могат да бъдат поставени цели и те да бъдат направлявани".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още