IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша привика руския посланик заради коментарите на Путин за границите

Кремъл се опитва да "фалшифицира историята и настоящето", коментира зам.-външният министър Павел Яблонски

16:38 | 22.07.23 г.
Полша вдигна ограда по границите си с Русия и Беларус през миналата година. Снимка: EPA/Artur Reszko
Полша вдигна ограда по границите си с Русия и Беларус през миналата година. Снимка: EPA/Artur Reszko

Полша привика посланика на Русия след коментарите на президента Владимир Путин за границите след Втората световна война и твърденията, че полските власти обмислят завземането на части от Западна Украйна.

Путин разгневи Варшава със забележки в петък, че западните територии, дадени на Полша след поражението на нацистка Германия през 1945 г., когато източните региони на страната бяха превзети от Съветския съюз, са "подарък" от комунистическия лидер Йосиф Сталин, пише Bloomberg.

Кремъл се опитва да "фалшифицира историята и настоящето", каза заместник-външният министър на Полша Павел Яблонски пред репортери след разговор с руския пратеник Сергей Андреев в събота.

Предположенията на Путин, че Полша се интересува от завземане на територии, са провокация, тъй като „границите са абсолютно неприкосновени“, допълва той.

След срещата Андреев каза, че отхвърля „всички обвинения“, отправени от Полша срещу Путин, тъй като те „нямат оправдание“.

Отношенията между Полша и Русия се влошават от доста време, а след като Русия нахлу в Украйна са на практика замразени, посочва Bloomberg.

По думите на Яблонски внушенията на Путин, че Полша трябва да бъде благодарна за ролята на Сталин в преместването на границите ѝ на запад преди близо 80 години, се равняват на „псевдоисторически аргументи“ и „опити да се оневини военнопрестъпник от друг военнопрестъпник“.

Путин предупреди Варшава в петък, че ще третира всяка "агресия" срещу своя съюзник Беларус като атака срещу Русия заради неотдавнашното решение на Варшава да изпрати войски по източната си граница в отговор на присъствието на наемнически сили на частната армия „Вагнер“ в граничната зона между Полша и Беларус.

Войските на „Вагнер“ осъществяват съвместни учения с беларуските войски близо до Брест край границата с Полша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 22.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още