IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската атака на източния фронт в Украйна започна да губи интензивност

15 август започва с нов масиран обстрел, като този път удари има и в Западна Украйна

08:22 | 15.08.23 г. 11
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия запазва фокуса си в източното направление във войната в Украйна - целите са Купянск, Лиман, Бахмут, Маринка и Авдиевка. Най-активни са действията при Купянск и Лиман, но прави впечатление, че интензивността на обстрелите и действията на военните намалява, пише зам.-министърът на отбраната на Украна Анна Маляр в своя канал в Telegram.

Тя предупреждава, че това не означава, че руснаците се изтеглят, а просто се прегрупират и възстановяват загубите. Ситуацията е тежка, но засега украинците успяват да отблъснат атаките. Пробив тук ще даде на руснаците възможност да превземат цялата Донецка област, както и отваря път към Харков, макар че укрепленията няма да могат да бъдат преминати лесно.

През миналата седмица Украйна е възстановила 3 кв. километра площ около Бахмут, а от началото на контраофанзивата - 40 кв. километра. Украинците удържат завладените наскоро позиции около Андриевка и Курдюмовка. Има данни за операции на украинците около линията Сватове - Кремена. 

Продължава и настъплението на украинците в южния фронт - към Мелитопол и Бердянск. Институтът за изучаване на войната (ISW) цитира ръководителя на батальон "Восток" Александър Ходаковски, който се оплаква от липсата на резерви край Урожайне. Руски военни наблюдатели потвърждават напредъка на украинците около Роботино.

От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщават за 15 бойни стълкновения през изминалото денонощие, което действително показва известно отслабване -  в предходите дни сблъсъците бяха средно над 30 на ден.

Нови ракетни обстрели над Украйна

Военновъздушните сили на Украйна отново съобщават рано тази сутрин (15 август) за движение на тактически бомбардировачи Ту-95 в района на Каспийско море, като ракетите са насочени към източните части на Украйна, включително и Сумска и Полтавска област. Има изстреляни ракети и от Ту-22 и въздушна опасност и за Западна Украйна, която по-рядко попада под обстрел.

Местните власти съобщават за взривове в Луцк и Лвов. Кметът на Луцк Игор Полищук съобщава за попадение в промишлено предприятие край града. Кметът на Лвов Андрий Садовий отбелязва множество отбити ракети, но и за попадения.

От Генералния щаб на ВСУ уточняват, че са изстреляни поне 28 ракети от различни типове - 4 "Калибър", 4 Х-22 и 20 Х-101/Х-555. Има и 8 ракети С-300 в Днипропетровска и Запорожка област. Системите на противовъздушната отбрана са унищожили 16 ракети Х-101/Х-555. 

Украинският президент разговаря с военните на първа линия в Донецка област

Украинският президент Володимир Зеленски посети военните на първата линия Донецка област. "Винаги има доклади, които описват цялата картина на всички направления, но е важно да говориш директно с военните за техния военен опит, за това, което се случва на фронта", каза той в обръщението си в 537-я ден от началото на пълномащабната война в Украйна.

Оръжия и липсващи муниции, поправка на оборудването, евакуация на ранените и още дронове - това са били основните коментирани теми в разговорите, става ясно от думите на украинския държавен глава. Търсят се решения на проблемите, които са предизвикани от слабата работа на военните медицински комисии. Преди дни Зеленски уволни всички ръководители на военните центрове заради корупция и и други нарушения и възложи на главнокомандващия ген. Валерий Залужни да назначи техни заместници.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Русия ще опита да цензурира информация за Крим

Руската администрация на полуостров Крим ще забрани публикации на последствия от удари по инфраструктура, както и на съдържание, което разкрива местоположение и операции на руските военни в региона, съобщава ISW. Управителят на Крим Сергей Аксьонов планира промени на федералното законодателство, които да увеличат санкциите при разпространение на снимки и друга информация.

Руски военни наблюдатели се опасяват, че такива поправки могат да се използват за цензура на руски журналисти и кореспонденти. Според тях властите трудно могат да ограничат потока от информация след военни удари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 2
Tikva007
преди 8 месеца
До: kuhao: Да, с няколко уточнения: Първо, ти не говориш никакъв език. Второ, ако спрете с гаджето ти Търчилъжи да избивате тук във FR по няколко хиляди руснаци ежедневно, ще решите екологичния проблем. Няма кой да ви събира труповете. ВСУ в реалната реалност са по-екологични от вас. И трето, руската армия, с отказа си да напусне украйна в сочения от вас срок, се изтрропа връз вас целите и ви остави само по една уста над купа с торр. Останалото в коментара ти е вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 8 месеца
До: zelka007 всичките ги научих наизуст, а втората армия ежедневно му троопа в устата и оборва глууупостите му... още си спомням тоя наследник на фабрики по Княжево как се изцепи че руската армия не била загряла още, хахахаха.... а вече сме пред екологична катастрофа от хилядите руски трупове оставени да гният! свои не сбросаем,а? ... или там както се пише, че не говоря тоя скапан език!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 11
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: Tikva007 Тиквeник, даже и тpoлът копейник с многото регистрации, дето цъка минуси на "вражеските" мнения и плюсове на pycopoбските, няма да ти помогне. Толкова си станал жалък и безпомощен напоследък, изтъркал си се като гума на ромска каруца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 11
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: Ти мен ме остави - аз съм от друго място. Вие с телефонната сффирркаджийка под теб си стъпвате на раменете една на друга, за да ме ухапете по еддноокия. До там ми стигате. Ти по-добре сподели за белята в Алешка - каква пукотевица, какви бременни, какви командни пунктове?! Не ме стряскай, нали от миналата есен е ваша? По себе си ли млатите? Ще изтрепате веселяците украинци на БТР-и, дето беше попаднал на тях в центъра на Алешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 21
zelka007
преди 8 месеца
До: khao ... то тоя от май месец миналата година реве и се кълчи , как хамериканци и рассияни договаряли как ще делят Украйна и къде ще минава границата , щото видиш ли и оръжията свършили и украинците ... пък украинците през това време си върнаха половината територия и са на път да стигнат до Азовско море още този месец ... нефел ти казвам ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 26
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... цъкаш ли по мостове и пожарни кранове ?! вървят ли минусчетата и плюсчетата ?! недъгав ... :))) ... помагаш ли на втората най-могъща ... виде ли краткият списък с оръжия и боеприпаси , които сме изпратили в Украйна ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 26
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007 пак едни и също опорки, едни и същи измислици... тъъъп ли си или дааа? :))) ае сега напиши един безсмислен роман на тема колко е велика ватнишшшката армия, която още не е загряла, хахахахахах!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 21
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: Търчи-лъжи. Феноменален тъппаннаррр!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 32
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... недъгаво политкомисарче , тия дни в Олешка и Нова Каховка голема пукотевица ... нещо ни командни пунктове останали , ни складове , ни артилерии ... да не стане голяма беля и там , както на другите укрепени и минирани линии ?! бременните украинки си правят гаргара вече , арестували някакъв рассийски майор на южният бряг на Днепър и го закарали към Киев да дава интервюта ... втората най-могъща ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 30
zelka007
преди 8 месеца
украинците са свалили 16 от 28 крилати ракети нощеска , другите са гръмнали я некой сеновал , я силоз , я аптека ... обичайните цели на мирните ракети на най-мирната държава в света ... около Урожайне рашибозука се изнася на подскоци и не много организирано , боят вече е още по на юг , в и около Завитне Бажания ... :))) ... има ли , няма ли , рев на leopard-и , това терзае нефелните форумни копейкопоклонници . въпросът е защо се изнасят на подскоци рассияните , след като ги чупят кат орехи ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още