fallback

Русия опитва да наложи цензура за войната в Украйна

Интензивността на бойните действия намалява, сочи статистиката на Генералния щаб на ВСУ

07:51 | 17.08.23 г. 15

Руски сенатори предлагат промени в законодателството, които да ограничат разпространението на информация и видеоклипове от войната в Украйна, отбелязва Институтът за изучаване на войната (ISW) в своя анализ за 539-я ден от началото на войната в Украйна. Анализаторите припомнят, че подобна мярка предложи на 14 август и назначената от Москва администрация на полуостров Крим.

Текстовете, които ще се разгледат в комисията по конституционно законодателство и държавно строителство на Съвета на федерацията на Русия, забраняват още показване на местоположението на ударите на руската армия, използване на специфични оръжия. Официална информация ще бъде разпространявана само от Министерството на отбраната.

Военните анализатори отбелязват, че вече има цензура на руските военни кореспонденти - от 7 август например няма публикации за Чонхарския мост, който свързва Херсонска област с Крим и по който бяха нанесени удари от Военновъздушните сили на Украйна.

 Украйна настъпва в поне три направления

Украйна настъпва в поне три направления, сочат анализите на ISW - в западните части на Запорожка област, както и на границата с Донецка област. В допълнение официално беше потвърдено освобождението на Урожайно - на границата между Донецка и Запорожка област. Има данни за напредък на североизток към Роботино (в западните части на Запорожка област).

Руските военни кореспондети посочват, че Украйна вече е използвала своите стратегически резерви в контраофанзивата, но в същото време потвърждават, че атаките продължават да се извършват от малки щурмови групи и бронирана техника.

Руските военни опитват офанзивни действия по линията Купянск - Сватове, край Бахмут и Авдиевка, като от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщават в обзора си, че атаките са отблъснати. Ръководителят на украинските сили на източния фронт ген. Олександър Сирский съобщи в Telegram, че е прекарал деня в Купянск, за да бъдат обсъдени защитни тактики.

Интензивността на бойните действия е намаляла - през изминалото денонощие ВСУ съобщава за 20 военни сблъсъка. През изминалото денонощие руските военни са изстреляли 8 крилати ракети и е имало общо 82 авиационни удара към Украйна, изброява още ВСУ. С помощта на системите за противовъздушна отбрана са унищожени две ракети Х-59 и 16 дрона, допълват още оттам. 

Данните на Военновъздушните сили от тази нощ показват, че няма нови ракетни удари и изстреляни дронове.

Украйна очаква още дронове от западните си съюзници

Украйна ще поиска от съюзниците си още дронове и ще ускори собственото си производство на безпилотни летателни средства, съобщи в своето вечерно обръщение украинският президент Володомир Зеленски. "Дроновете са "очите" и защитата на фронтовата линия - с различен обсег и за различни цели", заяви той. През тази седмица Зеленски прекара два дни на предните позиции в Запорожка и Донецка област и разговаря с воюващите за нуждите от оборудване и техника.

В обръщението си Зеленски отбеляза още поредните обстрели над пристанищна инфраструктура - седмата масирана атака от средата на юли, когато Русия излезе от зърнената сделка, и призова за реакция на международната общност. Според източници на The Wall Street Journal САЩ обмислят всякакви опции, за да подкрепят износа на пшеница от Украйна и не се изключват и военните.

САЩ налагат нови санкции към Северна Корея, ЕС пренасочват средства за Русия и Беларус към Украйна

САЩ наложиха санкции на три юридически лица по обвинение във връзки с оръжейни сделки между Северна Корея и Русия, предаде Ройтерс. Това  са Limited Liability Company Verus, Defense Engineering Limited Liability Partnership и Versor S.R.O., допълва агенцията. В изявление на Министерството на финансите на САЩ се казва, че Русия е принудена все повече да се обръща към Северна Корея и други съюзници, за да води войната си в Украйна, тъй като изразходва боеприпаси и губи тежко оборудване на бойното поле.

"САЩ продължават да изкореняват незаконните финансови мрежи, които се опитват да насочат подкрепа от Северна Корея към руската военна машина", изтъкна заместник-министърът на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън в изявление. "Заедно с нашите съюзници и партньори оставаме ангажирани да разкриваме и прекъсваме търговията с оръжие, която е в основата на бруталната война на Путин в Украйна", допълва той.

Междувременно ЕС пренасочи 135 млн. евро от фондовете за добросъседство, предназначени за Русия и Беларус, към Украйна и Молдова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:52 | 17.08.23 г.
fallback
Още от Политика виж още