IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия опитва да наложи цензура за войната в Украйна

Интензивността на бойните действия намалява, сочи статистиката на Генералния щаб на ВСУ

07:51 | 17.08.23 г. 15
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руски сенатори предлагат промени в законодателството, които да ограничат разпространението на информация и видеоклипове от войната в Украйна, отбелязва Институтът за изучаване на войната (ISW) в своя анализ за 539-я ден от началото на войната в Украйна. Анализаторите припомнят, че подобна мярка предложи на 14 август и назначената от Москва администрация на полуостров Крим.

Текстовете, които ще се разгледат в комисията по конституционно законодателство и държавно строителство на Съвета на федерацията на Русия, забраняват още показване на местоположението на ударите на руската армия, използване на специфични оръжия. Официална информация ще бъде разпространявана само от Министерството на отбраната.

Военните анализатори отбелязват, че вече има цензура на руските военни кореспонденти - от 7 август например няма публикации за Чонхарския мост, който свързва Херсонска област с Крим и по който бяха нанесени удари от Военновъздушните сили на Украйна.

 Украйна настъпва в поне три направления

Украйна настъпва в поне три направления, сочат анализите на ISW - в западните части на Запорожка област, както и на границата с Донецка област. В допълнение официално беше потвърдено освобождението на Урожайно - на границата между Донецка и Запорожка област. Има данни за напредък на североизток към Роботино (в западните части на Запорожка област).

Руските военни кореспондети посочват, че Украйна вече е използвала своите стратегически резерви в контраофанзивата, но в същото време потвърждават, че атаките продължават да се извършват от малки щурмови групи и бронирана техника.

Руските военни опитват офанзивни действия по линията Купянск - Сватове, край Бахмут и Авдиевка, като от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщават в обзора си, че атаките са отблъснати. Ръководителят на украинските сили на източния фронт ген. Олександър Сирский съобщи в Telegram, че е прекарал деня в Купянск, за да бъдат обсъдени защитни тактики.

Интензивността на бойните действия е намаляла - през изминалото денонощие ВСУ съобщава за 20 военни сблъсъка. През изминалото денонощие руските военни са изстреляли 8 крилати ракети и е имало общо 82 авиационни удара към Украйна, изброява още ВСУ. С помощта на системите за противовъздушна отбрана са унищожени две ракети Х-59 и 16 дрона, допълват още оттам. 

Данните на Военновъздушните сили от тази нощ показват, че няма нови ракетни удари и изстреляни дронове.

Украйна очаква още дронове от западните си съюзници

Украйна ще поиска от съюзниците си още дронове и ще ускори собственото си производство на безпилотни летателни средства, съобщи в своето вечерно обръщение украинският президент Володомир Зеленски. "Дроновете са "очите" и защитата на фронтовата линия - с различен обсег и за различни цели", заяви той. През тази седмица Зеленски прекара два дни на предните позиции в Запорожка и Донецка област и разговаря с воюващите за нуждите от оборудване и техника.

В обръщението си Зеленски отбеляза още поредните обстрели над пристанищна инфраструктура - седмата масирана атака от средата на юли, когато Русия излезе от зърнената сделка, и призова за реакция на международната общност. Според източници на The Wall Street Journal САЩ обмислят всякакви опции, за да подкрепят износа на пшеница от Украйна и не се изключват и военните.

САЩ налагат нови санкции към Северна Корея, ЕС пренасочват средства за Русия и Беларус към Украйна

САЩ наложиха санкции на три юридически лица по обвинение във връзки с оръжейни сделки между Северна Корея и Русия, предаде Ройтерс. Това  са Limited Liability Company Verus, Defense Engineering Limited Liability Partnership и Versor S.R.O., допълва агенцията. В изявление на Министерството на финансите на САЩ се казва, че Русия е принудена все повече да се обръща към Северна Корея и други съюзници, за да води войната си в Украйна, тъй като изразходва боеприпаси и губи тежко оборудване на бойното поле.

"САЩ продължават да изкореняват незаконните финансови мрежи, които се опитват да насочат подкрепа от Северна Корея към руската военна машина", изтъкна заместник-министърът на финансите по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън в изявление. "Заедно с нашите съюзници и партньори оставаме ангажирани да разкриваме и прекъсваме търговията с оръжие, която е в основата на бруталната война на Путин в Украйна", допълва той.

Междувременно ЕС пренасочи 135 млн. евро от фондовете за добросъседство, предназначени за Русия и Беларус, към Украйна и Молдова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 2
Tikva007
преди 8 месеца
До: kuhao: Ти си знаеш в какво си ударил - сам си, други няма около теб, да споделят. Дано и някоя стинка си ударил покрай десетката, че как се размножаваш покрай клечането тук, ще трябва и маро за домочадието да почнеш да удряш, не само да удряш виртуални сффиррки, па макар и за десет по петобалната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007 хахахахахаха, баш в десетката съм.ударил значи.... я кажи, въртеха ли те на чеверме, обратенн? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 20
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
Еее, много ясно, че ще забранят клиповете, като виждат как ги плющят украинците по фронта, как да върви после москалсктата пропагандичка?! С.Корея 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 6
Tikva007
преди 8 месеца
До: kuhao: Пинчер - охранител. Баф-баф! Ухапа ме по мурра и ме засърбя. Можеш да пишеш на воля каквото си искаш и каквото си искаш, поне, докато още ти плащат или ти не плащаш, но това не променя факта, че си най-плоската и тъъппа нерендосана таллпа тук. Даже Търчилъжи, Имитаторът и юридическата ви съветничка с ватените гаащи и скъсаната ушшаннка в заадника са доценти, в сравнение с теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 10
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007 ох, котьооо... ония двамата дето те водиха на механа, сега те черпят бира! ... кой като теб! Лачен, но влачен! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 8
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: И започнахме предстартовото броене. С тази НАТО-вска мощ до края на месеца ще трябва да прегазите всичко и да се изкъпете в морето. Ако не, значи всичките ти лупинги и салта по баламатума тук от миналата година са били само трудотерапия, назначена от медицинския персонал на Сорос Сайко Клиник. На теб и гаджето ти Мима Кухата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 8
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: Ние специално сме на Щъркела на яз. Искър и пием бира. Вие къде сте? Аха, вие сте по служба, където ви е изпратила партията - криетър. На тръстиката. Квалитетните ми военни източници докладваха, че при Роботино сте изплющели скритото оръжие на възмездието - 82-ра бригада, създадена за и въоръжена със супер-дупер НАТО-вските вундервафе - мардъри, страйкъри, чалънджъри и специална селекция укро-киборги, селектирани в елитните западни развъдници, за последно анихилиране на рашибозука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 12
zelka007
преди 8 месеца
До: adimos ... хех ... ти досега с 100хил армия спахте цяла пролет и лято и те първа ще го раздвижвате ли ве ?! оня ден са напъвали и са върнали в черни чували 200 рашибозука . преди седмица пак сте напъвали , тогава върнаха 350 ... :))) ... Купянск на пощенска картичка отпреди 1980г само ... отивай да си чопнеш парченце от паметника , от некой ъгъл дето го минават кучетата , та ем да си го галиш , ем да си го ближеш ... *** ... !! ... бишкаме го !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 13
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... що ве ?! в квалитетните ти информационни военни източни кво пише , ве нефел ?! къде сте в ден 540 от тридневната война ?! все по-близо до границата ... :))) ... в Роботине груз 200 е опакован и ще ви го пращат за опело с куриер за ваша сметка ... украинците разминират около Роботине в момента , за да им е сгода на leopard-ите ... кютека в момента вече е около Вербово и Новопрокопивка с bradley ... всеизвестен факт е , че знаеш , можеш и си го набиваш , само в лейката си промит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 12
khao
преди 8 месеца
До: adimos тъъъп, освободен преди 9 месеца...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още