IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК започва регистрация на партии и коалиции за местния вот от 4 септември

На 29 октомври избираме 265 кметове на общини, към момента точният брой на кметовете на кметства не се знае

16:16 | 31.08.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Регистрацията на партиите и коалициите в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в местния вот на 29 октомври ще започне от 9:30 ч. на 4 септември. Крайният срок за регистрация е 17:00 ч. на 13 септември. Това каза на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева, предава БТА.

Ако не са регистрирани в ЦИК като партии и коалиции, формациите не могат да се регистрират за участие за местния вот в общинските избирателни комисии (ОИК). 

Матева информира, че вече са назначени около 160 общински избирателни комисии, при постигнато съгласие за състава от политическите партии. При 84 комисии не е постигнато съгласие. ЦИК ще вземе решение да назначи състава на тези комисии. 

Общинските избирателни комисии ще започнат работа на 9 септември, като с решение трябва да определят броя на мандатите на общинските съветници.

На 29 октомври избираме 265 кметове на общини, а към момента точният брой на кметовете на кметства не се знае, посочи Матева. Тя каза, че броят на районите кметове е 24 за София, за Пловдив - трима, а за Варна – петима. 

„Местните избори са изборите, свързани с най-мащабна организация“, каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова. По думите ѝ подготовката в ЦИК върви спокойно, съобразно плана и приетата хронограма. 

Правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на първия и втория тур на изборите за общински съветници и за кметове през 2023 година. Одобрените средства са в размер на 151,1 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още