IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК: Софтуерът на машините ще бъде надграден за местния вот

До 10 дни ще се обяви поръчка и ще се сключи договор с фирма, която ще го надгради

11:07 | 29.08.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Няма проблем със софтуера на машините за гласуване, като той сега трябва да бъде надграден за местния вот. До десет дни ще се обяви поръчка и ще се сключи договор с фирма, която ще надгради софтуера. Това каза по bTV говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

ЦИК трябва да е готова да организира изборите по начина, предвиден в Изборния кодекс - с машини и хартиени бюлетини, каза Матева и припомни, че софтуерът на машините е предвиден за гласуване в избори за Народно събрание, президент и вицепрезидент. „Сега трябва да бъде надграден. ЦИК работи активно по въпроса. В разговор сме със създателя на софтуера, който единствено знае как да го направи“, добави тя.

До десет дни ще има готовност да се обяви поръчка и да се сключи договор с фирма, която да надгради софтуера.

"В някои секции в Столична община ще се гласува с четири бюлетини – кмет на кметство, кмет на район, кмет на община и за общински съветници. В останалите ще се гласува с три бюлетини – кмет на община, кмет на кметство и за общински съветници. Няма да има пет гласувания, както се тиражира“, посочи Матева.

Ако избирател иска да гласува по настоящ адрес, трябва да подаде заявление до 14 дни преди изборния ден, за да бъде включен в Избирателния списък. 

„По-скоро ще се гласува отново с една карта. Избирателят ще има възможност да гласува на всички видове избори. Няма възможност член на СИК да стои до машината“, каза Матева.

Според нея има време ЦИК да организира местните избори. В момента се назначават членовете на общинските избирателни комисии.

ЦИК препоръчва да се предвиди по-дълъг срок между първи и втори тур. За целта обеча са нужни законодателни изменения.Това е било предлагано и за президентските избори. Сега отново е изпратена препоръка. „Анализирали сме и сроковете в Европа. Ако има 14 дни, за ЦИК ще бъде по-спокойно. Справяме се и със 7-дневния срок“, допълни Росица Матева.

ЦИК настоява за унификация на параваните за гласуване. „Гласуването зад паравани беше въведено през 2022 г. Според чл.18 на Изборния кодекс органите на изпълнителната власт осигуряват технически секционните избирателни комисии с цялата техника, книжа и материали... Всичко това се осигурява от изпълнителната власт и това е, откакто се организират избори в България. Ние от ЦИК смятаме, че това трябва да е така. ЦИК и Министерският съвет ще определят изисквания за параваните. Кой ще ги произведе – ще решат органите на изпълнителната власт“, уточни говорителят на ЦИК.

И на тези избори ще има видеонаблюдение, като ще се проведе обучение за секционните комисии как да боравят с устройствата. Видеонаблюдение на броенето на бюлетините ще става със същите устройства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още