IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Спаси София" вече води преговори с ПП и ДБ за широк фронт срещу ГЕРБ*

Председателят Борис Бонев постави за цел победа на местните избори в София още на първи тур

11:12 | 15.01.23 г. 3
Борис Бонев. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС
Борис Бонев. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Спаси София учреди партия днес и пред стотици свои членове и привърженици обяви основните приоритети за София и непосредствените политически задачи. Учредителите избраха Борис Бонев за председател, а той постави за цел победа на местните избори в София още на първи тур. 

“От първия ден след изборите трябва да работим за коренна промяна на начина на управление, за да оправдаем доверието и очакванията на софиянци", заяви лидерът на Спаси София.

Той постави и три цели. “Вече като партия, заявяваме ясно трите непосредствени цели на Спаси София. Работим за пълна победа на кметските избори още на първи тур. Борим се и за пълно мнозинство в общинския съвет, за да може да осъществим смелите си политики за града, който обичаме. А след изборите от първия ден трябва да работим за коренна промяна на управлението и изчистване на организма на нашия град от тези, които го паразитират твърде дълго!”, каза Бонев.

Експертите на Спаси София обявиха и три големи приоритета за София, важни за всички софиянци. Като основен акцент те предлагат мащабни инвестиции в кварталите за цялостното им обновяване. “Сменяме работата на парче с цялостна визия и подход - равни улици и тротоари, нови паркинги и уредени зелени пространства. Само така хората ще почувстват драстично подобрение, буквално под прозорците им”, изтъкна арх. Иван Караджов.

Вторият приоритет е чист, зелен и проспериращ град, който развива уникалните си потенциали като минералните бани и Витоша. Като трета цел, от Спаси София предлагат прозрачното и ефективно управление, без зависимости и корупция. “София не може да продължи да пилее парите на данъкоплатците, а бюджетът да се прави за усвояване вместо в полза на софиянци”, заяви Емилия Ангелова.

По-рано днес Бонев заяви пред БНТ, че вече текат преговори с "Продължаваме промяната" и "Демократична България" в търсене на широк фронт срещу ГЕРБ. От "Спаси София" са поставили условие за сътрудничество с двете формации да не колаборират с ГЕРБ на национално ниво.

"Важно е никой да не си помисля от потенциалните ни партньори за колаборация с ГЕРБ на национално ниво. За нас това е условие, което, ако не се изпълни, ние няма да влизаме в подобен род разговори, за да не изпаднем в ситуация, в която нуждите от реформи за София падат жертва на политиката на национално ниво. Това вече го гледахме веднъж, когато Реформаторския блок бяха в правителство с ГЕРБ и в София имаше проблеми. Тогава ние говорехме с представители на Реформаторския блок, но те казваха, че не могат да си позволят много да критикуват заради стабилността на правителството", коментира Бонев.

"Ако не се стигне до съгласие с тях, сме готови да се явим и самостоятелно, но работим и влагаме цялото си усилие в това да не се явяваме самостоятелно. Важно е да има широк, обединен фронт за София, който не просто да гарантира разгромна победа над ГЕРБ на изборите, но да има необходимото обществено доверие, така че всички онези реформи, някои от които за съжаление непопулярни, но необходими, да се случат", допълни Бонев.

Борис Бонев смята, че е подготвен за кметския пост и има качества за това, но няма да позволи личността му да е пречка за обединение.

"Влизането във властта не е на всяка цена. Достатъчно ясно казах - няма да допусна моята личност да е пречка за обединение, което е достатъчно ясен сигнал, че не става въпрос за его. На мен властта не ми е самоцел. Да бъда кмет не ми е самоцел. Смятам, че съм подготвен и мога да поема тази отговорност. Смятам, че имам необходимите качества, защото съм се подготвял 14 години и едва ли има някой с толкова опит в работа за София. Но няма да бъде моята личност пречка за това", посочи Бонев.

"Спаси София" ще е позиционирана в политическия център и за момента ще се съсредоточи върху развитието на столицата. Това, обаче, не означава, че не би подкрепила подобни граждански движения в други градове като по-натам може да се стигне и до явяване на национални избори, посочи Бонев.

Той допълни, че в ръководството на партията има изключителни експерти, които нямат партийно минало. Решенията в организацията няма да се взимат еднолично, а след обсъждане от ръководните ѝ органи.

*Информацията е допълнена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 15.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 1 година
До: penman и кво толкова е направил Киро? :):) Реално нищо, и една година не беше на власт, но опитите да се очерни от ОПГ Герб+дпс е забележителен... човек ще си каже че ги е страх от него :):) ... само заради това ще гласувам за тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Сега вече съвсем като професионален политолог Кобрата може да изследва и коментира вътрешната и международната политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 13
penman
преди 1 година
Поредните мошенници, който уж ще спасяват, а истинските им цели са съвсем други. Видяхме "делата" на Кирчо, Кокорчо и Шкембеланчо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още