IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е изгонила председателя на руската православна църква в София

Заедно с архимандрит Васиан се експулсират и други двама служители на руската църква

15:23 | 21.09.23 г. 15
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС/Цветана Арангелова
Снимка: БГНЕС/Цветана Арангелова

Българските власти са решили да експулсират от страната председателя на руската православна църква в София архимандрит Васиан и други двама служители на руската църква „Св. Николай Мириклийски Чудотворец“.

Това става ясно от публикация на руското посолство в България на страницата му във Facebook и от публикация на руската агенция ТАСС.

„[Българските власти] смятат, че отец Васиан представлява заплаха за националната сигурност“, посочва руската информационна агенция, като цитира неназовани дипломати.

Посолството на Русия в България определя действията на българските власти като „груби“ и „фрапантни“.

„Възмутени сме от факта и формата на взетото от българската страна решение. Очевидно е, че сегашното ръководство на България си е поставило задачата да разруши не само обществено-политическите, културните и хуманитарните връзки между нашите държави, но и да скъса отношенията между сестринските руска и българска православна църква и и да озлоби руския и българския народ“, посочва се в публикацията на посолството.

Архимандрит Васиан е назначен от руския патриарх Кирил за настоятел на Подворието на Руската православна църква в София през 2018 г.

Миналата седмица архимандрит Васиан получи забрана да влиза в Северна Македония. Скопие експулсира и трима руски дипломати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 11
khao
преди 7 месеца
До: penman бил е, макар и после пак да си е сменил вярата... всичките им васали са приемали исляма! Волята на народа (който е събрал пари за храма, щото той стана собственост на църквата чак при Близнашки) е била храма да се казва Св.св. Кирил и Методий ! Нека спазим волята на дарителите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 12
earth1225
преди 7 месеца
Чудесна новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 8
penman
преди 7 месеца
До: khaoАлександър Невски не е бил мюсюлманин, макар и васал на Златната орда. Той е символ на противопоставяне на Русия на Западна Европа и смятам, че най-големия ни храм не трябва да носи неговото име.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 7
khao
преди 7 месеца
Време е и да върнем оригиналното име на големия храм в центъра на София, че сега носи името на мюсолманин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 11
Schopenberg
преди 7 месеца
Браво!Приветствам това правилно, макар и закъсняло решение. Време е и митрофанова да се изгони.Нямаме абсолютно никакъв интерес да поддържаме каквито и да са църковни, дипломатически, политически и дори граждански отношения със северо-азиатската нечовешка сатрапия.През цялата ни история целта на руските диваци е била единствено да ни завоюва и унищожи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още