IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин обмисля първото си посещение в Южна Корея от близо десетилетие

Пекин и Сеул ще опитат да намерят решение за растящото напрежение на Корейския полуостров

17:14 | 24.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Президентът на Китай Си Дзинпин обмисля визита в Южна Корея в опит да бъде намерено решение на проблемите на Корейския полуостров, съобщава Ройтерс, цитирайки съобщение на южнокорейската информационна агенция Yonhap.

Китайският лидер не е посещавал Южна Корея от 2014 година насам. Той е разговарял с премиера на страната Хан Док-су преди откриването на Азиатските игри в китайския град Ханджоу в събота (23 септември). Пред местна телевизия Хан Док-су коментира, че е дискутирал със Си възможности за стратегическо партньорство между двете страни.

Този разговор предхожда предстояща тристранна среща между представители на Китай, Япония и Южна Корея в Сеул за проблемите на полуострова, която е планирана за 26 септември, отбелязва Ройтерс. Това ще бъде първата среща в този формат за последните четири години.

Според публикацията на Yonhap китайският държавен глава е посочил, че тази среща е планирана за точното време и сериозно обмисля посещение в Южна Корея. Този коментар обаче не се посочва в китайските официални съобщения след срещата.

Китай може да изиграе конструктивна роля в отношенията между Южна Корея и Северна Корея, смята премиерът Хан. По негови думи китайският президент е отбелязал, че Пекин насърчава диалога между двете държави и ще подкрепи усилията за мир на полуострова.

Ройтерс припомня, че напрежението между Северна Корея и Южна Корея отново се изостри след визитата на Ким Чен Ун в Русия в началото на месеца. Сближаването на Пхенян и Москва не се харесва особено в САЩ, Япония и Южна Корея.

Сеул въведе санкции срещу 10 граждани и 2 юридически лица от Северна Корея заради участието им в ядрената програма на страната и доставката на оръжия за три държави, включително и Русия, става ясно от съобщение на Министерството на външните работи, публикувано през изминалата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 24.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още