IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Край на мечтите за независимост на Нагорни Карабах

Етническите арменци масово напускат региона и се насочват към Армения

12:22 | 28.09.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Самопровъзгласилата се южнокавказка република Нагорни Карабах ще преустанови своето съществуване на 1 януари 2024 година, съобщават световните агенции. Територията е част от международно признатите граници на Азербайджан, но Баку няма контрол над нея от 1991 година насам.

Районът е населен основно с етнически арменци и Азербайджан и Армения водеха преговори, прерастващи в краткосрочни военни конфликти за съдбата му. Съветът за сигурност на ООН има четири резолюции по проблема, а през 1994 година се проведоха и преговори с посредничеството на Франция, Русия и САЩ в Минск, които намалиха напрежението между двете страни и положиха път на дипломатическия диалог.

В самообявилата се република са разположени руски миротворци.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

В средата на септември Азербайджан с военна сила си върна контрола над Нагорни Карабах. Президентът на самопровъзгласилата се република Самвел Шахраманян нареди с декрет прекратяване на огъня и разпускането на всички държавни институции и организации до 1 януари 2024 година, пише France 24.

Жителите на Нагорни Карабах, включително и тези, които се намират извън територията на самопровъзгласилата се република, ще бъдат реинтегрирани от Азербайджан, е записано още в декрета.

Етническите арменци обаче се притесняват от етническо прочистване и предпочетоха да напуснат страната. Според медийни публикации над 60 хил. души са пристигнали в Армения през последните три дни.

Премиерът на Армения Никол Пашинян заяви в обръщение към нацията, че Баку и руските миротворци носят отговорност за безопасността на живеещите в региона, посочва Free Europe. Очакванията в Ереван са, че всички 120 хил. етнически арменци ще напуснат региона, тъй като не искат да бъдат част от Азербайджан. Вероятно повечето от тях ще пристигнат в Армения.

Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев ще разговарят в Испания на 5 октомври с посредничеството на френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и президента на Европейския съвет Шарл Мишел.

Никол Пашинян открито коментира още преди месеци, че Русия не успява да се справи с ролята си на миротворец. Москва не се намеси и в последния конфликт, вероятно заради продължаващата война в Украйна, която привлича голяма част от руския военен ресурс.

В края на 2020 година благодарение на руските миротворци беше прекратен шестседмичен военен сблъсък между двете държави и запазен статутът на Нагорни Карабах. Сега по време на своето посещение в Ню Йорк за годишната среща на ООН външният министър на Русия Сергей Лавров съобщи, че двете държави, бивши съюзници в СССР, трябва да сложат нещата помежду си в ред и е време да изградят взаимно доверие.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък заяви, че де юре Азербайджан действа в пределите на своите международно признати граници, след като Армения е признала Карабах като неотменна част от Азербайджан, допълва ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 7 месеца
Аз само не разбрах, защо цевелезованио свет не подкрепи правото на жителите на Карабах за самоопределение, не въведе санкции и не разбомбандира Азърите? Ни вопъл ни стон срещу спец. военна операция на Баку по анексиране на чужди територии. Нима строгия евроатлантически взор е хипнотизиран от окото над кремъл и остава сляп за останалите неправди по света? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 14
khao
преди 7 месеца
добра новина.. време е всички рашиски псевдорепублики да изчезнат и хората най после да живеят свободно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още