IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десните в Швейцария спечелиха парламентарните избори, стъпквайки на имиграционна платформа

Резултатът е в много по-малка степен определящ фактор за бъдещата политика в Швейцария в сравнение с други страни заради често провежданите референдуми

12:04 | 23.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Дясната Швейцарска народна партия (SVP) постигна един от най-добрите си резултати на парламентарни избори след кампания, която се възползва основно от опасенията на гражданите срещу имиграцията, съобщава Bloomberg.

SVP спечели 28,6% от гласовете спрямо 25,6% преди четири години. Резултатът е дори по-силен от очакваното в социологическите проучвания и е близо до рекордните ѝ 29,4% от 2015 г.

Партията е най-популярната партия в Швейцария през последните две десетилетия благодарение на фокуса си основно върху местни проблеми като имиграция и икономика. SVP иска да ограничи населението на страната до 10 млн. души, позовавайки се на претоварената инфраструктура и липсата на жилища.

„Тревогите около бума на населението са огромни“, казва Томас Матер, депутат от SVP от Цюрих за швейцарската медия SRF. „Надявам, че консервативните партии сега ще работят заедно върху имиграционните въпроси, така че да не се налага SVP да се бори с това сама“, посочи той.

Партията освен това се опитва да засили традиционния неутралитет на страната – въпреки призивите да реагира по-сериозно на руската инвазия в Украйна, и да ограничи разходите за преминаване към устойчива енергия.

Десните групи са във възход из Европа напоследък. „Алтернатива за Германия“ (AfD) получи сериозна подкрепа от избирателите на местни вотове, а италианският премиер Джорджа Мелони все още има висок рейтинг след година на поста. В съседна Австрия антиимигрантската „Партия на свободата“ е фаворит за изборите през 2024 г.

В Швейцария нарастващото усещане за липса на сигурност също оформи вота. През март крахът на Credit Suisse и последвалото придобиване от UBS Group хвърли сянка върху стабилността на швейцарската банкова система.

Социалдемократите заеха второто място след SVP в парламентарните избори, макар и с голяма разлика, а „Алианс Център“ задмина пробизнес настроените „Свободни демократи“, заемайки трето място. Двете зелени партии на Швейцария загубиха голяма част от гласовете, спечелени през 2019 г., показват официалните резултати.

Независимо от резултатите, промяна в изпълнителната власт на Швейцария е малко вероятна, тъй като 7-местното правителство не е съставено от коалиция или пълно мнозинство, а е договореност между най-големите партии. Министрите ще бъдат избрани от законодателите на 13 декември и центристите вече обявиха, че няма да искат смяна на действащите членове.

Победата на SVP добавя девет допълнителни места в 200-членната долна камара, с което общо тя има 62.

Изместването вдясно беше подчертано от успеха на алианса MCG в Женева, където местната популистка група водеше кампания за преференциално третиране на швейцарските работници пред френските, като същевременно насърчаваше леви социални политики.

Победата на SVP ще даде енергия на онези, които искат партията да се фокусира върху радикални позиции, вместо да се опитва да изковава компромиси – нещо, което е в основата на швейцарската политика от десетилетия.

„Ако отделните партии постигат резултат с кампания като тази, тогава няма стимул за сътрудничество“, казва Георг Луц, професор по политически науки в университета в Лозана.

Все пак резултатът от парламентарните избори е в много по-малка степен определящ фактор за бъдещата политика в Швейцария в сравнение с други страни, тъй като инициативи и референдуми, провеждани няколко пъти в годината, дават на избирателите думата по всичко - от корпоративния данък до имиграцията.

Социалдемократите „вероятно ще трябва да използват повече референдумите, за да коригират“ изместването вдясно, казва Приска Зайлер Граф, депутат от Цюрих, в интервю за SRF.

Тъй като референдумите се провеждат толкова често, избирателната активност на парламентарните избори е традиционно ниска. Регистрираните в неделя 46,6% активност са по-високи, отколкото през 2019 г., но все още едни от най-ниските в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 23.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още