IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Алфа Рисърч“: В битката за София интригата е за второто място

29,8% подкрепят Васил Терзиев, 21,1% са за Антон Хекимян, Ваня Григорова е трета с 20,2%

10:28 | 26.10.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Кандидатът на "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Спаси София" Васил Терзиев печели 29,8% от доверието на столичани на местния вот, следван от Антон Хекимян, издигнат от ГЕРБ с 21,1%, и Ваня Григорова, номинирана от БСП, с 20,2%, показва последното социологическо проучване на "Алфа рисърч".

Четвърти се нарежда кандидатът на "Възраждане" Деян Николов с 10,2%, пети е Вили Лилков от КОД с 8,3%, следван от Ивайло Вълчев от ИТН с 3,4%.

По думите на социолога Боряна Димитрова пред bTV ако има повишена активност сред кандидатите в последните дни преди изборите или в самия изборен ден, ситуацията може да бъде пренаредена.

Димитрова вижда няколко интриги в местния вот за София, една от които е избирателната активност. 41,5% са твърдо решени да гласуват, а 21% все още се колебаят, обясни социологът.

"В полза на Антон Хекимян е много по-голямата партийна структура на ГЕРБ. Те имат по-голяма тежест и на парламентарни избори, и управлявайки София дълго време. В същото време в хода на кампанията той има относително стабилен резултат, но остава под мобилизацията за вота на общинската листа", посочи Димитрова.

За сметка на това кампанията на Ваня Григорова е силна и е над партийната листа, обясни тя.

"При повечето кандидати има скачен съд с някои от другите. За Васил Терзиев и донякъде за Антон Хекимян това е кандидатурата на Вили Лилков. Виждаме, че той прави нелош резултат. Известен ръст на неговите избиратели може да скъси дистанцията между първите", коментира Димитрова. Като съперник на Григорова тя посочи Деян Николов.

Данните са от експресно проучване за София, проведено в периода 21-24 октомври от „Алфа Рисърч“, по поръчка на bTV. Изследването е представително за пълнолетното население с право на глас за местни избори 2023 г. в Столична община. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Анкетирани са 800 граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети и чрез телефонно интервю.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 6 месеца
До: Дядо Коледа ... от 30г не сте видели кмет в София , нема и да видите още поне 30г !!!!! паметника го бишкаме !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Дядо Коледа
преди 6 месеца
Да опровергаем на 29.10.2023 внушенията, които се опитва да прави агенцията свързана с Прокопиев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
andy
преди 6 месеца
До: andy komyнeтa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
andy
преди 6 месеца
На челните места само сини ***, синчета на червените ***!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още