IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският външен министър: Задълбоченият диалог със САЩ може да стабилизира отношенията

Основната цел на тридневното посещение на китайския външен министър във Вашингтон е да подготви срещата между Байдън и Си Дзинпин през ноември

08:25 | 27.10.23 г.
Китайският външен министър Ван И. Снимка: EPA/БГНЕС
Китайският външен министър Ван И. Снимка: EPA/БГНЕС

САЩ и Китай имат разногласия и се нуждаят от „задълбочен“ и „обхватен“ диалог, за да намалят неразбирателствата и да стабилизират отношенията, заяви китайският външен министър Ван И в началото на дългоочакваното си посещение във Вашингтон, предава Ройтерс.

В присъствието на американския държавен секретар Антъни Блинкен Ван допълни, че двете страни споделят значими общи интереси и предизвикателства, които трябва да разрешат заедно.

„Затова Китай и САЩ трябва да имат диалог. Диалогът не само трябва да бъде възобновен, той трябва да бъде задълбочен и обхватен“, каза Ван, който говори чрез преводач.

Диалогът ще помогне за намаляване на неразбирателствата, за стабилизиране на отношенията и „връщането им на пътя на здравото, стабилно и устойчиво развитие“, заяви още китайският външен министър.

„Съгласен съм с това, което каза външният министър“, отговори Блинкен.

Преди изказването на Ван Блинкен заяви, че очаква с нетърпение конструктивните разговори с китайския си колега. По време на срещата американският държавен секретар изказа съболезнованията си за кончината на бившия китайски премиер Ли Къцян.

Тридневното посещение на Ван се вписва в поредицата от дипломатически ангажименти между двете страни, които са стратегически опоненти, в усилията им да управляват различията си, за да предотвратят конфликт. Основната цел на посещението му е да подготви очакваната среща между президента Джо Байдън и китайския му колега Си Дзинпин през ноември.

Конфликтът между Израел и „Хамас“ внася нова динамика в обтегнатите отношения между двете суперсили и Вашингтон се надява Пекин да може да използва влиянието си върху Иран, за да предотврати ескалация в по-широка война в Близкия изток.

Очаква се Ван да се срещне със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан в петък. Той трябва да разговаря и с Байдън при посещение в Белия дом, въпреки че не е ясно доколко съществен ще е разговорът им.

Приоритет на администрацията на Байдън с Пекин е да предотврати риска засилената конкуренция между двете най-големи икономики в света и разногласията им по множество въпроси – от търговията до Тайван и Южнокитайско море, да прераснат в конфликт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още