IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близкият изток е във фокуса на колебливото сближаване между САЩ и Китай

Китайският външен министър Ван И е на посещение във Вашингтон, за да подготви среща между президентите Джо Байдън и Си Дзинпин

13:45 | 26.10.23 г.
Китайският външен министър Ван И. Снимка: Bloomberg LP
Китайският външен министър Ван И. Снимка: Bloomberg LP

Китайският външен министър Ван И започва дългоочаквано посещение във Вашингтон в четвъртък в момент, когато Китай и САЩ се стремят да преодолеят стратегическите си различия и да открият пътя пред очакваната среща между президентите Джо Байдън и Си Дзинпин, предава Ройтерс.

Войната в Близкия изток даде нова динамика на обтегнатите отношения между суперсилите и Вашингтон се надява Пекин да може да използва влиянието си върху Иран, за да помогне за предотвратяването на опасността конфликтът между Израел и „Хамас“ да се разпространи в по-широкия регион.

Но макар Пекин и Вашингтон да заявиха, че търсят области, в които могат да работят заедно, а в сряда Си каза, че Китай иска да си сътрудничи със САЩ по глобалните предизвикателства, експерти не очакват непосредствен напредък.

Приоритет на администрацията на Байдън с Пекин е да предотврати риска засилената конкуренция между двете най-големи икономики в света и разногласията им по множество въпроси – от търговията до Тайван и Южнокитайско море, да прераснат в конфликт.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен ще приеме Ван в Държавния департамент в четвъртък, а във вторник той заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че ще работи с него за предотвратяване на разпространението на близкоизточния конфликт.

Политически анализатори в Китай и САЩ коментират, че и двете страни имат интерес да се предотврати по-широка война и че Китай, който е голям купувач на петрол, има значително влияние, което може да упражни върху Иран.

Но не е ясно дали Пекин ще го използва и експерти твърдят, че вместо това Китай може да остане страничен наблюдател за по-дълго време.

„Китайците несъмнено имат интерес да предотвратят пряка конфронтация между САЩ и Иран, тъй като те са голям потребител на петрол, а това ще увеличи цените“, казва Джон Алтерман, ръководител на Близкоизточната програма в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

„Въпреки това е малко вероятно китайците да направят сериозни промени по този въпрос. Очаквам, че те ще поискат място на масата, когато конфликтът в Газа бъде разрешен, но не усещат особена нужда или възможности за ускоряване на разрешаването“, допълва той.

Ван, Байдън

Ши Инхон, преподавател по международни отношения в университета „Ренмин“ в Китай, казва, че упражняването от Пекин на влиянието му върху Иран е „почти единственото сериозно и практическо американско очакване към Китай в ситуацията в Близкия изток“.

„Американската позиция за Иран далеч не е приемлива за Китай и обратното. Взаимният компромис по този въпрос може да е твърде ограничен и малък, за да бъде от особено значение“, допълва той.

Вашингтон подчерта значението на способността на Китай да влияе на Иран. При посещението си в Близкия изток миналата седмица Блинкен говори по телефона с Ван и поиска от него Пекин да използва влиянието си, за да се предотврати разширяването на конфликта.

Китай призова за сдържаност и прекратяване на огъня след бомбардировките на Газа от Израел в отговор на нападението на „Хамас“ на 7 октомври, при което според Израел са били убити 1400 души. При ответните въздушни удари на Израел бяха убити над 6500 души, съобщи здравното министерство в Газа в сряда.

„Китай работи неуморно, за да насърчи прекратяването на враждебните действия и да възстанови мира. Поддържаме тясна комуникация със засегнатите страни“, каза представителят на Китай в ООН Джан Дзюн във вторник.

Визитата на Ван във Вашингтон се осъществява, след като няколко високопоставени американски представители, включително Блинкен посетиха Пекин през последните няколко месеца.

Очаква се китайският дипломат да се срещне със съветника по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан в петък. Очаква се той да разговаря и с американския президент при визитата си в Белия дом, съобщиха двама американски представители. Не е ясно обаче доколко съществени ще бъдат разговорите им.

Път към среща между Байдън и Си

Анализатори очаква разговорите да бъдат съсредоточени върху подготовката на планираната среща между Байдън и Си в кулоарите на срещата на върха на страните от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АПЕК) в Сан Франциско от 11 до 17 ноември. Това ще бъде първата лична среща между Байдън и Си от срещата на върха в Бали миналия ноември.

„Има съществени неща за изглаждане и финализиране“, отбелязва Юн Сун, директор на програмата за Китай в Stimson Center във Вашингтон. „[Ван] ще бъде тук само за преговорите, обявяването на големите резултати ще бъде запазено за топ ръководителите“, допълва той.

В сряда Си заяви, че дали Вашингтон и Пекин могат да установят „правилния“ начин да се разбират и да управляват различията си ще бъде от ключово значение за света.

Двете страни отиват на срещата на АПЕК с различни икономически перспективи, като икономически анализатори коментират, че САЩ се справят с предизвикателните условия в света след пандемията от COVID-19 малко по-добре от Китай.

Американски и китайски представители проведоха важна среща в понеделник по макроикономическите развития, като САЩ определиха разговорите като „продуктивни и съществени“, а Китай ги нарече „задълбочени, искрени и конструктивни“.

Американски представители заявиха, че Тайван и Източнокитайско море, където те обвиняват Пекин в „дестабилизиращи и опасни действия“, също ще бъдат в дневния ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още