IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвя се среща между Си Дзинпин и Джо Байдън в Калифорния

Очакваше се, че двамата ще разговарят на форума на Г-20 в Индия

11:09 | 29.09.23 г.
Снимка: Lam Yik/Bloomberg
Снимка: Lam Yik/Bloomberg

Високопоставени чиновници водят преговори за потенциална среща между американския президент Джо Байдън и китайския му колега Си Дзинпин, съобщава Bloomberg. Двамата могат да разговарят по време на срещата на Азиатско-Тихоокеанското сътрудничество, което ще се проведе в Сан Франциско през ноември.

В началото на седмицата Пекин съобщи, че се обсъжда кой ще представи Китай на форума и ще уведоми оргназиторите "навреме".  

Си и Байдън имаха среща на живо за последно на форума на Г-20 в Бали през 2022 година. Тогава изглеждаше, че отношенията между двете страни започват да се затоплят, но през пролетта САЩ прихванаха разузнавателен балон, идващ от Китай, над своята територия. Вашингтон съобщи, че балонът е можел да предава данни в реално време.  

Очакваше се, че все пак двамата ще говорят в Индия по време на срещата на Г-20, но китайският президент без обяснение пропусна заседанието за първи път, откакто пое поста си си през 2012 година.

Сега определено се виждат признаци за нови опити разговорите между двете водещи икономики да се нормализират. Това лято американски министри, включително държавният секретар Антъни Блинкен и министърът на финансите Джанет Йелън, посетиха Китай и дискутираха широк кръг от теми.

През миналата седмица САЩ и Китай създадоха работни групи, които да обсъдят икономически и финансови въпроси, касаещи двете страни. Това също е ясен сигнал за затоплянето на отношенията, пише още Bloomberg.

Друго доказателство е и фактът, че Вашингтон помоли Пекин за съдействие и за връщането на американския войник, който премина от Южна Корея в Северна Корея. "Китай предостави необходимата помощ в духа на хумаността", коментира говорителят на външното министерство Мао Нин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още