IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският балон е успял да събере разузнавателни данни в САЩ

Той е можел да предава информация в реално време към Пекин

22:30 | 03.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Китайският балон, който прелетя над Съединените щати, е събрал разузнавателни данни от няколко военни обекта и ги е предал на Пекин в реално време, въпреки усилията на администрацията на Джо Байдън да му попречи да го направи, съобщи NBC News днес.

Балонът, който лети на голяма надморска височина и който е контролиран от Пекин, е успял да направи многократни преминавания на някои от местата, преди да бъде свален на 4 февруари, предава Ройтерс, позовавайки се на данните на NBC, идващи от двама настоящи високопоставени служители на САЩ и един бивш представител на администрацията.

Тримата източници казват, че балонът е можел да предава информацията, която е събирал, директно на Пекин в реално време, допълва NBC.

„Разузнавателните данни, събрани от Китай, са били предимно от електронни сигнали, които могат да бъдат прихванати от оръжейни системи или да включват комуникация от персонала на базата, а не изображения“, посочват източниците.

Пред репортери Джон Кърби от Белия дом каза, че не може да потвърди информацията на NBC, но заяви, че САЩ са ограничили „способността на балона да може да събере нещо допълнително“.

По думите му американското правителство е успяло да проучи и анализира балона, който е бил във въздушното пространство на сраната, като е получило „полезен контекст“.

Китайското външно министерство и Китайското посолство във Вашингтон не са отговорили веднага на запитванията на Ройтерс за коментар по случая.

По това време американските власти омаловажиха влиянието на балона върху националната сигурност.

Балонът, който Пекин отрича да е правителствено средство за шпионаж, прекара седмица, летейки над Съединените щати и Канада в началото на февруари, преди американските военни да го свалят по заповед на президента Джо Байдън.

Инцидентът накара държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен да отложи планираното си посещение в Китай и допълнително обтегна отношенията между Вашингтон и Пекин. Случилото се предизвика вълнение във Вашингтон и накара американските военни да претърсят небето за други обекти, които не са засечени от радари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 03.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още