IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски изтребител свали подозрителния китайски балон

Китай осъди военната операция за свалянето на балона, който според него бил използван за метеорологични и други научни цели

11:33 | 05.02.23 г. 7
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Американски военен изтребител свали подозрителния китайски шпионски балон край бреговете на Южна Каролина в събота, седмица след като за първи път навлезе в американското въздушно пространство и предизвика драматична и публична сага, която влоши китайско-американските отношения, предава Ройтерс.

Американският президент Джо Байдън заяви, че е издал заповед в сряда за свалянето на балона, но Пентагонът е препоръчал да се изчака това да стане над открити води, за да се предпазят цивилни от отломки, падащи на земята от хиляди метри над маршрутите на пътническите самолети.

„Те успешно го свалиха и искам да благодаря на авиаторите ни, които го направиха“, каза Байдън.

В мисията участвали редица изтребители и самолети за презареждане, но само един – изтребител F-22 от военно-въздушната база „Лангли“ във Вирджиния, извършил изстрела в 14,39 ч., като използвал една суперзвукова ракета въздух-въздух AIM-9X, съобщи високопоставен представител на американската армия.

Китай остро осъди свалянето от армията на летателния апарат, който според него бил използван за метеорологични и други научни цели и се отклонил в американското въздушно пространство „напълно случайно“. Твърдението беше категорично опровергано от американски представители.

„Китай поиска ясно от САЩ да разрешат случая спокойно, професионално и сдържано. САЩ настояха да използват сила, явно е, че прекалиха“, заяви китайското външно министерство в комюнике.

Балонът е бил свален на около шест морски мили от американското крайбрежие на Атлантическия океан, над относително плитки води, което вероятно ще подпомогне усилията за възстановяване на елементи от китайското наблюдателно оборудване в идните дни, съобщиха американски представители.

Американски представител уточни, че отломките са се разпръснали в радиус от 11 км в океана и че редица американски военни кораби са били на място.

Балонът беше свален малко след като американското правителство нареди спиране на полетите от и до три американски летища в Южна Каролина – Уилмингтън, Миртъл Бийч и Чарлстън, заради по онова време необявена „дейност, свързана с националната сигурност“. Полетите бяха възстановени в събота следобед.

Макар че свалянето на балона в събота слага край на военното измерение на шпионската сага, Байдън вероятно ще остане под силен политически натиск от републиканските си опоненти в Конгреса, според които той не е предприел достатъчно бързи действия.

Високопоставен представител на администрацията заяви, че след свалянето на балона американски ръководители са разговаряли директно с китайски представители за операцията. Държавният департамент също е уведомил съюзници и партньори в цял свят, допълни той.

Остават въпросите колко информация може да е набрал Китай, докато балонът се е носил над американска територия.

Балонът влязъл в американското въздушно пространство в Аляска на 28 януари преди да премине в канадското въздушно пространство на 30 януари. След това той е влязъл отново в американското въздушно пространство над Айдахо на 31 януари, съобщи представител на американското министерство на отбраната. След като започнал да се носи над сушата в САЩ, той не се е върнал над открити води, което затруднило свалянето му.

Американски официални представители разкриха за присъствието на балона над САЩ едва в четвъртък.

„Ясно е, че администрацията на Байдън се надяваше да скрие този провал на националната сигурност от Конгреса и американския народ“, каза конгресменът Майк Роджърс от Републиканската партия, който оглавява комисията по въоръжените сили към Камарата на представителите.

Изтъкването от Байдън в събота, че преди дни наредил свалянето на балона възможно най-скоро може да е опит да отговори на тези критики.

Бившият президент Доналд Тръмп, който е потенциален конкурент на Байдън на изборите през 2024 г., призова по-рано тази седмица за свалянето на балона и се опита да заеме по-категорична позиция от Байдън за Китай. Отношенията на САЩ с Китай вероятно ще бъдат една от големите теми на президентските избори през 2024 г.

Вашингтон определи появата на балона като „ясно нарушаване“ на американския суверенитет и е уведомил Пекин за свалянето му в събота, заяви американски представител.

Но в събота американски ръководители омаловажиха въздействието на балона върху националната сигурност на САЩ.

„Нашата оценка, и ще научим повече, когато се сдобием с отломките, е, че той вероятно няма значителна добавена стойност за капацитета на китайското разузнаване като сателити в ниската орбита на Земята“, каза представител на американското министерство на отбраната.

Пентагонът счита, че балонът е част от флотилия от китайски разузнавателни балони. В петък той съобщи, че друг китайски балон лети над Латинска Америка.

Подозрителният китайски балон принуди американският държавен секретар Антъни Блинкен да отложи посещение в Китай тази седмица, което трябваше да започне в петък.

Отлагането на визитата, която беше договорена през ноември от Байдън и китайския президент Си Дзинпин, беше удар за тези, които я смятаха за закъсняла възможност за стабилизиране на все по-обтегнатите отношения между двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 05.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 8
0pk
преди 1 година
До: bigiХахаха, верно е, ама колко дена се целиха в него? Те ако ги нападнат китайците с балони с атомни бомби, ще им изравнят пентагона със земята преди ония да са решили какво да правят :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 7
0pk
преди 1 година
Интереснo ми е, утре ако бъде свален някой метеорологично-шпионски американски сателит прелитащ над Китай, каква ще бъде реакцията на САЩ? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
bigi
преди 1 година
Един-единствен изстрел! Рашистите има много да се учат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
Downgrade from Windows 11 to Windows 10 https://cdn4.focus.bg/fakti/photos/original/907/voennovazdushnite-sili-chestvat-boinia-si-praznik-2.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
danchomentata
преди 1 година
В самолета взехме две бомби за проба... Тези бомби масово бяха използвани от нашите комити в Македония, използвани бяха и тук, край Одрин, затова ги наричаха одринки. Времето бе великолепно, слънчево... Излетях в 9,30 посока Одрин... Летях в широк кръг над града и стигнахме до гара Караагач, където хвърлихме бомбите. поручик Радул Милков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 11
v_tin
преди 1 година
Хахаха, най дългата седмица в историята на взаимоотношенията говедария/ чайна. Сега беше китайски, утре руски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Чайниците не дават нищо да прелита над тяхна територия , нема да се сърдят като им свалят "метеорологичните" балони ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още